Beter omgaan met tijdsdruk? 10 Gouden tips!
Beter omgaan met tijdsdruk? We leven in een wereld waarin alles steeds sneller gaat en afleidingen groter en groter worden. Druk zijn lijkt eerder een norm dan uitzondering. Hoe kun je beter omgaan met tijdsdruk zodat jij hier minder last van ervaart!
Tijd wordt zwaar onderschat
Je kunt geld verliezen, maar je kunt dit ook weer verdienen. Je kunt liefde ‘’verliezen’’, maar het ook weer terugkrijgen. Tijd werkt echter iets anders. Tijd die verloren is gegaan, kun je niet meer verdienen of terugkrijgen. Het is voor altijd weg.
Daarom is het zo zonde dat veel mensen het veel te druk hebben. Zo druk dat ze niet echt meer genieten (of veel te weinig genieten van het leven). In dit artikel leer je beter omgaan met tijdsdruk zodat jij wel méér kunt genieten. Tijd zou je grootste vriend moeten zijn, niet je grootste vijand.
Wil jij beter omgaan met tijdsdruk? In de video hieronder ontdek je praktische tips voor het beter omgaan met je tijd. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.
.
10 Gouden tips voor beter omgaan met tijdsdruk
Beter worden in timemanagement levert heel veel voordelen op. Alleen is het soms wel een uitdaging om dit optimaal te benutten. Deze 10 tips kunnen je zeker helpen om er beter in te worden!
Tip 1: Stop met uitstellen
Klinkt wellicht logisch, maar uitstellen is een zwaar onderschatte factor voor ‘’te druk zijn’’. Stel dingen dus niet onnodig lang uit. Werk aan je uitstelgedrag en probeer dit zoveel mogelijk te verminderen. Check dit artikel voor 17 tips tegen extreem uitstelgedrag.
Tip 2: Doe meer aan singletasken en minder aan multitasken
Één ding tegelijk doen maakt je productiever dan meerdere dingen tegelijk doen. Dit geldt voor iedereen. Het is een mythe dat multitasken je meer voordelen biedt. Verhoog je concentratie met het toepassen van deze ‘’singletask strategie’’.
Tip 3: Creëer je eigen cultuur
Tijdsdruk kan ook makkelijk veroorzaakt worden door je omgeving. Mensen die je bellen, appen, vragen stellen en je kantoord inlopen. Dit kunnen collega’s zijn, maar ook vrienden of familie. Wees duidelijk naar iedereen in je omgeving wat jou spelregels zijn.
Wanneer mag je wel en niet gestoord worden? Hoe mogen zij met jou communiceren? Wat zijn de uitzonderingen op deze regels? Vervolgens is het essentieel om jouw spelregels consistent te blijven delen én deze zelf na te leven.
Tip 4: Automatiseer meer processen en routines
Wat kun je allemaal automatiseren? Digitaal spreekt redelijk voor zichzelf, maar een andere onderschatte manier van automatiseren is het werken aan je eigen routines/gewoontes.
Welke slechte gewoontes herhaal jij continu? Stel je meer uit dan je zou willen? Ben je teveel aan het multitasken? Stel je te weinig grenzen? Wat het ook is, werken aan je gewoontes gaat een enorm positief verschil voor je maken om minder tijdsdruk te ervaren. Zo doorbreek je gewoontes in slechts 4 stappen.
.
Tip 5: Stop de telefoon
We weten allemaal wel dat de telefoon één grote bron van afleiding kan zijn. En voor veel mensen is dit ook het geval. Wees je hiervan bewust en maak voor jezelf duidelijke ‘’telefoonregels’’.
Wanneer mag je van jezelf wel en niet op telefoon kijken? Hoe vaak en wanneer mag jij wel of niet gestoord worden? Combineer deze tip met tip 3 en je hebt een krachtige mix voor meer focus en minder afleiding.
Tip 6: Stop de e-mail
De e-mail is een beetje te vergelijken met de telefoon. Ook hier kun je teveel tijd aan besteden. Zo kan het bijvoorbeeld veel effectiever zijn om één keer een halfuur je e-mail te checken en beantwoorden dan tien keer op een dag.
In dit tweede geval moet je namelijk veel meer handelingen uitvoeren. Zonder dat je het doorhebt open je tien keer je e-mail, lees je meerdere malen e-mails en moet je ook alles weer tien keer afsluiten. En dit staat nog los van de tijd die deze onderbrekingen kosten (zie ook de tip over het multitasken).
Tip 7: Creëer een kloosteromgeving
Creëer voor jezelf een ruimte én tijdstip waarin jij optimaal gefocust kunt zijn. Wanneer je de vrijheid hebt om dit te doen, plan dan minimaal 1 uur per dag ‘’kloostertijd’’ in. In deze tijd sluit je jezelf volledig af van de buitenwereld (niemand kan contact met je leggen in die tijd) en werk je aan je belangrijkste doel/taak. Verdubbel je focus met de monnikenmodus.
Je zult zien dat je op die manier in één uur tijd meer gedaan kan krijgen dan vier uur werken mét afleidingen. Pak dus dat ene uurtje zodat je die andere drie uur er volledig kunt zijn voor anderen. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld. Als je twee of meer uren kloostertijd kunt pakken, dan kun je nog meer werk verzetten en tijdwinst boeken.
Tip 8: Stel grenzen
Deze tip is toepasbaar op een aantal tips uit dit artikel. Grenzen stellen is niet alleen ontzettend belangrijk, maar vaak ook een flinke uitdaging. Het is niet altijd makkelijk om nee te zeggen of je eigen ding te doen.
Leer jezelf aan om dit juist wel regelmatig te doen en je creëert automatisch meer tijd en minder stress. Moeite met grenzen stellen? Zo pak je moeiteloos de regie terug!
Tip 9: Neem pauzes
Regelmatig pauzeren is een simpele en effectieve manier om langer focus te houden. Het is aan te raden om tijdens de pauze in beweging te komen. Of in ieder geval een andere houding aan te nemen dan hoe je normaal werkt. Kom dus uit die zithouding en beweeg!
Tip 10: Plan maximaal 80%
Plan je dagen niet volledig vol. In veel gevallen nemen taken meer tijd in beslag dan je dacht. Plan je alles volledig vol dan weet je zeker dat je geen tijd hebt om bij onverwachte en/of urgente situaties nog iets te veranderen. Hou dus altijd extra tijd vrij voor noodsituaties. Dat geeft niet alleen meer rust, maar ook de ruimte om kwalitatief je taken af te ronden.
Beter omgaan met tijdsdruk is een flinke uitdaging
Beter met je tijd omgaan is een uitdaging. Wellicht lijken de tips heel simpel voor je om toe te passen. In de praktijk blijkt het een hels karwei te zijn om het ook daadwerkelijk te doen. Begin daarom liever met het toepassen van één van de tips, wordt daar goed in en ga pas door wanneer je een gewoonte hebt gemaakt van je toegepaste tip.
Beter omgaan met tijdsdruk mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?
Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.
Reacties