18 Gewoontes voor meer gezondheid, rijkdom en geluk

Gewoontes worden vaak sterk onderschat. Toch zijn ze één van de belangrijkste redenen voor een gelukkig of ongelukkig leven. Welke goede gewoontes wil jij ontwikkelen voor meer gezondheid, rijkdom en geluk?

De kracht van habit stacking

Één goede gewoonte zet niet echt zoden aan de dijk. Maar een hele combinatie van goede gewoontes zeker wel! Dat is wat wij habit stacking noemen: de ene goede gewoonte op een andere goede gewoonte ontwikkelen.

Wil jij weten hoe je dit in de praktijk kunt toepassen? Check dan zeker even de video! Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

18 Gewoontes die je direct helpen naar meer rijkdom, geluk, vrijheid en meer!

Hieronder hebben we een lijst van gewoontes gemaakt die je kunnen helpen bij het creëren van meer rijkdom en vrijheid in je leven. Bij sommige van de gewoontes heb ik extra links toegevoegd met meer uitgebreide informatie over de gewoonte. Kijk voor jezelf welke van deze voorbeelden jij wilt toepassen in je leven. De lijst is bedoeld ter inspiratie!

Gewoonte 1: Bouw een krachtig ochtendritueel

Een goed begin van de dag is het halve werk. Zorg ervoor dat je een krachtig ochtendritueel ontwikkeld. Vroeger opstaan of stoppen met snoozen kan een flinke boost geven aan je energie. Maar ook het ontwikkelen van goede gewoontes in de ochtend helpt al enorm.

Zo kun je bijvoorbeeld starten met 5 minuten mediteren, een paar oefeningen doen in de ochtend of het lezen van een paar pagina’s. Ontdek hier nog veel meer tips om je ochtendritueel te boosten.

.

Gewoonte 2: Plan thinking time

Iedereen zou naar mijn mening af en toe een moment voor zichzelf moeten pakken om na te denken over ‘’het leven’’. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? Wat is je plan voor de komende maanden en jaren? Mooie vragen om bij stil te staan. En ze gaan je zeker verder helpen!

Gewoonte 3: Doe workouts

Bewegen is belangrijk. Iedereen weet dat. Kies iets uit wat jij leuk vindt om te doen. Dat maakt het tien keer makkelijker om vol te houden. Plan je workouts en ga ervoor!

Gewoonte 4: Zorg voor quality time met jezelf

We plannen ons werk, verjaardagen en afspraken met anderen, maar waar in de agenda staan de afspraken met jezelf? Vergeet jezelf niet en maak het een prioriteit om tijd en aandacht aan jezelf te besteden.

Gewoonte 5: Zorg voor quality time met anderen

In een wereld waarin telefoons en het internet alles lijken over te nemen, is het belangrijker dan ooit om real life contact met anderen te leggen. En wanneer je dat doet, vergeet dan even je telefoon.

Gewoonte 6: Maak regelmatig nieuwe trips

Eens in de zoveel tijd even iets compleet nieuws doen is voor ieder mens een goed idee. Je kunt nieuwe inspiratie plannen. Boek die ene trip die je altijd al hebt willen maken. Maak er een gewoonte van om die trips te maken.

Gewoonte 7: Werk aan life skills

Ik heb veel mogen reizen, maar al snel realiseerde ik mij dat ik nóg meer voldoening haal uit het ontwikkelen van life skills. Hier vind je een lijst van life skills die je nooit op school hebt geleerd.

Gewoonte 8: Eet gezond

Net als de workouts belangrijk om fit en sterk te blijven. Richt je voedingspatroon op meer groenten en minder suiker en vlees, en je zult al een flink verschil merken. Je hoort mij niet zeggen dat je helemaal moet stoppen met bepaalde dingen te eten. Zondigen mag ook best, maar maak er wel een gewoonte van om vaker gezond te eten.

Gewoonte 9: Lach meer

Het is gratis, leuk om te doen en geeft zoveel positieve energie. Waarom zou je het niet vaker doen? Maak er een gewoonte van om je glimlach nog vaker te gebruiken. De wereld heeft het nodig!

Gewoonte 10: Geef zonder verwachtingen

Één van de beste dingen die je kunt doen is geven zonder verwachtingen. Al moet je hier ook een beetje mee oppassen. Teveel geven van jezelf is nooit een goed idee. Wanneer je heel veel geeft aan iemand, maar daar nooit enige vorm van waardering voor terug krijgt dan moet je jezelf wel gaan afvragen of je wilt blijven geven.

De intentie zou wel moeten zijn om te geven zonder (al teveel) verwachtingen. Vanuit die bron van energie kun je meer positieve dingen geven. Dit begint al met kleine dingen. Een glimlach geven aan een voorbijganger is hier een eenvoudig voorbeeld van.

Gewoonte 11: Stop met oordelen

Iedereen heeft een eigen verhaal met een eigen verleden. Je weet nooit waarom iemand op een bepaalde manier reageert of niet. Probeer hier boven te staan en te stoppen met oordelen. Wees oprecht geïnteresseerd en vraag naar de meer persoonlijke dingen. Kijk wat je terugkrijgt zonder te oordelen.

Gewoonte 12: Luister meer

Een life skill die je hele mooie relaties kan opleveren als je echt goed oppakt. Écht luisteren is een skill. Iets wat veel mensen niet goed kunnen. Maar ook iets wat je wel kunt ontwikkelen en leren.

Gewoonte 13: Maak investeren belangrijker dan uitgeven

Geef niet al je geld direct uit. Hou wat achter de hand en investeer het in iets wat geld voor jou gaat maken. Op de lange termijn word je steeds financieel vrijer. Met als effect meer rust in je hoofd en geluk in je hart. Deze 5 stappen helpen je op weg naar financiële onafhankelijkheid.

.

Gewoonte 14: Play the long game

Alle gewoontes in dit artikel hebben te maken met de lange termijn. Gezond eten doe je om op de lange termijn fit te blijven. Investeren om op de lange termijn minder te hoeven werken of meer vrijheid te krijgen.

Veel mensen spelen voor de korte termijn. Ze willen nu die lekkere hap, chillen en liever geen inspanningen doen. Doe nu die inspanningen die anderen niet maken en je zult veel eerder kunnen ‘’rusten’’ dan anderen. Zo ga je beter om met instant gratification en speel je de long game.

Gewoonte 15: Less is more

Liever minder goede vrienden dan veel slechte vrienden. Liever één goed product dan veel slechte producten. Focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Alleen al deze gewoonte kan letterlijk je leven veranderen.

Gewoonte 16: Maak je leven ‘’cool’’

Gelukkig zijn begint bij je eigen leven als ‘’cool’’ ervaren. Wanneer je dat doet praat je met anderen enthousiast over jouw projecten. En dat maakt je super aantrekkelijk. Begin dus altijd bij jezelf. Vind je je leven nog niet ‘’cool’’? Dan wordt het tijd om aan het werk te gaan!

Gewoonte 17: Pak je ‘’wijnmomenten’’

Een momentje voor jezelf voor evaluatie, reflectie en bezinning. Het is iets wat wij mensen nauwelijks nog doen door alle drukte om ons heen. Plan regelmatig een ‘’wijnmoment’’ voor jezelf. Zet een lekker muziekje op de achtergrond en laat je gedachten en gevoelens de vrije loop.

Gewoonte 18: Alles wat je nodig hebt is minder dan je denkt

Uiteindelijk hebben we maar heel weinig dingen écht nodig om gelukkig te zijn. Een paar goede vrienden, een dak boven ons hoofd, tijd voor één of meer van je passies en eten is alles wat je nodig hebt. Geniet van de kleine dingen.

Geef gewoontes de tijd

Goede gewoontes ontwikkelen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel