Angst overwinnen zonder medicijnen? 8 Tips!

Angst overwinnen zonder medicijnen? In veel gevallen kun je veel meer doen dat je denkt om angsten te overwinnen. In dit artikel 8 tips die je direct kunt toepassen!  

Blijf eerst kijken naar wat mogelijk is zonder medicijnen

Veel mensen grijpen bij de eerste de beste pijn, blessure of angst gelijk naar externe middelen zoals medicijnen. Toch kunnen we zelf vaak veel meer doen dan we denken. Kijk dus ook naar je ‘’interne middelen’’.

Wat kun jij doen om angsten te overwinnen zonder het gebruik van externe middelen? Zelfs al is het maar iets kleins?  Check ook onderstaande video voor meer praktische voorbeelden en tips. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

8 Tips voor angst overwinnen zonder medicijnen

Dus waar te beginnen? Je kunt starten met onderstaande tips. Elk van de tips kost je relatief weinig moeite en het is zeker het proberen waard om stap voor stap aan deze tips te werken.

Tip 1: Herken de symptomen

Dit is de eerste en direct belangrijkste tip. Voordat je andere tips kunt toepassen moet je wel weten waar je nu precies aan kunt werken. Waar komen de angsten vandaan? Hoe zijn ze ontstaan? En wat kun je doen om die symptomen aan te pakken?

Pak je de symptomen niet aan, dan blijft de angst regeren (of komt het steeds terug). En dat is nu precies wat je wilt voorkomen. Wat is de symptomen voor jouw angst(en)?

Tip 2: Pak één ding tegelijk aan

Dit is tegenwoordig met alle beschikbare informatie en mogelijkheden om ons heen een flinke uitdaging. Het is lastiger dan ooit om focus te houden. Om je angsten te overwinnen is het echter heel belangrijk om die focus wel te hebben. Dit betekent ook dat je niet aan tien angsten tegelijk gaat werken, maar liever de focus houdt op één angst.

Wanneer je die angst hebt overwonnen kun je verder kijken. De uitdaging is om jezelf de tijd te gunnen om te werken aan één angst tegelijk. En omdat het vaak lang duurt voordat je van een angst af bent, is het ook belangrijk om geduldig te hebben. Realiseer jezelf dat het lang kan duren voordat je een angst overwonnen hebt. Gebruik deze essentiële strategie om levenslang focus te houden.

.

Tip 3: Maak een duidelijk plan

De meeste mensen denken zoveel aan hun problemen en angsten dat ze daardoor – jammer genoeg – het overzicht kwijtraken. Het gevolg is dat zij meer in hun hoofd zitten (piekergedrag en twijfelen) dan in hun lijf. En daardoor meer denken dan doen. Soms kan dat handig zijn, maar in het geval van je angsten wil je juist het tegenovergestelde doen en in actie komen.

Een plan maken gericht op je angsten zou één van die eerste acties moeten zijn. Niet alleen maar denken aan je angsten, maar je plan opschrijven. Op die manier hoef je er minder aan te denken en heb je meer ‘’ruimte’’ om actie te ondernemen. Wat wordt jouw plan?

Tip 4: Start heel klein

Dit is persoonlijk mijn favoriete tip. Ik denk dat je vrijwel elk doel kunt bereiken door het heel klein te maken. Er zijn een paar grote voordelen aan kleine stapjes zetten. Je maakt het jezelf veel makkelijker om actie te ondernemen. Zo kun je elk doel bereiken in slechts 1 minuut.

.

En ook al is het maar een kleine stap, het is beter dan niets en bovendien stapelen die kleine stapjes zich op tot grote stappen. Vaak zelfs zonder dat jij het doorhebt. Wil jij je angst overwinnen zonder medicijnen? Start dan met het maken van hele kleine dagelijkse stapjes!

Tip 5: Begrijp de kracht van stapelen

De vijfde tips sluit perfect aan bij de vierde tip. Alle kleine acties bij elkaar leveren uiteindelijk een groot resultaat op. Een huis bouwen begint met de eerste steen, daarna volgen er nog vele stenen met als eindresultaat een huis.

Zo werkt het ook voor het overwinnen van jouw angst. Als iemand de deur niet uit durft te gaan, dan kan het een eerste stap zijn om alleen de deur te openen (en niet naar buiten te lopen). En als die stap ook te groot is, dan kan een eerste actie zijn om alleen de klinker van de (dichte) deur vast te houden. Word comfortabel met die kleine stappen en kijk dan of je die stap langzaam groter kunt maken.

Tip 6: Waardeer de kleinste inspanningen

Zoveel mensen willen gelijk resultaat. Iemand die nu start met beleggen wil een minuut later al resultaat zien. Start je net een eigen bedrijf, dan wil je dat al draaiende hebben binnen een maand. Het zijn vaak de extreem hoge verwachting in combinatie met ongeduld die ervoor zorgen dat we geen stap verder komen. Sterker nog, vaak zetten we juist daardoor alleen maar stappen achteruit!

Wanneer jij de kleinste inspanningen leert te waarderen kun je bijna alleen maar vooruit gaan. Dat mag dan langzaam zijn, maar er zit wel beweging in. En jij weet dat omdat je nu die kleine inspanningen begint te waarderen.

Tip 7: Ontwikkel meer zelfvertrouwen

Het toepassen van de hierboven genoemde tips zouden je meer zelfvertrouwen moeten geven. Elk (klein) doel dat je bereikt geeft zelfvertrouwen. Wees slim en stel daarom kleine doelen voor jezelf. Zeker wanneer het gaat over het overwinnen van een angst wil je hier heel voorzichtig mee omgaan. Deze 3 tips mag je niet missen voor het vergroten van je zelfvertrouwen.

.

Tip 8: Blijf de stappen herhalen

De tips uit dit artikel zijn geen quick fix oplossing. Ze werken ook alleen wanneer je de acties blijft ondernemen. Zorg er daarom voor dat je er continu mee bezig blijft. Dat kan het makkelijkste door de stappen uit dit artikel te blijven herhalen.

Angst overwinnen zonder medicijnen is een duurzaam proces

Je angsten overwinnen is een proces die je telkens kunt herhalen. Je start met één angst, focust je alleen daarop en gaat pas door naar een volgende angst wanneer je helemaal ‘’genezen’’ bent van je vorige angst.

Je angst overwinnen zonder medicijnen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel