Welke dingen leer je niet op school die je heel graag zou willen weten? School zou nog beter van nut zijn als er een minimaal twee van de hieronder genoemde veertig colleges aangeboden worden.
‘Educating the mind without educating the heart is no education at all’
– Aristoteles
Een zoektocht
Wie ben jij? Wat wil je? Waar word jij gelukkig van? En waarom doe je wat je doet? Het zijn van die vragen waar iedereen wel een keer over nadenkt. Vaak blijft het bij kort nadenken. Kort nadenken levert weinig tot geen resultaten op. Je blijft op de oppervlakte.
Hoe langer je leeft, des te meer deze vragen in je leven sluipen. Dat is ook niet gek. Op het moment van schrijven zijn er 100.000 jongeren die leiden aan een burn-out en er is een grote groep mensen die niet weten wat ze precies met hun leven willen. Ze zijn zoekende.
Wat je niet leert op school
Dat is ook niet gek. Op school heb je nooit geleerd om na te denken over wat je echt wilt. Er was geen vak ‘Ontdek wie je echt bent’ of ‘Persoonlijk Leiderschap’. Een vak waarin jij antwoord geeft op bovenstaande vragen.
Er waren ook geen vakken ‘Leer Nee Zeggen’ (is dit één van de gevolgen van de 100.000 burn outs?), ‘Omgaan Met Uitstelgedrag’, ‘Verhoog je zelfvertrouwen’ of ‘Leer je tijd beter te plannen’.
Wees eens eerlijk. Wat heb jij écht geleerd op school? Weet jij de woordjes Frans nog allemaal uit je hoofd? Of de wiskundige algebra? En zijn dit soort vakken belangrijker dan een vak ‘Ontdek Wie Je Echt Bent’?
20 Dingen die je niet leert op school, maar wel zou moeten weten
Je leert niet alles op school en dat is jammer, maar je kunt ook zelf je verantwoordelijkheid pakken. Dit zijn 20 vakken die de moeite waard zijn om verder te bestuderen, juist omdat je ze niet op school leerde:
1 Slimmer leren
Is woordjes stampen wel de beste weg? Wat zijn de theorieën achter verschillende leermethodes en hoe zorg je dat je de omgeving creëert om goed en geconcentreerd te kunnen werken?
2 Kennis over levensenergie
Wanneer presteer jij op je best? Voel jij je nu moe in je werk? Het leek mij interessanter om eens te kijken naar hoe je meer energie op een dag kunt houden!
3 Give & Take
Wil jij meer ontvangen dan je nu doet? Geef dan eerst meer waarde aan de ander. Dit geldt niet alleen in het werk, maar ook in je relaties.
4 Fouten bestaan niet, alleen leermomenten
Je mag van je fiets vallen, dus je mag ook een onvoldoende halen. Het betekent niet perse dat je slecht bent. Als kind interpreteer je dit vaak wel op die manier, en dat kan invloed hebben op de rest van je leven. Stimuleer fouten.
5 Persoonlijk leiderschap
De meeste mensen wachten en hopen – het grootste deel van hun leven.
Om succesvol te zijn hoef je alleen maar degene te zijn die de eerste praktische stap zet, waardoor de bal gaat rollen.
6 Master Your Mindset
Wanneer jij je gedachten verandert, verandert je focus. We klagen van nature veel op dingen waar we geen enkele invloed op hebben (regen, nieuws, lekke band). Een paar lessen over het ontwikkelen van een positieve mindset zou geweldig zijn.
7 Ontdek wie je echt bent
Wat vind je écht leuk om te doen? Wat zijn je sterke en zwakke punten? En hoe kun je beide punten optimaal inzetten om echt jezelf te blijven? Vind en volg je passie.
8 Kennis over gezondheid
Wat is gezond eten en wat niet? Waar word je ziek van? En hoe kun je langer blijven leven? Ik ben me pas op latere leeftijd bewust geworden van de effecten die voeding op je leven kan hebben.
9 Slimmer werken
Kies wijs. Uiteindelijk komt 80 procent van je resultaten voort uit 20 procent van je activiteiten. Daar kun je interessante (en zeer nuttige) lessen over geven.
10 Les in bestsellers, niet in saaie literatuur
Werk in groepjes met dezelfde interesses en laat iedereen een boek lezen over dit gebied. Praat er met elkaar over. Het is vrij simpel. Als je succes wilt hebben, bestudeerd dan succes. Wil je meer zelfvertrouwen? Bestudeer zelfvertrouwen.
11 Boost je zelfvertrouwen
Meteen een leuk ezelsbruggetje. Hoe kun je je zelfvertrouwen verhogen? Veel jongeren kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen omdat ons nooit is geleerd hoe je dit kunt kweken.
12 Persoonlijke effectiviteit
Hoe ziet je dag eruit? Op welke manier kun je deze het beste plannen? Eigenlijk leer je op school helemaal niets over het plannen van je tijd. Je moet er zelf maar achter zien te komen hoe je het beste kunt leren en plannen. Ik zie veel ondernemers om mij heen die hier grote problemen mee hebben.
13 Ontwikkel discipline
Zelfdiscipline. Een vaardigheid waar iedereen wel in zou willen uitblinken. Hoe voorkom je uitstelgedrag? Wat maakt dat je ook echt gaat afvallen? Hoe realiseer jij je doelen voor dit jaar? Discipline is een vaardigheid die je kunt leren. Hoe mooi zou het zijn als je op jonge leeftijd de principes van discipline leert kennen?
14 Leren als een computerspel
Waarschijnlijk ken je POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan) wel. Iedereen had er op school een hekel aan. Verplicht een leerdoel opstellen voor jezelf, maar wat als je leert hoe je echt aan jezelf kunt werken? Het is net een computergame. Je moet bepaalde doelen halen. Lukt dit niet, dan kun je opnieuw beginnen. Lukt het wel, dan kun je weer een level hoger. Spelletjes zijn een geweldige motivator.
15 Personal Branding
Of je nu gaat solliciteren, ondernemen of al aan het werk bent. Je moet jezelf overal verkopen: personal branding. Toch is het geen algemeen vak in het onderwijs.
16 Omgaan met geld (money management)
Schulden komen meestal voort uit een gebrek aan financiële kennis. Voor veel mensen is het lastig om te sparen. Opvallend is ook dat veel ondernemers weinig inzicht hebben in hun financiën.
17 Positief denken
Onze maatschappij is nog teveel gericht op het negatieve nieuws dat de televisie elke dag laat zien. Dat heeft gevolgen voor de denkwijze van mensen. Hoe eerder je leert denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen, des te positiever onze wereld zou worden.
18 Inzicht in onzekerheden
Wat houd je tegen om je doelen en dromen te bereiken? Vaak zijn er bepaalde angsten die je weerhouden. Waar komt die onzekerheid vandaan? Het lijkt me verstandig om op jonge leeftijd onzekerheid te benoemen. Geen taboe, wel een gespreksonderwerp.
19 Focus: 100%
Afleidingen zijn de normaalste zaak van de wereld in het drukke Nederland. Hoe houd je stand in een wereld vol drukte, drukte en drukte?
20 Goed luisteren
Tegenwoordig hoef je maar met iemand te praten en ze praten over zichzelf. Misschien heb je net een leuk verhaal om te vertellen. Je bent net aan je verhaal begonnen en opeens begint de ander met ‘ja, dat heb IK ook een keer gehad….’, luisteren kan veel problemen voorkomen.
Investeer altijd in jezelf
Onder het schrijven realiseer ik me dat er nog veel over geschreven kan worden. Je leert op school lang niet alles wat je in werkelijkheid nodig bent. Het gevolg is dat je problemen gaat krijgen met een paar van bovenstaande problemen.
Stel je voor dat je niet precies weet wat je graag met je leven wilt. Daardoor blijf je elke dag dingen doet die je eigenlijk niet echt leuk vind. En dat kost energie. Minder energie zorgt voor meer vermoeidheid en mindere resultaten. Met als gevolg dat je tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent. Uiteindelijk geef je daar maar één ding van op de schuld: dat je niet wat je wilt. En het hele cirkeltje gaat weer rond. De beste investering die je kunt doen, is de investering in jezelf.
Er zijn specifieke dingen die je niet leert op school, maar wel graag wilt weten. Het zijn dingen die alle succesvolle mensen weten en toepassen. Lees hier 8 Dingen Die Je Niet Op School Leert, Maar Wel Wilt Weten.
Wat zou jij op school willen leren als jij opnieuw op school zat?
Wil jij makkelijker op de hoogte blijven van mijn blogs? Dat kan!
Bespaar tijd en meld je aan via onderstaande button. Zo ontvang je wekelijks mijn gratis blog met tips om een leven met meer vrije tijd te krijgen!
[yikes-mailchimp form=”1″]
Over Leroy
Leroy Seijdel is de enige tijdgever van Nederland. Hij geeft je de tijd om tijd te nemen voor jezelf. Het is zijn missie om jou inzicht en inspiratie te geven in wat je écht wilt, je missie, zodat je bewust aan je eigen succes en geluk kan werken. Gedurende zijn studie, werk en reis door Zuidoost-Azië heeft hij jarenlange ervaring opgedaan in dit vakgebied. In 2015 werd hij verkozen tot Beste Student Bedrijfskunde MER. Ondertussen coachte hij honderden mensen, van directeuren tot studenten, naar een succesvol en gelukkig leven en is hij een veelgevraagd spreker over persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en focus.
Helemaal waar Leroy. Goed artikel. Ik zie het in mijn eigen omgeving, En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Met deze 20 punten. Alleen mijn beide zonen van 19 en 16 nemen niets aan van moeders, want die zit al genoeg op hun huid. Dus had het een zegen geweest als ze dit als verplicht vak hadden ingevoerd Met stip bovenaan, verantwoordelijkheidsgevoel, money management
Dag Tonny, bedankt voor je bericht! Herkenbaar verhaal. En jou genoemde punten zijn belangrijke punten. Je leert op school verantwoordelijkheidsgevoel te nemen over je cijfers, niet over je leven. Erg jammer. Het gevolg is dat je als ouder het verantwoordelijkheidsgevoel bij je kinderen moet bijbrengen. Niet altijd makkelijk, wel noodzakelijk 😉
Ik weet niet hoe lang jij al van school bent Leroy, maar ik heb deze onderwerpen toch wel degelijk op de middelbare scholen langs zien komen waar mijn beide zoons op hebben gezeten. Budgetteren bijvoorbeeld. De vraag is wel op je er op die leeftijd wel ontvankelijk genoeg voor bent.
O ik mis nog een puntje: kritisch denken: neem niet alles wat er op het web gepubliceerd wordt voor zoete koek aan.
Dag Eva, leuk dat je reageert! Kijk, dat klinkt goed. Ik ken weinig middelbare scholen die tot nu toe budgetteren in hun lessen opnemen. De vraag is nu: wat leren zij bij dit vak? En nog belangrijker: hoe passen zij het budgetteren nu in de praktijk toe? Zijn ze echt aan het sparen of? 😉 Ah dat is een goed punt! Daar kan ik nog eens een artikel over schrijven. Groet, Leroy