Beter leren focussen wordt steeds belangrijker. Dagelijks komen er heel veel prikkels op ons af. Soms wil je rust, overzicht en focus. Optimaliseer je leven met deze 3 strategieën!

‘Het gaat niet om meer doen. Het gaat om minder beter doen’ Tony Crabbe

Het probleem: de waan van de dag

De gemiddelde smartphone gebruiker heeft 150 keer per dag de neiging om op de mobiel te kijken. Dat betekent dat we elke 6 minuten een prikkel moeten weerstaan, of eraan toegeven. En dan hebben we het nog niet over de mailtjes op onze computer, mensen die bij ons langskomen en de activiteiten die we nog willen ondernemen.

Je wordt makkelijk gegrepen door de waan van de dag. Hoe goed jij je ook probeert te focussen, er komen altijd momenten dat het niet lukt. Ons leven is druk. Een overdosis aan informatie, ook wel infobesitas genoemd, en prikkels leidt tot stress, slaapproblemen en minder focus. Deze gevolgen maken je leven er niet leuker op.

Wat kun je doen om focus te houden in een overvolle wereld? De waan van de dag niet de waan van de dag te laten worden?

Beter leren focussen: één van de belangrijkste eigenschappen voor de 21ste eeuw

Het gaat niet om meer doen. Het gaat om minder beter doen. De mensen die in de 21ste eeuw beter leren focussen, boeken een enorme voorsprong. Ze krijgen niet meer gedaan in minder tijd. Ze krijgen het juiste gedaan in minder tijd. Ze kiezen voor om de waan van de dag aan te vallen met heldere strategieën.

Minder focus leidt tot mindere prestaties

Zodra we ons concentreren op meerdere activiteiten tegelijk leveren we tot wel vijftig procent van onze kracht in. Welch vroeg aan het einde van de negentiende eeuw aan deelnemers van zijn onderzoek om zo hard mogelijk op een hefboom te drukken. Hun drukkracht werd door hem opgemeten.

Vervolgens liet hij dezelfde mensen de drukproef herhalen, maar deze keer liet hij hun tegelijkertijd een mentale inspanning leveren. Het bleek dat wanneer mensen echt diep nadenken, ze op dat moment tot wel vijftig procent minder fysieke kracht kunnen uitoefenen.

Omgekeerd geldt hetzelfde, zoals werd aangetoond door Harold Pashler. De deelnemers bleken slechter te presteren zodra ze meer dan één ding tegelijk probeerden te doen, zelfs als het twee verschillende inspanningen betrof. Hij concludeerde dat onze hersenen er niet op zijn ingesteld om twee taken tegelijkertijd uit te voeren.

Optimale resultaten bereiken: 3 focusstrategieën

De enige manier om optimaal te presteren is om je aandacht op één ding tegelijk te richten. En dat is precies waar we bij de drie strategieën mee moeten beginnen. Beter leren focussen doe je met het volgende stappenplan:

1. Focus je op één ding tegelijk

Wat wil je écht? Wat wil je deze week absoluut waarmaken? En vandaag? We doen er goed aan om alles op te schrijven wat we moeten doen. En daarna het allerbelangrijkste te kiezen van de lijst en deze uit te voeren. Meer hoef je niet te doen.

Werk als een generaal. In zijn boek Nooit meer te druk beschrijft Crabbe hoe een aantal onderzoekers aan generaals vroegen hoe ze hun zaken regelden. Ze mochten dit in maximaal 25 woorden opschrijven. Één van de veteranen vatte dit als volgt samen: ‘Eerst maak ik een lijst van prioriteiten: één, twee, drie, enzovoort. Daarna schrap ik alles onder de drie’.

2. Structuur je prioriteiten

Als je weet wat je belangrijkste prioriteit is, dan kun je beginnen. Klinkt makkelijk, en eigenlijk is dat het ook. Toch blijft beginnen moeilijk. Wat kun je nu doen? Structuur je activiteit. Je weet wat je moet doen, maar komt nog niet in actie.

Schrijf een plan van de activiteit op papier. Het opstellen van een eenvoudig plan kost niet veel tijd, maar is het beste middel om aan de slag te gaan. Waarom doen we het niet? Omdat we liever bezig zijn met meerdere dingen tegelijk. En zoals we inmiddels weten, verminderen je prestaties bij multitasken.

3. Vermijd afleidingen

Uit onderzoek van Gloria Mark bleek dat 44 procent van de onderbrekingen door onszelf geïnitieerd is. In veel gevallen is het helemaal niet nodig om heen en weer te schakelen tussen verschillende taken. Om beter te leren focussen kun je in de laatste stap twee strategieën volgen: afleidingen weerstand of vermijden.

In het eerste geval doe je een aanslag op je vermogen tot wilskracht. Je moet veel moeite doen om de afleidingen buiten de deur te houden. Soms letterlijk. Je blijft tegen de deur drukken om alle mensen buiten je kantoor te houden. Dit is niet effectief.

Volgens Crabbe is het de beste oplossing om afleidingen zoveel mogelijk te vermijden. Het eerste wat je kunt doen is de e-mailmelder uitschakelen. Een nog betere stap is om ook je e-mailprogramma op gezette momenten te sluiten. Je kunt je telefoon op stil zetten, of op zijn minst de berichtmeldingen uitschakelen. Leg je telefoon uit het zicht en gebruik de nummer 1 productiviteitsapp. Zo vermijd je afleidingen.

Effectiever met je tijd omgaan: 3 vragen

Beter leren focussen is een uitstekende manier om het beste uit je tijd te halen. De volgende 3 vragen helpen je om de 3 focusstrategieën in de praktijk te brengen:

  1. Wat is je top 3 aan prioriteiten?
  2. Wat voor plan kun je schrijven om actie te ondernemen op je eerste prioriteit?
  3. Wat kun je doen om afleidingen te vermijden?

Ga als een generaal te werk. Maak een beslissing en werk elke dag aan je prioriteit totdat deze klaar is. Wat zijn voor jou de grootste afleidingen en hoe zou je deze kunnen vermijden? Laat het ons weten door een reactie achter te laten en inspireer anderen met je verhaal!

Meer focustips

Boekentips artikel