Autonoom zijn: een leven leiden volgens je eigen voorwaarden

Autonoom zijn, hoe doe je dat precies? En wat zijn de voordelen en nadelen van autonoom zijn? In dit artikel lees je er meer over!

Wat is autonoom zijn? (+ Betekenis)

Autonoom zijn betekent in feite niets anders dan zelfstandig en onafhankelijk kunnen leven. Dit klinkt simpel, maar in de praktijk ligt het vaak lastiger. Het betekent namelijk dat je zoveel mogelijk je eigen keuzes maakt los van je omgeving. En laat dat nu vaak (logischerwijs) ook een moeilijke factor zijn!

In de video leg ik uit wat autonoom zijn betekent en hoe je dit stap voor stap meer kunt ontwikkelen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Autonomer worden met deze 4 krachtige vragen

Wil jij autonomer worden? Vind jij van jezelf dat jij je nog teveel laat leiden door anderen? Stel jij je te afhankelijk op? Hier zijn 4 vragen die je direct helpen om autonomer te handelen.

Vraag 1: Wat betekent autonoom zijn voor jou?

Er bestaat best wat verwarring over autonomie. Sommigen vinden dat je ook té onafhankelijk kunt worden. Anderen zien autonomie juist alleen maar als iets positiefs waarbij je altijd in je eigen kracht blijft staan. Daarom is deze vraag zo belangrijk. Bepaal eerst wat de betekenis van autonomie voor jou is. Ontdek deze 2 geheimen om erachter te komen wat je écht wilt.

Vraag 2: Hoe autonoom ben je nu?

De tweede belangrijke vraag is gericht op je huidige situatie. Hoe autonoom vind jij dat je nu bent? Schrijf dit voor jezelf op. Vind jij jezelf onafhankelijk of afhankelijk? Zijn er bepaalde situaties waarin je juist meer onafhankelijk of afhankelijk bent? En in wat voor situaties gebeurd dit? Maak een helder overzicht voor jezelf.

Vraag 3: Hoe autonoom wil je zijn?

En dan de vraag gericht op de toekomst. Wat wil jij veranderen in je autonomie / onafhankelijkheid? Waar wil je juist onafhankelijker in worden? En waar juist niet? Je kunt hiervoor ook de 4 G-doelen als uitgangspunt pakken. Stel jezelf op de 4 G’s telkens de vraag ‘’in hoeverre ben ik tevreden over mijn onafhankelijkheid in deze rol?’’

.

Vraag 4: Wat word je plan om autonomer te worden?

Je antwoorden op vraag 2 en 3 leveren een verschil. Wat ga jij doen om dit verschil te overbruggen? Welke (kleine) acties kun jij zetten om dichtbij bij de antwoorden op vraag 3 te komen? Maak een plan om autonomer te worden.

Autonoom denken, worden en handelen vergt een lange termijnvisie

Autonoom zijn is niet iets wat je zomaar even doet. Wanneer jij geneigd bent om iedereen het naar hun zin te maken maar daarmee niet voor jezelf overkomt, dan is dit niet iets wat je snel afleert. Wees geduldig. Blijf kleine stappen en acties zetten om steeds iets autonomer te worden.

Autonoom zijn mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel