Fixed mindset

Fixed mindset is het vermogen om te geloven in talent. Mensen met een fixed mindset hebben het idee dat je beperkt kunt groeien als mens. Een groot deel van je eigenschappen zijn aangeboren en niet te veranderen.

Fixed mindset aanhouden

Iemand met deze mindset gaat ervan uit dat intelligentie vast staat. Dit zorgt ervoor dat hij graag slim wil over komen. Hij vermijdt uitdagingen, want dan kun je fouten maken.

Deze mensen zoeken veel bevestiging. Zowel in hun intelligentie, persoonlijkheid als in hun karakter. De grote angst van deze mensen is om te falen. Inspanningen doen is bij een fixed mindset zinloos, want talent heb je of je hebt het niet.

Ze spreken niet snel over leren. Kritiek komt over als een bedreiging, daarom negeren ze leerzame negatieve feedback. Het succes van anderen zien ze als een bedreiging. Het resultaat van de statische mindset is dat je niet echt ontwikkelt en dus minder bereikt dan mogelijk is.

Fixed mindset levert minder op

De fixed mindset beperkt de prestaties. Het werkt destructief op de gedachten en leidt tot slechte leermethoden. Dit is ook onderzocht aan de hand van tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek. Carol Dweck beschrijft in haar boek ‘Mindset: de weg naar een succesvol leven’ veel van deze onderzoeken.

Mensen met een statische mindset houden niet van inspanning, maar alleen van talent. Ze vinden dat inspanning ervan getuigd dat je geen talent hebt. Want als je talent hebt, dan komt het vanzelf aanwaaien.

Dit is bij een groei mindset niet het geval. Die geloven veel meer in inspanning en dat ook succesvolle mensen een inspanning moeten leveren Dit is een andere denkwijze die vaak tot betere prestaties leidt. Winnaars, en vooral topsporters, hebben een growth mindset.

Meer Mindset Artikelen

Boekentips Mindset

[/fusion_text]