Interne locus of control

Interne locus of control is het vermogen om te geloven dat je leven maakbaar is. Mensen met een interne locus of control geloven sterk in dit principe. 

Interne locus of control voordelen

Hoe ziet je leven er op dit moment uit? Overkomt het leven je of neem je zelf de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd? Het eerste geval is een voorbeeld van een externe locus of control, en het tweede geval een interne locus of control voorbeeld.

Wat je denkt, word je. Alles begint met een gedachte. Deze 2 regels helpen je sneller en vaker positief te denken.

Locus of control vragenlijst

Om je eigen locus of control te testen kun je de volgende vragen in je opnemen:

  • Geloof je meer in aangeboren of aangeleerd talent?
  • Is het leven zoals het is of kun je het veranderen?
  • Word je geleefd door plannen van anderen of door je eigen plannen?
  • Geef je de situatie of jezelf op de schuld?
  • Kun je gelukkiger worden door hard te werken?

Interne locus of control en talentontwikkeling

Bij talentontwikkeling speelt deze groei mindset een grote rol. Om mensen of jezelf te ontwikkelen heb je het gevoel nodig dat je richting kunt geven aan je eigen leven. Als niemand niet gelooft dat hij of zij zichzelf kan ontwikkelen, zal dit ook niet gebeuren.

Kennis over de locus of control en de effecten daarvan kan je helpen om meer uit jezelf te halen. Dit begrip maakt onderdeel uit van de psychologie en werd voor het eerst benoemd door psycholoog Julian Rotter. Overwin je uitstelgedrag in 1 minuut en creëer direct meer actie op je doelen.

Over het algemeen zijn mensen met een interne locus of control te vergelijken met mensen met een growth mindset. Ze geloven beiden dat je veel dingen kunt aanleren. Deze mensen zijn bereidt om te leren van fouten, verdiepen zich in een gezond leven en zoeken sneller naar oplossingen dan mensen met een externe locus of control.

Discipline leren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Hoe zit het met jouw locus of control? Is het vooral intern of extern?

Boekentips Mindset