Wat betekent discipline?

Wat betekent discipline? Discipline is het vermogen om de korte termijn ondergeschikt te maken aan de lange termijn.

Discipline geeft meer zelfvertrouwen

Discipline is een eigenschap die nodig is om positieve veranderingen in je leven tot stand te brengen. En juist deze eigenschap is in onze huidige maatschappij moeilijk onder de knie te krijgen. Gelukkig is discipline een vaardigheid. En dat betekent dat we het kunnen trainen, leren en ontwikkelen.

Een mentale spier: wat betekent discipline?

Het vergroten van discipline is te vergelijken met het vergroten van je conditie. Als je nooit sport, wordt je conditie minder. En als je jezelf nooit ergens toe zet en altijd toegeeft aan alle verleidingen zul je steeds minder discipline krijgen.

Andersom werkt het precies hetzelfde. Als je meer conditie wilt, doe je dat door jezelf in beweging te zetten en uit te dagen. Je conditie wordt steeds beter en beter. Zo is het ook met zelfdiscipline. Hoe meer je het traint, hoe meer je het kunt gebruiken.

Controle over je gedrag krijgen

Overdag hebben we het vaak al druk genoeg waardoor we niet de tijd nemen om discipline te ontwikkelen. Na een drukke dag is je disciplinespier op en heeft het geen zin om zich ’s avonds aan een strak dieet te houden.

Vervolgens hebben we ons niet meer onder controle. We frustreren ons aan onze partner als we thuiskomen van het werk, eten een hele zak chips leeg of besteden de hele avond aan social media.

Discipline geeft meer vrijheid

Het klinkt alsof je bij discipline geen ruimte meer hebt voor vrijheid. Je legt jezelf eisen op en wilt je aan afspraken houden. Toch levert het juist meer vrijheid op. Door je discipline te trainen, heb je meer kracht om ook je andere doelen en dromen te realiseren. En die kracht is ultieme vrijheid.

Meer discipline leestips