1 super simpele methode om je faalangst te overwinnen

Het kan zijn dat je meer voor jezelf wilt opkomen, spreken in het openbaar, een eigen bedrijf starten of je lang verwachte eerste marathon wil lopen. Maar toch. Een stemmetje in je hoofd zegt iets anders. Wat als ik faal?

Iets houdt je tegen

Als ik naar mezelf kijk, dan had ik een heleboel angsten. Als kleine jongen was ik onzeker en verlegen. Niet echt een goed begin dus.

Maar wat doe je eraan? Dat was ook mijn eerste vraag. Ik had geen idee, of misschien ook wel. Eigenlijk is het simpel. Je moet het ‘gewoon doen’.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn faalangst hield me tegen om te groeien als persoon. In dit artikel ga ik je vertellen welke methode ik gebruikte om mijn sprekersangst te overwinnen.

Later probeerde ik de methode ook uit op andere angsten zoals het vergroten van mijn zelfvertrouwen (uitgeroepen tot Beste Student van mijn opleiding), overwinnen van perfectionisme (starten eigen bedrijf), angst voor het onbekende (soloreis van vier maanden door Azië) en de angst om mijn doelen te realiseren (marathon lopen).

Het grootste geheim van faalangst

‘Gewoon doen’. Het is een toverwoord als ik leden binnen de 1 Minuut Community de vraag stel ‘wat zij kunnen doen om uitstelgedrag te overwinnen en meer discipline te krijgen’. Cliché. Maar waar.

Wat kun je doen om dingen ‘gewoon’ te doen? Nadat ik mijn faalangst overwon, ging ik kijken wat de succesformule was. Voor meer dan 7 jaar was ik niet in staat om mijn sprekersangst te overwinnen.

Elke dag zag ik er tegenop als ik een presentatie moest houden. Zelfs als het nog een halfjaar duurde voordat ik er überhaupt één moest geven! Ik vond het verschrikkelijk.

Wat kon ik doen?

De nummer 1 methode voor het overwinnen van faalangst

De grootste verandering in mijn leven ontstond door een 1 minuut beslissing (vandaar de naam 1 Minuut Community ;)). Ik nam een besluit waar ik tot op de dag van vandaag trots op ben (en wat ik nooit had durven dromen).

Eerst moet ik terug naar mijn eerste studiejaar op het HBO. Vanaf het begin zouden we veel presentaties geven. Nu was dat niet direct een probleem want je werd ingedeeld binnen een projectgroep. Anderen zouden het dus ook kunnen doen!

Maar dat was niet wat ik deed. Ik had een duidelijk doel. Ik wilde leidinggevende worden van een grote organisatie, en dan moest je presentaties geven voor grote groepen.

Je doel bepaalt je succes

Dat was precies mijn grootste angst, en dus mijn grootste probleem. Mijn doel was echter zo sterk dat ik maar 1 minuut nodig had om van mijn sprekersangst af te komen. In de projectgroep nam ik het woord, verzamelde al mijn moed en vertelde de groep dat ik iedere presentatie op me zou nemen. Daar had ik welgeteld 1 minuut voor nodig.

Natuurlijk vond iedereen dit geweldig. Zo hoefden zij minder te doen, en ook niet te spreken voor een groep!

En toen kwam het moment…..

Het kantelpunt van angst

Zo eenvoudig is het. Nu moest ik wel. Er was geen weg meer terug. In het begin bereidde ik me meer dan een week voor op een presentatie van 5 minuten (!). Zo onzeker en wanhopig was ik.

De eerste presentaties stond ik te trillen en zweten op mijn benen. Bovendien leek het meer op een voorleesbeurt dan op een presentatie. Ik bleef maar op mijn papiertje kijken. Bang dat ik een woordje vergat.

Na de vierde presentatie werd dit minder erg. Opeens trilden mijn handen niet meer. Ik was in staat om een papier in mijn hand te houden zónder te trillen!

Bekijk deze video om te zien hoe ik in 1 minuut mijn faalangst overwon. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

Kicken: mijn eerste tientjes!

Ik weet dat dit idioot klinkt, maar voor mij was dat op dat moment de grootste overwinning uit mijn leven. Een paar presentaties later had ik geen papier meer nodig, en nog later ging ik trainingsoefeningen verwerken in mijn presentaties.

Het moest niet gekker worden. Nu begon ik het zelfs leuk te vinden! Na meer dan honderd presentaties en twee jaar verder ging ik mijn eerste vrijwillige workshop verzorgen. Over persoonlijk leiderschap. Vervolgens verdiende ik een halfjaar later mijn eerste tientjes. Geweldig!

En dat allemaal door die 1 minuut beslissing in de projectgroep.

1 minuut is alles wat je nodig hebt

Wanneer ik mensen coach om uitstelgedrag te overwinnen en meer focus en discipline in hun dagelijks leven te integreren, blijkt de toepassing makkelijker te worden mét de 1 minuutactie.

Natuurlijk zijn er regels verbonden aan de 1 minuutacties en hoe je deze in je voordeel inzet. De voordelen die de 1 Minuut Community leden ervoeren waren onder andere de volgende:

  • Je stopt met excuses maken doordat je de actiestap extreem klein maakt. Wie heeft er geen 1 minuut per dag voor persoonlijke groei?
  • Je kweekt meer zelfvertrouwen. Iedere dag zet je minstens één kleine actiestap die je anders zou uitstellen. Dus je boekt voortgang. En voortgang geeft zelfvertrouwen. Over een jaar gezien zijn dit 365 kleine veranderingen. Wat zou dit met je doen als je dit een heel jaar doet? Zou er iets veranderen in je leven?
  • Je START. De 1 minuutactie is te vergelijken met een startschot op de atletiekbaan. Je bouwt je eigen startschot op (1 minuut iets doen, in actie komen) en daarna ben je in beweging. Één kilometer hardlopen wordt al snel zes kilometer. De kunst is om eerst te STARTEN met die eerste kilometer en ‘de rest komt vanzelf’!
  • Je valt niet meer terug in oude patronen. De 1 minuutactie is één van de simpelste en makkelijkste methodes die ik ken. Zelfs als deze actie je vlak voor het slapengaan je te binnen schiet, kun je de actie nog uitvoeren.

Dit zijn een paar van de talloze voordelen die leden van de 1 Minuut Community inclusief mezelf ervaren om angsten en uitstelgedrag te overwinnen. Het heeft me geholpen om mijn leven stap voor stap te ontwerpen zoals ik het wil hebben.

Dat is een levenslang proces. Maar wel een proces waarmee ik mijn faalangst wist te overwinnen. En jij kunt hetzelfde doen. Want als ik het kan, dan kun jij het ook…. 😉

Oké, genoeg voor vandaag. Welke kleine stap ga jij zetten om je uitstelgedrag te overwinnen? Plaats je reactie hieronder en inspireer anderen met je 1 minuutactie! 🙂

Met inspirerende groet,
Leroy.

P.S. Wil je een stap voor stap gids om uitstelgedrag te overwinnen? Van een uitsteller een aanpakker worden? Leren hoe je meer focus, balans en discipline kunt ontwikkelen?

Start direct met onze gratis training ‘1 Minuut Challenge’

Boekentips artikel