Externe locus of control

Externe locus of control is het vermogen om te geloven dat je leven voor een groot deel aangeboren is. Mensen met een externe locus of control geloven dat ze hun leven niet zelf in handen hebben.

Mindset, psychologie en stress

Een externe locus of control zorgt sneller voor stress dan een interne locus of control. Ze geloven dat geluk vastligt. Mensen die gericht zijn op een externe locus of control geloven meer in toeval en richten zich op wat andere mensen doen. Bij een interne locus of control is dit juist precies andersom.

Daardoor zijn ze gevoeliger voor stress. Ze piekeren sneller over gebeurtenissen waar ze geen invloed op hebben. Het nieuws is daar een goed voorbeeld van. Ze praten veel over het weer, oorlogen en andere dagelijkse actuele thema’s. Dit maakt ze vaak angstiger, depressief of kwetsbaar voor stress.

Veel van je locus of control heeft te maken met psychologie en mindset. In de video hieronder deel ik een aantal belangrijke tips op dit gebied. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Externe locus of control vragenlijst

Je kunt aan de hand van een vragenlijst kijken of jij meer een externe of interne locus of control hebt. Mensen met een externe locus of control doen de volgende uitspraken:

  • Waarom overkomt mij dit nu weer?
  • Hoe kan het dat het altijd regent als ik weg wil?
  • Waarom luistert de ander niet naar mij?
  • Kan ik dan nooit iets goed doen?

Herkenbaar jij dit bij jezelf? Bij anderen? Of helemaal niet? Hoe meer je dit herkent des te meer je focus extern gericht is.

Externe locus of control voorbeelden

Wat zijn nu voorbeelden van het hebben van deze gedachten? Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

  • Succes is voor een groot gebaseerd op geluk
  • Ik kan niet dansen ook al heb ik het nog nooit gedaan
  • Het is de schuld van de ander dat ik nu niet volledig gelukkig ben
  • Ik heb met iedereen weleens ruzie, maar het ligt altijd aan de ander

In alle voorbeelden schuif je de verantwoordelijkheid op de externe omgeving zonder écht naar jezelf te kijken.

.

Je locus of control veranderen

Mensen zijn niet onder te verdelen in hokjes. Dat betekent dat iedereen interne en externe locus of control momenten heeft. Je kunt wel vaker van een externe naar een interne locus of control toewerken.

Door je eigen gedrag te veranderen, kun je je locus of control veranderen. De eerste stap is om je bewust te worden van je huidige gedrag. En eerlijk te zijn in het gedrag dat je vertoond. Vervolgens kun je een stappenplan opzetten om je gedrag te veranderen.

Je locus of control veranderen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Hoe zit het met jouw locus of control? Is het vooral intern of extern? En wat kun je doen om een interne locus of control te ontwikkelen?

.

Boekentips Mindset