5 Levensveranderende boeken voor op vakantie

Levensveranderende boeken. Je leven veranderen terwijl je op vakantie bent. Dat klinkt niet verkeerd. Met de juiste boeken kom je na de vakantie als een ander mens terug. Voor iedereen die de tijd wil nemen om te lezen op zijn of haar vakantie heb ik 5 levensveranderende boeken op een rijtje gezet!

Levensveranderende boeken om mee te nemen op vakantie

Hieronder deel ik vijf levensveranderende boeken met je die mij de afgelopen tijd geïnspireerd hebben. De vakantie is vaak een mooie en voor sommigen ook de enige periode waar je tijd hebt om te lezen. Als je op zoek bent naar inspirerend leesvoer voor op vakantie dan kan ik je deze levensveranderende boeken van harte aanraden (bekijk de video).

Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

1 De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap

Ja, ik weet het. Wéér dit boek. Dit boek veranderde mijn leven toen ik het voor het eerst las. Door dit boek ben ik anders gaan denken. Voor mij ging er een wereld voor me open.

Mensen die zich willen verdiepen in persoonlijke ontwikkeling raad ik als eerste aan om dit boek te lezen. Het boek leest makkelijk weg en bevat de belangrijkste ‘regels’ voor een gelukkig leven.

Als je een beetje door de ‘glitter en glamour’ van de Amerikaanse verhalen heen kijkt, staan er veel nuttige tips in. Covey beschrijft op een prachtige manier hoe moeilijk simpele dingen kunnen zijn, zoals ‘het volgen van je dromen’, ‘het uitvoeren van je planning’ en ‘het luisteren naar andere mensen’.

Erg praktisch en makkelijk leesbaar. Het boek heeft mij geholpen om meer verantwoordelijkheid over mijn leven te nemen. Een must have!

2 The Miracle Morning

Wil jij elke dag starten met een productieve ochtend? Een ochtendritueel ontwikkelen waar je de rest van de dag profijt van hebt? Hal Elrod beschrijft in dit boek hoe je elke ochtend productief kunt beginnen.

Tegenwoordig overheerst de drukte en dat begint al wanneer je opstaat. Misschien ken je het gevoel dat je ’s ochtends iets vergeten bent of dat je het ontbijt overslaat door tijdgebrek. Het gevolg is dat je ‘zwetend’ op je werk aan komt.

Met zijn S.A.V.E.R.S. methode geeft Elrod zes stappen om een productief ochtendritueel te ontwikkelen:

Silence; Stilte kan je stressniveau naar beneden brengen. Door elke dag in stilte te beginnen, voorkom je het ‘rennen en vliegen’ in de vroege ochtend. Je begint de dag rustiger als je in stilte begint.

Affirmations; De meest bekende mensen doen het al, denk maar aan de toespraak ‘I have a dream’. Affirmaties zijn zinnen die je tegen jezelf zegt. Door bepaalde zinnen elke dag te herhalen ga je erin geloven en vertrouwen. Lijkt me een goede start van de dag!

Visualization; Beeld je in wat je wilt bereiken. Door te visualiseren wat je wilt bereiken weet je ook wat je moet doen.

Exercise; Een workout van een paar minuten laat je bloed al door je lichaam stromen. Dit werkt mee aan een effectiever begin van je dag. Je voelt meer energie!

Reading; Neem ‘s ochtends minimaal 10 minuten om te lezen. Lezen geeft je kennis, ideeën en inspiratie voor de rest van de dag.

Scribing; Neem tijd om te schrijven over je gevoelens of de dingen die je vandaag wilt doen. Opschrijven geeft meer rust en je leert jezelf onbewust beter kennen.

Ik ben het ochtendritueel gaan toepassen en wil er niet meer mee stoppen. Mijn ervaringen kun je lezen in het artikel Hoe 1 uur eerder opstaan mijn leven veranderde.

Elke ochtend stap ik om 6 uur mijn bed uit om het eerste uur volgens de SAVERS methode te werken. Je kunt natuurlijk je eigen variant maken (dat heb ik ook gedaan) en desgewenst meer tijd voor een bepaalde stap nemen en minder voor een ander. Leuk om alvast op je vakantie mee te oefenen!

3 Mini Habits

Je bent waarschijnlijk de quote ‘small steps lead to big changes’ weleens tegengekomen. Stephen Guise legt in zijn boek precies uit hoe je deze quote in de praktijk brengt. Zijn boek is een enorme bestseller geworden.

Hij wilde graag een boek schrijven (big change), maar hoe begin je daar mee (small step)? Guise kwam erachter dat hij constant excuses bedacht om niet te beginnen. Een boek schrijven was veel te veel. Dat zou hij nooit kunnen doen.

Zo ontdekte hij dat de stap te groot was: hij zag op tegen het schrijven van het boek. Om het boek toch te schrijven nam hij zichzelf voor minimaal 1 minuut per dag 50 woorden te schrijven. Wat bleek? Iedere keer dat hij begon aan de 1 minuut ging hij langer door met schrijven!

.

Al snel schreef hij 1000 woorden per dag. Met 1000 woorden per dag schrijf je in een jaar 365.000 woorden. Een gemiddelde roman bevat 50.000 woorden wat betekent dat je zeven boeken in een jaar kunt schrijven. En het geldt niet alleen voor het schrijven van een boek……. Je kunt het op elk groot doel toepassen!

Spreekt dit idee je aan? Begin met kleine stapjes, pas De Magie van 1 Minuut toe en lees elke dag 2 pagina’s van dit boek. Voor je het weet heb je het boek uit 😉

4 Diep Werk

Focussen in een wereld vol afleidingen. Newport noemt ‘Diep werk’ de superkracht van de 21ste eeuw. ‘Diep werk’ is de vaardigheid om je volledig af te sluiten van de buitenwereld en alleen maar bezig te zijn met je belangrijkste taak. Hij stelt dat het steeds moeilijker word om ons te focussen.

Elke dag word je bewust of onbewust afgeleid. Je kijkt meerdere malen per dag op je telefoon om te zien welke berichten en mailtjes je hebt ontvangen. Dit gaat ten koste van je productiviteit en geluk: je bereikt niet wat je wilt bereiken.

Volgens Newport zijn de afleidingen een verslaving geworden, zoals drinken een verslaving is van alcoholisten. De enige manier om er van af te komen, is controle krijgen over die afleidingen. Zorg dat je momenten van totale afzondering hebt, plan deze in je agenda én houd je eraan.

Een uitstekend boek over de inzichten in focus en hoe jij je in de 21ste eeuw kunt onderscheiden met deze superkracht. Super productief werken doe je met deze aanpak. Ik werk inmiddels met blokken van totale afzondering!

5 Een Werkweek van 4 uur

Stel je voor dat je een handicap krijgt en nog maar 2 uur per dag mocht werken? Wat zou je dan doen? Tim Ferriss schiet in zijn boek veel vragen op je af.

Veelgenoemde excuses om iets niet te doen is een gebrek aan tijd, maar volgens Ferriss is een gebrek aan tijd een gebrek aan prioriteit. Je weet niet wat je écht wilt en daardoor doe je van alles wat. Met als gevolg dat je het gevoel hebt overal achter aan te lopen.

.

Hij weet waar hij over praat. Binnen een maand (!) werd hij als amateur Chinees nationaal kampioen kickboksen en binnen een halfjaar doet hij het kunstje nog eens dunnetjes over: Ferriss wordt de eerste Amerikaan die een Guinnes-wereldrecord tangodansen op zijn naam zet.

Dit zijn slechts twee opmerkelijke activiteiten die hij in zijn bijzondere leven heeft gedaan. Nu runt hij een succesvol bedrijf waar hij, naar eigen zeggen, 4 uur per week mee bezig is.

Hoe kun jij meer doen in minder tijd? Het boek heeft mij aangenaam verrast. Ik verwachtte een erg Amerikaans boek met alleen maar inspirerende verhalen, maar er staan veel praktische tips in om de levensstijl te creëren die jij wilt. Ferriss heeft mij aangezet om op een andere manier te denken.

Actie vs. Theorie

Lezen is alleen leerzaam als je er ook écht iets mee gaat doen. Van levensveranderende boeken naar een levensveranderd leven? Wil je niet alleen lezen maar ook in actie komen? De tips in je dagelijks leven integreren?

Download hier gratis De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe jij je mooiste doelen bereikt in 1 minuut.

Welke levensveranderende boeken heb jij gelezen? Deel ze hieronder in een reactie, wie weet help je er andere lezers mee!