Autonoom zijn: een leven leiden volgens je eigen voorwaarden

Autonoom zijn, hoe doe je dat precies? En wat zijn de voordelen en nadelen van autonoom zijn? In dit artikel lees je er meer over!

Wat is autonoom zijn? (+ Betekenis)

Autonoom zijn betekent in feite niets anders dan zelfstandig en onafhankelijk kunnen leven. Dit klinkt simpel, maar in de praktijk ligt het vaak lastiger. Het betekent namelijk dat je zoveel mogelijk je eigen keuzes maakt los van je omgeving. En laat dat nu vaak (logischerwijs) ook een moeilijke factor zijn!

In de video leg ik uit wat autonoom zijn betekent en hoe je dit stap voor stap meer kunt ontwikkelen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Wat zijn autonome kenmerken?

Autonoom zijn betekent dat je over bepaalde kenmerken beschikt om voor jezelf te kunnen handelen en denken. Hieronder vind je een paar voorbeelden van autonome kenmerken:

 • Voor jezelf kunnen handelen en denken
 • Je niet laten beïnvloeden door de mening van anderen
 • Niet zomaar alles aannemen van wat anderen zeggen
 • Je hoofd boven het maaiveld durven uit te steken als dat is waar jij in gelooft
 • Nadenken over hoe jij zou willen leven en daar acties op ondernemen
 • Veel bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie
 • Een hoge mate van zelfkennis en die optimaal inzetten in je eigen leven
 • Een leven leiden op je eigen voorwaarden
 • Kritisch blijven denken
 • Vertrouwen in jezelf hebben
 • Betere beslissingen kunnen maken
 • Sterk in doelen stellen en bereiken

Er zijn nog veel meer voorbeelden te geven, maar dit geeft een mooi inzicht van een aantal autonome kenmerken en voorbeelden. De grote vraag is nu: hoe word je autonomer als mens?

autonoom-zijn-autonoom-worden-denken-handelen-kenmerken-voordelen-nadelen-autonomer-worden

.

Autonomer worden met deze 4 krachtige vragen

Wil jij autonomer worden? Vind jij van jezelf dat jij je nog teveel laat leiden door anderen? Stel jij je te afhankelijk op? Hier zijn 4 vragen die je direct helpen om autonomer te handelen.

Vraag 1: Wat betekent autonoom zijn voor jou?

Er bestaat best wat verwarring over autonomie. Sommigen vinden dat je ook té onafhankelijk kunt worden. Anderen zien autonomie juist alleen maar als iets positiefs waarbij je altijd in je eigen kracht blijft staan. Daarom is deze vraag zo belangrijk. Bepaal eerst wat de betekenis van autonomie voor jou is. Ontdek deze 2 geheimen om erachter te komen wat je écht wilt.

Vraag 2: Hoe autonoom ben je nu?

De tweede belangrijke vraag is gericht op je huidige situatie. Hoe autonoom vind jij dat je nu bent? Schrijf dit voor jezelf op. Vind jij jezelf onafhankelijk of afhankelijk? Zijn er bepaalde situaties waarin je juist meer onafhankelijk of afhankelijk bent? En in wat voor situaties gebeurd dit? Maak een helder overzicht voor jezelf.

Vraag 3: Hoe autonoom wil je zijn?

En dan de vraag gericht op de toekomst. Wat wil jij veranderen in je autonomie / onafhankelijkheid? Waar wil je juist onafhankelijker in worden? En waar juist niet? Je kunt hiervoor ook de 4 G-doelen als uitgangspunt pakken. Stel jezelf op de 4 G’s telkens de vraag ‘’in hoeverre ben ik tevreden over mijn onafhankelijkheid in deze rol?’’

.

Vraag 4: Wat word je plan om autonomer te worden?

Je antwoorden op vraag 2 en 3 leveren een verschil. Wat ga jij doen om dit verschil te overbruggen? Welke (kleine) acties kun jij zetten om dichtbij bij de antwoorden op vraag 3 te komen? Maak een plan om autonomer te worden.

Wat zijn de voordelen van autonoom zijn?

Autonoom denken heeft enorm veel voordelen en mooie eigenschappen. Zo ben je veel beter in staat om minder te oordelen, je staat sterker in je schoenen en misschien wel de belangrijkste: je doet wat jou gelukkgi maakt en laat je niet beïnvloeden door de mening van anderen.

Deze eigenschap zorgt ervoor dat je een grote mentale weerbaarheid ontwikkelt. Denken vanuit je eigen kracht wordt steeds moeilijker gemaakt met de makkelijkere en directe toegang tot het internet en social media. Je maakt ook betere beslissingen en bent daadkrachtiger.

Mede daardoor is het steeds moeilijker om mensen te vinden die nog écht onafhankelijk denken. Het is goed om te blijven werken aan je eigen autonomie. Om die manier kun je voorkomen dat je op een latere leeftijd spijt krijgt van dingen die je niet hebt gedaan, maar wel graag had willen doen.

Autonoom denken, worden en handelen vergt een lange termijnvisie

Autonoom zijn is niet iets wat je zomaar even doet. Wanneer jij geneigd bent om iedereen het naar hun zin te maken maar daarmee niet voor jezelf overkomt, dan is dit niet iets wat je snel afleert. Wees geduldig. Blijf kleine stappen en acties zetten om steeds iets autonomer te worden.

Autonoom zijn mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel