Mentaal dieet

Mentaal dieet is het vermogen om je gedrag te veranderen door je gedachten te ontwikkelen. Het is hetzelfde als het volgen van een fysiek dieet (afvallen, minder eten, afslanken), maar dan in je hoofd in plaats van je lichaam. Hier vindt langdurige verandering plaats

Waarom je doet wat je doet?

Waarom doe je wat je doet? Waarom is langdurig afvallen zo moeilijk? Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? Waarom is het moeilijk om te stoppen met snoozen? Waarom is langdurig veranderen in het algemeen zo moeilijk?

Stel je voor dat je wilt afvallen. Zoals de meeste mensen ga je op zoek naar een personal trainer of een online cursus die je hierbij gaat helpen. Je leert om écht af te vallen. Geweldig.

Het lukt het je. En ook weer niet. Voor een paar weken gaat het goed. Je hebt de smaak te pakken. Al het harde werken werpt zijn vruchten af. Maar na één, twee of drie maanden val je terug in je oude gewoontes.

Fysiek dieet

Je bent weer terug bij het oude gedrag dat je altijd al vertoonde. Waar gaat het mis? Of een nog betere vraag: is een fysiek dieet vandaag de dag écht het probleem?

Als we allemaal weten wat we moeten doen om af te vallen, waarom doen we dat dan niet allemaal? Als we weten dat meer beweging, gezonde voeding en voldoende ontspanning helpen om af te vallen, hoe kan het dan dat dit niet lukt? De ingrediënten en kennis hebben we al in huis.

Het gaat er niet om wat je weet. Het gaat erom wat je doet met wat je weet.

Mentaal dieet

Het echte probleem zit ergens anders. Namelijk in je hoofd. Jouw gedachten bepalen of je wel of niet gaat veranderen. Niet je lichaam. Verwissel een fysiek dieet voor een mentaal dieet.

Waarom doe je wat je doet? Onderzoek je gedrag. Hoe zit het met je gedachten? Denk je negatief of positief? Hoe graag wil je écht veranderen? Dat zijn belangrijke vragen voordat je begint met een dieet. Of welke andere verandering je wilt maken. Een mentaal dieet dus.

Veranderen gedachten

Met een mentaal dieet leer je hoe je meer controle krijgt over jouw gedachten. Als eerste moet je weten dat je voor 5% bewust en 95% onbewust gedrag vertoond. Je hebt minder invloed op je gedrag dan je denkt. Die invloed wordt groter naarmate je meer kennis krijgt over je brein.

Vat dit niet te makkelijk op. Net als bij het afvallen, is het lastig om je gedachten onder controle te krijgen. Het volgen van een mentaal dieet is minstens zo lastig als een fysiek dieet.

Blogs over trainen mentaal dieet