Ademhalingsoefeningen Ontspanning: Ontstressen in 2 minuten!

Heb je een druk leven? Stromen de mailtjes op je werk binnen? Loop je vanaf het begin van de dag al achter op schema? Kortom: ervaar jij weleens stress? Ontstressen kan al met ademhalingsoefeningen ontspanning van 2 minuten!

We hebben het druk

De kans is groot dat dit niet je eerste blog is over ontspanning en stress. En al die andere tips die je leest werken. Echt waar. Maar echt snel gaan deze tips niet.

Sporten, mediteren, een boek lezen, meer slapen, jezelf een vakantie gunnen of tussendoor momenten nemen om een frisse neus te halen. Het werkt allemaal.

En dat is het ding. Deze dingen gaan niet snel genoeg voor je. Als je gestrest bent dan wil je snel ontstressen. Dat is waarom je nu stress voelt, omdat je alles op de hoogste versnelling wilt doen. En er zijn ademhalingsoefeningen voor ontspanning. Zelfs eentje die je binnen 2 minuten helpt te ontstressen.

We hebben soms rust nodig

Ga spelen met je ademhaling. Maak het simpeler en eenvoudiger. Spelen is het tegenovergestelde van stress. Spelen is iets willen en stress is iets moeten. Er zit een groot verschil tussen deze twee woorden.

Spelen is leuk en geeft je energie. En dat is precies wat je nodig hebt om te ontstressen.

Druk op de pauzeknop

Laat de koffie maar staan en leer ademhalen. Je haalt nu misschien je energie uit een kop koffie of een dikke koek. Die energie kun je ook uit je ademhaling halen.

Je hersenen en ruggengraat vormen je centrale zenuwstelsel. Vanuit dit stelsel worden stress en ontspanning gecontroleerd. Dit gebeurt zelfstandig en daar hoef je niets voor te doen. Door je ademhaling te veranderen kun je hier, als je dit leuk vind, wel invloed op uitoefenen.

Denk even met me mee. Hoe ontstaat stress? Het is vrij eenvoudig. Stress ontstaat door een hoge ademhaling. Als jij iets zwaars wilt optillen, ga je dan in- of uitademen? De meeste mensen houden hun adem in als ze iets optillen. En dat veroorzaakt stress. Ontdek meer over de kracht van ademhaling in dit artikel.

Conclusie: inademen levert stress, uitademen geeft ontspanning. Ben je klaar voor de ademhalingsoefening? In de video leg ik je uit hoe de ademhalingsoefening werkt. Deze video was een onderdeel van mijn eerste Ochtendritueel Challenge en werd door de 270 deelnemers met veel positieve reacties ontvangen.

Het eerste deel gaat over de ochtendritueel challenge. Ga naar minuut 3:40 en bekijk de rest van de video. Vind je het een leuke video? Abonneren kan hier.

Ontstressen in 2 minuten doe je zo

Onthoud de volgende twee letters voor deze ademhalingstechniek:

  1. Fffffffff
  2. Ssssssss

Je gebruikt de letter F voor het uitademen. Dat doe je door je lippen in dezelfde vorm te brengen als je bij een kus doet. Denk dus gerust even aan je vriend of vriendin. Dat maakt de oefening nog leuker voor je 😉

Adem uit: ffffffffff.

Nadat je de F hebt gedaan, verander je de F zonder pauze in een S. Je mondhoeken veranderen van een kus naar een gemaakte glimlach. Je krijgt dus: ffffffffff, sssssssss. En dat allemaal tijdens het uitademen. Sluit je ogen, concentreer je op de ademhaling en doe de oefening vijf keer achter elkaar, Merk het verschil.

Ontspan jezelf in drie stappen: ffffffff, ssssssss en even stil. Herhaal dit proces voor jezelf. Zo kun jij je drukke leven weer aan. En dat in slechts 2 minuten. Veel succes met de oefening!

Meer Inspiratie en Tips

P.S. Dit blog is onderdeel van de voorbereidingen op de Gratis Ochtendritueel Challenge 2017. Dit was deel 1. Alle andere delen:

 

Boekentips artikel