1 Simpele methode om je uitstelgedrag te overwinnen

Ben jij een rasechte uitsteller, perfectionistische chaoot of een twijfelkont eerste klas? Dan is dit artikel op je lijf geschreven! In dit artikel leer je 1 simpele methode om je uitstelgedrag te overwinnen. Ik daag je uit om er direct mee te STARTEN! 🙂 

Iets houdt je tegen

Als ik naar mezelf kijk, dan had ik een heleboel twijfels. Als kleine jongen was ik onzeker, dromerig en verlegen. Niet echt een goed begin om veel in ACTIE te komen.

Maar wat doe je eraan? Dat was ook mijn eerste vraag. Ik had geen idee, of misschien ook wel. Eigenlijk is het simpel. Je moet het ‘gewoon doen’.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn uitstelgedrag hield me tegen om te groeien als persoon. In dit artikel ga ik je vertellen hoe ik De Magie van 1 Minuut gebruikte om mijn sprekersangst (vorm van uitstelgedrag) te overwinnen. En hoe jij deze methode ook kunt gebruiken.

Later probeerde ik de methode ook uit op andere dingen die ik uitstelde. Zoals het vergroten van mijn zelfvertrouwen (uitgeroepen tot Beste Student van mijn opleiding), overwinnen van perfectionisme (starten eigen bedrijf), angst voor het onbekende (soloreis van vier maanden door Azië) en de angst om mijn doelen te realiseren (marathon lopen).

Één van de grootste oorzaken van uitstelgedrag is een negatieve mindset. Bekijk de video om te zien hoe je in slechts 1 minuut negatieve gedachten verandert in positieve gedachten. Wil je meer gratis tips? Abonneer hier op mijn Youtubekanaal.

Het grootste geheim van uitstelgedrag

‘Gewoon doen’. Het is een toverwoord als ik leden binnen de 1 Minuut Community de vraag stel ‘wat zij kunnen doen om uitstelgedrag te overwinnen en meer discipline te krijgen’. Cliché. Maar waar.

Wat kun je doen om dingen ‘gewoon’ te doen? Nadat ik mijn uitstelgedrag overwon, ging ik kijken wat de succesformule was. Voor meer dan 7 jaar was ik niet in staat om mijn sprekersangst te overwinnen.

Elke dag zag ik er tegenop om een presentatie te geven. Ik bedoel letterlijk ELKE DAG. Zelfs als het nog een halfjaar duurde voordat ik er überhaupt één moest geven! Ik vond het verschrikkelijk.

Wat kon ik doen?

De nummer 1 methode voor het overwinnen van uitstelgedrag

De grootste verandering in mijn leven ontstond door De Magie van 1 Minuut (vandaar de naam 1 Minuut Community ;)). Ik nam een besluit waar ik tot op de dag van vandaag trots op ben (en wat ik nooit had durven dromen).

Eerst moet ik terug naar mijn eerste studiejaar op het HBO. Vanaf het begin zouden we daar veel presentaties geven. Nu was dat niet direct een probleem, want je werd ingedeeld binnen een projectgroep. Anderen zouden het dus ook kunnen doen!

Maar dat was niet wat ik deed. Ik had een duidelijk doel. Ik wilde leidinggevende worden van een grote organisatie, en dan moest je presentaties geven voor grote groepen. Grappig detail: mijn werk werd later iets totaal anders….. 😉

De magie van 1 minuut

Dus bleef ik zoeken naar een methode om NU in ACTIE te komen. En toen ontdekte ik iets bijzonders. Ik maak even een zijweggetje. Wat ik je nu ga vertellen was zooo ontzettend belangrijk voor mij.

Het gaat over de kracht van kleine stappen. Voorbeeld: stel je voor dat je altijd een tijdgebrek ervaart door uitstelgedrag. En het is je doel om meer vrije tijd te krijgen. Hoe pak je dit dan aan?

Als je weet dat de gemiddelde Nederlander meer dan 3 uur (!) per dag aan zijn of haar mobiel besteedt, dan weet je waar je tijd kunt winnen. Om dit verhaal duidelijk te maken heb ik hieronder een grafiek voor je gemaakt.

 

.

Dit zijn de effecten van stap voor stap richting je doel werken. Klein denken voor grote resultaten. Als je iedere dag 1 uur minder op je mobiel kijkt, dan hou je na een jaar dus negen fulltime werkweken aan vrije tijd over!

Let op: dit is slechts een voorbeeld. Hetzelfde kun je bijvoorbeeld doen met afvallen, geld verdienen, sparen, vroeger opstaan enzovoort. De mogelijkheden zijn grenzeloos 🙂

Je doel bepaalt je succes

Dat was precies mijn grootste angst, en dus mijn grootste probleem. Mijn doel was echter zo sterk dat ik maar 1 minuut nodig had om van mijn sprekersangst af te komen.

In de projectgroep nam ik het woord, verzamelde al mijn moed en vertelde de groep dat ik iedere presentatie op me zou nemen. Daar had ik welgeteld 1 minuut voor nodig. Het hek was van de dam…..

Klik hier om in 3 stappen van je uitstelgedrag af te komen.

Natuurlijk vond iedereen dit geweldig. Zo hoefden zij minder te doen, en ook niet te spreken voor een groep!

Nu moest ik het DOEN………….

Het kantelpunt van uitstelgedrag

Zo eenvoudig is het. Nu moest ik wel. Er was geen weg meer terug. In het begin bereidde ik me meer dan een week voor op een presentatie van 5 minuten (!). Zo onzeker en wanhopig was ik.

De eerste presentaties stond ik te trillen en zweten op mijn benen. Bovendien leek het meer op een voorleesbeurt dan op een presentatie. Ik bleef maar op mijn papiertje kijken. Bang dat ik een woord vergat.

Na de vierde presentatie werd dit minder erg. Opeens trilden mijn handen niet meer. Ik was in staat om een papier in mijn hand te houden zónder te trillen!

Bekijk deze video om te zien hoe 1 eenvoudige techniek helpt bij het voorkomen van uitstelgedrag. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

Kicken: mijn eerste tientjes!

Ik weet dat dit idioot klinkt, maar voor mij was dat op dat moment de grootste overwinning uit mijn leven. Een paar presentaties later had ik geen papier meer nodig, en nog later ging ik trainingsoefeningen verwerken in mijn presentaties.

Het moest niet gekker worden. Nu begon ik het zelfs leuk te vinden! Na meer dan honderd presentaties en twee jaar verder ging ik mijn eerste vrijwillige workshop verzorgen. Over persoonlijk leiderschap. Vervolgens verdiende ik een halfjaar later mijn eerste tientjes. Geweldig!

En dat allemaal door De Magie van 1 Minuut in de projectgroep.

1 minuut is alles wat je nodig hebt

Wanneer ik mensen coach om uitstelgedrag te overwinnen en meer focus en discipline in hun dagelijks leven te integreren, blijkt de toepassing makkelijker te worden mét De Magie van 1 Minuut. Klik hier om De Magie van 1 Minuut toe te passen in je dagelijks leven.

Natuurlijk zijn er regels verbonden aan de 1 minuutacties en hoe je deze in je voordeel inzet. De volgende voordelen ervaren de 1 Minuut Community leden elke dag opnieuw:

  • Je stopt met excuses maken doordat je de actiestap extreem klein maakt. Wie heeft er geen 1 minuut per dag voor persoonlijke groei?
  • Je kweekt meer zelfvertrouwen. Iedere dag zet je minstens één kleine actiestap die je anders zou uitstellen. Dus je boekt voortgang. En voortgang geeft zelfvertrouwen. Over een jaar gezien zijn dit 365 kleine veranderingen. Wat zou dit met je doen als je dit een heel jaar doet? Zou er iets veranderen in je leven?
  • Je START. De 1 minuutactie is te vergelijken met een startschot op de atletiekbaan. Je bouwt je eigen startschot op (1 minuut iets doen, in actie komen) en daarna ben je in beweging. Één kilometer hardlopen wordt al snel zes kilometer. De kunst is om eerst te STARTEN met die eerste kilometer en ‘de rest komt vanzelf’!
  • Je valt niet meer terug in oude patronen. De 1 minuutactie is één van de simpelste en makkelijkste methodes die ik ken. Zelfs als deze actie je vlak voor het slapengaan je te binnen schiet, kun je de actie nog uitvoeren.

Dit zijn een paar van de talloze voordelen die De Magie van 1 Minuut heeft op het overwinnen van uitstelgedrag. Het heeft me geholpen om mijn leven stap voor stap te ontwerpen zoals ik het wil hebben.

Dat is een levenslang proces. Maar wel een proces waarmee ik mijn uitstelgedrag wist te overwinnen. En jij kunt hetzelfde doen. Want als ik het kan, dan kun jij het ook…. 😉

Dus…. Welke kleine 1 minuut stap ga jij NU zetten om je uitstelgedrag te overwinnen?

Klik hier en krijg direct toegang tot de 3 stappen van De Magie van 1 Minuut.

DE MAGIE VAN 1 MINUUT

In 3 stappen van je uitstelgedrag af!

✓ Minder uitstelgedrag en meer focus

✓ Stappenplan (A – Z) voor meer discipline

✓ Krijg meer vrije tijd en persoonlijk succes