Mijn simpele beleggingsstrategie voor de lange termijn (+ boekentips)

Zoek jij een simpele beleggingsstrategie voor de lange termijn? En eentje die je makkelijk en passief kunt onderhouden? In dit artikel deel ik mijn passieve en simpele beleggingsstrategie voor de lange termijn met je!

Passief beleggen versus actief beleggen

Goed om te weten: ik hou van passief beleggen. Dit betekent dat ik niet voor de hoogste rendementen ga waar je over het algemeen heel actief mee aan de slag moet. Zelf zocht ik een strategie waar ik maximaal een paar minuten per maand mee bezig hoef.

In de video hieronder ontdek je mijn simpele beleggingsstrategie voor de lange termijn inclusief toelichting en boekentips over beleggen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Passief beleggen in indexfondsen

Na talloze uren van studie kwam ik erachter dat passief beleggen in indexfondsen perfect bij mij past. Maar wat is een indexfonds? Wat zijn de voordelen en nadelen? En hoe werkt het?

Een indexfonds is een fonds waar meerdere aandelen inzitten en die de gehele markt van die aandelen volgt. Zodra je investeert in een fonds (je kunt zelf kiezen tussen indexfondsen) koop je bijvoorbeeld een stukje aandeel van zowel Facebook, Microsoft en een aantal andere grote en kleine bedrijven.

Meestal komt het erop neer dat je investeert in honderden tot duizenden aandelen tegelijk. Een groot voordeel van beleggen met deze strategie is de risicospreiding. Stel je voor dat Facebook failliet gaat dan merk je dit nauwelijks in de indexfondsen omdat er nog zoveel andere bedrijven zijn.

4 Tips voor een simpele beleggingsstrategie voor de lange termijn

Er zijn vier verschillende selectiecriteria die voor mij belangrijk waren om tot mijn beleggingsstrategie te komen (let op: deze kan in de loop der jaren enigszins aangepast worden):

Tip 1: Eenvoud

Ik hou van een eenvoudig systeem waar ik weinig tijd in hoef te stoppen. Daarmee accepteer ik ook direct dat het rendement lager zou zijn dan als ik actief allerlei beleggingen ga bijhouden.

Belangrijk om te vermelden: omdat ik nog relatief jong ben hanteer ik een lange termijn beleggingsstrategie. Onderdeel hiervan is dat ik nu alleen in aandelen beleg en niet in bijvoorbeeld risicomijdende obligaties. Dit zal op latere leeftijd wél het geval zijn.

Tip 2: Diversificatie

Diversificatie is een moeilijk woord voor spreiding. Door in een indexfonds te beleggen heb je automatisch al die spreiding te pakken. Dit maakt beleggen voor de lange termijn veel minder risicovol.

Zo beleg ik zelf in VWRL. Hier zitten meer dan 3000 bedrijven in die zijn gevestigd over meer dan 40 landen. Dit indexfonds pakt 90/95% van de gehele wereldeconomie.

Tip 3: Kosten

Een simpele beleggingsstrategie voor de lange termijn houdt altijd rekening met de kosten. Die wil je zo laag mogelijk hebben. Juist op de lange termijn levert dit meer geld op.

Bij VWRL zijn de lopende kosten 0,25% en in combinatie met beleggen bij DeGiro hoef je geen transactiekosten te betalen als je slechts één keer per maand nieuwe aandelen koopt. Omdat ik maandelijks beleg past dit precies in mijn beleggingsstrategie en heb ik dus extreem lage beleggingskosten.

Tip 4: Dividenduitkering

Hoeveel dividend keert een indexfonds uit? En in welke perioden? Sommige fondsen doen dit jaarlijks en anderen maandelijks. VWRL doet dit één keer per kwartaal. Het voordeel van tussentijdse uitkeringen is dat je deze dividenden sneller kunt herinvesteren in nieuwe aandelen. Waar je op de lange termijn dus weer meer rendement mee maakt.

Bonustip: boeken over beleggen in aandelen

Voor de beleggingsstrategie die ik nu hanteer heb ik veel gehad aan twee boeken in het bijzonder: Unshakeable van Tony Robbins en Miljonair Met Een Gewone Baan van Oeds-Jan Postma. Via de links kun je mijn 3 belangrijkste inzichten uit beide boeken lezen.

Mijn simpele beleggingsstrategie voor de lange termijn ziet er zo uit

Met VWRL verwacht ik op de lange termijn een rendement van tussen de 5 en 8 procent te scoren. De lopende kosten zijn er dan al vanaf gehaald. Elke maand leg ik een minimum bedrag in bij hoge koersen en wanneer de koers laag is leg ik maandelijks wat meer geld in.

Het belangrijkste is om maandelijks een bedrag over te maken zodat je zowel investeert in de hoge pieken als de diepe dalen. Zo investeer je in het gemiddelde en hou je het risico laag.

Deze simpele beleggingsstrategie kost me slecht een paar minuten per maand (ik hoef alleen de aandelen maar te kopen). En zo creëer ik hiermee een extra inkomstenstroom naast mijn eigen bedrijf.

Online passief inkomen verdienen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, focus en discipline. Wil jij een succesvolle online business starten? Leven van het internet? En meer tijd, geld en vrijheid creëren voor jezelf én anderen?

Krijg hier direct toegang tot de 18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business.

.

Boekentips artikel