Eigenschap 3 Covey: Belangrijke Zaken Eerst

Wat zou je doen als je geen 24 maar 25 uur op een dag had? Wat vind je belangrijk? Belangrijke zaken eerst is een belangrijke eigenschap voor prioriteiten stellen. Wil je prioriteiten leren stellen? Ga dan aan de slag met eigenschap 3!

Word je geleefd door andermans plannen of door je eigen plannen?

Heb je vaak tijdgebrek? Voel je je vaak gestrest? Loop je soms als een kip zonder kop in de ronde? Volgens Covey is het essentieel om effectief met je eigen tijd om te gaan als je tot persoonlijke groei wilt komen.

Veel mensen denken dat ze dit goed kunnen, maar dat blijkt tegen te vallen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander 3 uur en 16 minuten per dag op zijn of haar mobiel zit. Een ander onderzoek laat zien dat we gemiddeld 150 keer per dag de behoefte voelen om onze mobiel te pakken. In onze drukke samenleving is het moeilijker dan ooit om focus te houden op de belangrijkste taken.

Effectieve versus ineffectieve mensen

Effectieve mensen besteden hun tijd aan zaken die belangrijk zijn en niet, of nóg niet, urgent. Hoe weet je wat je wel en niet belangrijk of urgent vind? Covey hanteert een timemanagementmodel om overzicht en balans te houden. Timemanagement is het uitvoeren en organiseren op basis van prioriteiten

Succesvolle mensen laten zich niet leiden door hun mobiel, maar door zelfgemaakte plannen. Hun agenda bepaalt niet wat de prioriteiten zijn, maar hun prioriteiten bepalen hun agenda. Zij voeren hun prioriteiten uit. Deze prioriteiten noemt Covey ook wel ‘Big Rocks’.

Tips Belangrijke Zaken Eerst

Bij eigenschap 2 heb je een persoonlijke missie geschreven van hoe je wilt zijn en je persoonlijke doelen. Dit zijn de Big Rocks. Covey raad je aan om deze doelen te koppelen aan concrete acties:

  1. Schrijf je persoonlijke missie en noteer je Big Rocks.
  2. Maak een wekelijkse planning op basis van je Big Rocks. Wat zijn je Big Rocks voor deze week? Wat vind je belangrijk? Plan je prioriteiten met concrete acties in je agenda.
  3. Maak een dagelijkse planning. Bekijk aan het begin van iedere dag welke Big Rocks je vandaag wilt afronden. Dit is ook het moment om te schuiven met taken als er andere urgente taken voorbijkomen.

Meer Inspiratie ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’

Boekentip Artikel