Bewustwording betekenis.  Bewustwording is een staat van zijn waarin je invloed kunt uitoefenen op een bepaalde situatie.  In deze toestand ben je in staat om nieuwe dingen te leren.

Negatieve en positieve gedachtes

Wat gebeurt er met je gedachten als je door de regen moet wandelen? Wat gebeurt er als je iets moet doen waar je geen zin in hebt? Wat gebeurt er als……?

Kijk goed naar de vragen. Hoe reageren je gedachten op situaties die je overkomen? Je onderbewustzijn speelt daar een grote rol in. Een rol die je niet opmerkt.

Bewustwording betekenis in de praktijk

Je bewustzijn helpt juist wél bij het opmerken van deze rol. Zodra je de bewustwording betekenis begrijpt kun je dingen sneller leren. Op dezelfde manier heb je bijvoorbeeld leren lopen, fietsen, autorijden en praten.

Je kunt je bewustzijn niet volledig controleren. Een groot deel van je gedrag is onbewust. Door stap voor stap op je eigen gedrag te letten, kun je stapsgewijs toewerken naar ander gedrag.

Bewustwording in 4 stappen

Hoe ga je onbewust gedrag bewust maken in het dagelijks leven? Zodat je oude gewoontes kunt veranderen in nieuwe? Dit vier stappenplan is een handige methode:

1 Visualiseer je doel

Emoties spelen voor het onderbewustzijn een belangrijk rol. Om deze te beïnvloeden moet je zowel negatieve als positieve gevoelens voor je doel creëren. Wat gebeurt er als je de komende 10 jaar niet werkt aan je doel? Hoe voel je je dan? En wat als je dit doel wel haalt? Wat voor voldoening geeft je dit? Geef jezelf genoeg reden om iets te veranderen.

2 Schrijf je doel op

Visualiseren is niet genoeg. Volgens toonaangevende psychologen moet je elk doel concreet en helder omschrijven. Samen met de eerste stap vergroot dit je kans op succes.

3 Beloon jezelf

Wat gebeurt er als je het gedrag weet te veranderen? Geef jezelf een beloning in het vooruitzicht. Dit is je lokaas. De brokjes die een hond krijgt bij goed gedrag.

4 Fake it till you make it

Zie het doel voor je en gedraag je alsof je het doel al hebt behaald. Verander je gedrag in het dagelijks leven. Hou jezelf voor de gek. Misleid je onderbewustzijn en ga recht op je doel af.

Meer gedragsverandering tips

Boekentips artikel