Ambitie en tevreden zijn: hoe vind je de juiste balans?

Ambitie en tevreden zijn zijn vaak twee uitersten van elkaar. Wanneer je te ambitieus bent is het lastig om tevreden te zijn. Andersom geldt hetzelfde. Hoe vind je de juiste balans tussen ambitie en tevreden zijn?

Twee uitersten die je wilt voorkomen

Te ambitieus zijn betekent vaak dat je teveel aan het pushen bent. Met als resultaat dat je nooit tevreden bent. Op de lange termijn geeft dit ook een onrustig en gehaast gevoel. En dat kan leiden tot een overvloed aan stress wat weer kan leiden tot een burn-out of depressie.

Aan de andere kant kun je ook te comfortabel zijn. Je doet dan geen nieuwe ervaringen meer op en het kan zelfs aanvoelen alsof je leven een beetje leeg aan voelt. Met als gevolg minder energie en motivatie om dingen te doen.

Wil jij de juiste balans vinden tussen ambitie en tevreden zijn? Vergeet dan niet om onderstaande video te bekijken. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Ben jij te ambitieus of te comfortabel?

Aan welke kant van de lijn sta jij over het algemeen? De ambitielijn of de comfortabele lijn? En hoe zou jij jezelf meer in evenwicht kunnen brengen? Bepaal welke lijn jij momenteel het meeste hebt en probeer de balans weer te vinden.

Type 1: doe dit wanneer je te ambitieus bent

Wanneer je te ambitieus bent, dan wordt het tijd om een stapje terug te zetten. De grote uitdaging is om meer los te laten. En dat is in het bijzonder voor een ambitieus persoon niet makkelijk om te doen, maar het is de enige manier om niet teveel stress te ervaren in je leven. Check hier ook 10 handige anti-stress oefeningen voor het herstellen van stress.

Toch is het de enige manier om op de lange termijn succesvol te blijven. Dat klinkt tegendraads, maar jezelf helemaal opbranden is ook niet de juiste manier. Doe het dus wat rustiger aan. Een aantal acties die goed passen binnen je plan om je ambities in toom te houden:

 • Neem ‘’me-time momenten’’ die losstaan van je ambities
 • Netflix kijken (yup, jij bent waarschijnlijk iemand die dat juist wel wat meer mag doen!)
 • Meer tijd en aandacht besteden aan sociale connecties
 • Meer leuke dingen doen (aandacht voor hobby’s en passies)
 • Mediteren
 • Leren loslaten, relaxen en chillen

Type 2: doe dit wanneer je te comfortabel bent

Ben jij net iets te relaxed en chill? Misschien zelfs wel lui? Dan wordt het tijd om er juist een schepje bij op te doen. Je wilt precies het tegenovergestelde gaan doen van de ambitieuze persoon. Zo kun jij razendsnel je motivatie terugvinden.

.

Acties die hier goed bij passen:

 • Meer bewegen en sporten
 • Gezonder eten
 • Leren de juiste doelen te stellen
 • Onderzoeken wat je wilt in je leven
 • Ontwikkelen van meer zelfdiscipline
 • Niet alleen maar plannen, maar deze ook uitvoeren
 • Minder tijd besteden aan triviale zaken (telefoon, roddels, afleidingen van mensen etcetera)

Beide typen: altijd de balans blijven checken

Of je nu te ambitieus of te comfortabel bent. In beide gevallen wil je regelmatig blijven checken hoe jij ervoor staat. Deze checks gaan je leven meer rust, controle en energie geven voor de rest van je leven. En het maakt het ook makkelijker om daar waar nodig aanpassingen te maken.

Je kunt bijvoorbeeld jaarlijks een moment pakken om te reflecteren op hoe jij ervoor staat. Op basis daarvan kun je dan een plan maken om meer of juist minder te willen doen.

Blijven werken aan ambitie en tevreden zijn

Er zullen altijd momenten in je leven zijn waarin je meer het één voelt dan het ander. Het kan daarom ook een bewuste keuze zijn om soms ambitieuzer te zijn en je daar op te focussen.

Het belangrijkste is om hier bewust van te zijn en de gevolgen te kennen voor de lange termijn. De balans vinden tussen ambitie en tevreden zijn mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel