Prioriteiten stellen betekenis

Prioriteiten stellen betekenis is kiezen voor belangrijke in plaats van onbelangrijke zaken. Het is één van de belangrijkste timemanagementvaardigheden voor de 21ste eeuw.

Betekenis van prioriteiten stellen

De meest bekende timemanagementmatrix is het ‘Eisenhower model’, vernoemd naar Dwight Eisenhower, de president van de Verenigde Staten tussen 1953 en 1961. Voordat hij president werd was hij generaal van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vervolgens werd hij bij zijn presidentschap het hoofd van de Universiteit van Columbia en opperbevelhebber van de NAVO. Tegelijkertijd met deze drukke banen had hij diverse hobby’s zoals golfen en schilderen. Hoe kon hij alles combineren?

‘Wat belangrijk is, is zelden dringend en wat dringend is, is zelden belangrijk’
– Dwight D. Eisenhower

Eisenhower wist als geen ander onderscheid aan te brengen tussen belangrijke en onbelangrijke zaken. De timemanagement ideeën van Eisenhower zijn later door Stephen Covey uitgewerkt tot vier kwadranten om het beste uit je tijd te halen.

Beslissingen nemen en keuzes maken

Prioriteiten stellen betekenis is het vermogen om beslissingen en keuzes te maken op grond van je persoonlijke visie, waarden en doelen. Past het bij mijn doelen om deze taak op te pakken? Wat kan ik vandaag doen om volgens mijn waarden en doelen te leven?

Het betekent ook nee zeggen tegen andere mensen, taken en activiteiten. Appen, mailen en telefoongesprekken voeren zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Multitasken vervangt focus.

Focus op belangrijke zaken

Prioriteiten stellen helpt je om bewust aan je eigen succes en geluk te werken. Focus te houden in een wereld waarin de waan van de dag meer en meer regeert.

Deze timemanagementvaardigheid biedt een oplossing voor veel problemen. Maar onderschat het niet. Prioriteiten stellen is moeilijker dan je denkt. Het vraagt een constante discipline van jezelf.

Meer over Prioriteiten Stellen

Boekentips Prioriteiten Stellen