Beste Zelfhulpboeken | Haal het beste uit jezelf

Wat zijn de beste zelfhulpboeken? En hoe leer je het meeste van een zelfhulpboek? Hoe vaak heb je het gevoel dat als je precies doet wat het boek zegt, jij succes hebt? En toch doe je het niet? Haal het beste uit jezelf met deze tips!

Waarom boeken hot zijn

Zelfhulpboeken lezen voelt alsof je macht hebt. In deze boeken staat informatie van jarenlang onderzoek én van de meest succesvolle mensen. Hoe halen we nu het beste uit deze boeken om het beste uit onszelf te halen?

In de video hieronder geef ik mijn top 10 zelfhulpboeken. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Gisteren was ik aanwezig bij een netwerkbijeenkomst. Een hoge energie heerste in de ruimte. Ja, het was één van de betere netwerkbijeenkomsten van de laatste tijd! Er werd veel gesproken over belangrijke zaken. Zaken waar we te weinig aan toe komen, maar waar we graag meer tijd aan willen besteden.

Opvallend was de enorme interesse van managers om meer boeken te lezen. Bijna iedereen wilde dit! Er was echter één probleem: niemand kwam er aan toe! Iedereen had het te druk. Zonde, want zelfhulpboeken bevatten informatie om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Dat kan dus anders.

Maak boeken belangrijker

Boeken zijn fantastisch, interessant, indrukwekkend en nog veel meer. Superlatieven komen tekort. Alles wat je maar wilt weten, is terug te vinden in boeken.

Wil jij meer weten over hoe je jezelf in de markt zet? Lees een boek over personal branding (een aanrader is ‘Personal Branding’ van Hubert Rampersad) en je weet precies wat te doen!

Wil je meer weten over persoonlijke ontwikkeling? Lees een boek over persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld het bestverkochte managementboek aller tijden ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap‘) Wil je meer weten over……. Afijn. Ik geloof dat je wel snapt waar ik naartoe wil!

Boeken zijn niet voor mietjes

Het klinkt eenvoudig. Je leest een boek en past toe wat je grote helden in het boek beschrijven. Ga je dan precies hetzelfde bereiken? Een aannemelijke kans. Wat maakt het dan zo moeilijk om er mee aan de slag te gaan?

Tja, je moet er tijd voor vrijmaken en dat is nu vaak iets wat je niet wilt doen. Het maximale uit een boek halen is dan ook niet voor mietjes!

Herlezen, herlezen en nogmaals herlezen

‘Be consistent or nonexistent’

Doe meer met boeken dan alleen lezen! Weten en niet handelen is hetzelfde als niet weten. Herlees het boek een week nadat je het gelezen hebt. Tai Lopez noemt boeken in zijn TedTalk ‘Why I read a book a day (and why you should too)’ zijn ‘vrienden’.

Behandel ze als vrienden. Pak de interessante stukken eruit en verdiep je in deze thema’s. Ga het toepassen in je eigen leven en het zal zijn vruchten afwerpen.

Wat ik leerde van mijn 6 beste zelfhulpboeken

De beste zelfhulpboeken hebben mij geholpen om het maximale uit mezelf te halen. Hier een korte lijst van boeken die mij verder hielpen:

  1. De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap. Met stip op 1, omdat het mijn allereerste persoonlijke ontwikkelingsboek was. Dit boek opende mijn ogen. Sommige dingen lijken zo makkelijk, maar zijn toch zo moeilijk om toe te passen.
  2. Mini Habits. Door dit boek ben ik grote doelen gaan opsplitsen in kleine doelen en bereikte ik veel meer resultaat. Waaronder het lopen van mijn eerste Marathon.
  3. Think & Grow Rich. Één van de beste zelfhulpboeken is de klassieker Think & Grow Rich. Diverse visualisatietechnieken gebruik ik elke dag nadat ik mijn droomreis door Zuidoost-Azië ging visualiseren en een paar maand later maakte ik ook écht de reis!
  4. Diep Werk. Tegenwoordig leef je in een prestatiemaatschappij. Je moet heel veel dingen van anderen en stiekem ook van jezelf. Appjes, mailtjes, sociale verplichtingen, sporten, tijd voor jezelf nemen. De lijst houdt niet op. Hoe blijf je gefocust op je doelen in een wereld vol afleidingen? Ik leerde het na het lezen van dit boek.
  5. Wilskracht. Een dieper inzicht in discipline. Je wilt meer sporten, maar toch doe je het niet. Hoe kan dit? En wat kun je doen om discipline in je voordeel te gebruiken? Baumeister legt het uit in zijn boek Wilskracht. Ik ontwikkelde nog meer discipline.
  6. The Morning Miracle. Wil je elke dag met voldoening starten? Door dit boek heb ik een ochtendritueel ontwikkeld waarbij ik elke ochtend om 6 uur op sta. Doel: opstaan met meer rust, focus en mentale kracht. Het eerste uur van de dag begin ik met meditatie, visualisatie oefeningen, beweging en het lezen van een inspirerend zelfhulpboek. Je ontwikkelt een gevoel alsof je al een voorsprong hebt op andere mensen die dag. En dat geeft momentum voor de rest van je dag.

Het toepassen van zelfhulpboeken in het dagelijks leven mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen? Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Welk boek staat bovenaan jouw verlanglijstje? 🙂.

.