5 Dingen om te doen voor een nuttige vakantie

Het is vakantie. Je wordt overvallen door de leegte en rust die je opeens hebt. Minder werk, meer vrije tijd. Het lijkt het ideale moment te zijn om tijd te besteden aan de dingen waar je normaal geen tijd voor hebt. Hoe maak jij je vakantie leuk en nuttig?

Een nuttige vakantie geeft voldoening

Waarschijnlijk vind je het zonde om iedere vakantiedag niets te doen. De vakantie is het ideale moment om tijd te besteden aan de dingen waar je anders niet aan toe komt. Meer tijd besteden aan je vrienden, klussen rondom het huis of het lezen van boeken.

Toch ervaar je tijdens de vakantie dat er iets ontbreekt. Je wilt meer uit de vakantie halen dan je nu doet, maar je weet niet precies hoe je dat kunt doen. Hieronder deel ik vijf tips met je die je kunnen inspireren om een leuke en nuttige vakantie te hebben.

Waar besteed jij je tijd aan in de vakantie? Deel ze hieronder in een reactie, wie weet help je er andere lezers mee!

1 Lezen

De kans is groot dat je alleen in de vakantie de tijd neemt om te lezen. Je kunt een paar uurtjes de tijd nemen om wat boeken op te zoeken die je graag wilt lezen. Stel jezelf eerst de volgende vragen:

  • Wil je fictie of non-fictie lezen?
  • Over wat voor onderwerp wil je lezen?
  • Waarom wil je dit boek lezen?
  • Welke boeken staan er op je verlanglijstje?
  • Wat is je top 5?

Als je dit hebt gedaan is het tijd om de boeken te ontvangen. Te beginnen met de nummer 1! Je kunt de boeken natuurlijk kopen, maar dat kan een duur geintje worden. Misschien zijn er mensen die je kent en veel boeken lezen? Als je lid bent van de bibliotheek kun je hier ook veel boeken vinden. Het lezen van een digitaal boek (E-book) is een andere optie.

Een handige en praktische manier om veel boeken mee te nemen op je vakantie is het aanschaffen van een E-reader. Super handig! Zo’n klein handig dingetje waar je veel boeken op kunt zetten. Tijdens mijn backpackreis nam ik voor het eerst een E-reader mee en sindsdien gaat die overal mee naartoe!

‘Reading is to the mind what exercise is to the body’

2 Word een minimalist

Wil jij meer rust in je hoofd? Is je kamer vaak een puinhoop? Of vergeet je vaak waar je spullen liggen? Verdiep je eens in minimaliseren. Minimalisme kan je leven rijker maken. Het is een levensstijl waarbij jij jezelf de vraag stelt: wat heeft toegevoegde waarde in mijn leven?

Het minimalisme kent twee principes. Dan hoef je je slechts druk te maken om de onderstaande twee principes:

  1. Zoek uit welke zaken belangrijk voor je zijn (behouden);
  2. Schrap al het andere (verwijderen).

Door de ogen van deze twee principes wordt het plotseling heel eenvoudig om je leefomgeving minimalistischer in te richten. Vind je je televisie essentieel? Laat die dan staan. Beschouw je bepaalde kleding in je garderobe niet als essentieel? Berg ze dan op, geef ze weg of verkoop ze.

3 Schrijf een boek

Volgens mij wil 80% van de Nederlanders ‘ooit weleens een boek schrijven’. Waarom zou je deze vakantie niet alvast een begin maken? Begin gewoon. Denk niet na waar je over wilt schrijven, begin gewoon. Elke schrijver is begonnen met een klein artikel en dat is precies wat jij ook kunt doen. Zoek een inspirerende plek op en schrijf je eerste zinnen op papier. Succes!

4 Begin aan een challenge

Oké, dat klinkt tegenstrijdig. Op je vakantie aan een challenge beginnen, maar waarom niet? De vakantie is vaak een uitgelezen mogelijkheid om aan een challenge mee te doen. Je hebt er nu de tijd voor en aan het einde van de challenge heb jij tijdens je vakantie een extra ervaring opgedaan! Altijd leuk om te delen met je vrienden en familie.

Voor de fanatiekelingen onder ons raad ik het persoonlijke ontwikkelingsprogramma Helweek van Erik Bertrand Larssen aan. Deze Noorse mental coach zet je zeven dagen achter elkaar buiten je comfortzone. Wil je het toch iets simpeler houden en ondertussen ook nog eens een goed figuur slaan in de zomer? Probeer dan dit.

5 Besteed meer tijd aan je hobby

De vakantie is een goed moment om meer tijd te besteden aan datgene wat je leuk vind: jouw hobby’s! Aan welke hobby wil jij al een poosje meer tijd besteden? Nu is het juiste moment. Pak een velletje papier en schrijf alles op wat je ‘ooit’ nog eens wilde doen. Is het een activiteit die je deze vakantie kunt doen? Kies de juiste activiteit en geniet van het moment.

Een nuttige vakantie

Wat je ook gaat doen, maak er een fantastische vakantie van. Geniet, relax en doe nuttige dingen waar je anders nooit aan toe komt. Wil jij je tijd altijd nuttig indelen? En tegelijkertijd inspiratie hebben voor deze zomer?