Bewust leren ontspannen? 3 Tips tegen stress en spanning!

Bewust leren ontspannen klinkt simpel maar is het lang niet voor iedereen. Wanneer je altijd superveel dingen hebt gedaan en dit gewend bent om te doen, dan is dit een flinke uitdaging. In dit artikel 3 tips om beter te leren ontspannen!

Niet kunnen ontspannen

Het kan zijn dat je het lastig vindt om te ontspannen. Je bent misschien druk in je hoofd of wilt alleen maar in actie blijven. Op de lange termijn ga je lichamelijk en/of geestelijk ergens voelen. En dat wil je natuurlijk zien te voorkomen.

In de video deel ik met je hoe je bewust kunt leren ontspannen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Bewust leren ontspannen met deze 3 ontspanningsoefeningen

Vind jij het lastig om jezelf geestelijk te ontspannen? Of wil jij spieren meer en bewust leren ontspannen? Hieronder 3 korte krachtige ontspanningsoefeningen die je direct kunt toepassen.

Oefening 1: Bewust leren ontspannen met ontspanningsoefeningen

Wist je dat er 5 soorten lichaamsdelen veel stress en spanning vasthouden? Beter leren ontspannen werkt het beste wanneer je weet waar jij de meeste stress vasthoud. Dit zijn de 5 gebieden: schouders, nek, kaken, rug en heupen.

Voor elk van die gebieden kun je specifieke oefeningen doen. Stel je voor dat jij vooral je schouders onbewust veel optilt en daar dus stress vasthoud. Dan kun je daar vervolgens ontspanningsoefeningen bij zoeken om juist dat onderdeel te verminderen.

Waar heb jij de meeste stress? En welke ontspanningsoefeningen ga jij elke dag doen om bewust te leren ontspannen? Zo ontwikkel je meer discipline om goede gewoontes te ontwikkelen in 1 minuut.

.

Oefening 2: Bewust leren ontspannen met mediteren

Een andere ontspanningsoefening die je kunt doen is mediteren. Je kunt dit ook heel goed doen in je pauzes. Even tot rust komen en je ademhaling terugbrengen naar dat rustige niveau. Deze ademhalingsoefening helpt je ontstressen in 2 minuten.

Oefening 3: Bewust leren ontspannen met wandelen

Wandelen kan een andere hele goede manier zijn om beter te leren ontspannen. Plan momenten op de dag dat je even een wandeling gaat maken. Persoonlijk merk ik dat hele lange wandelingen (+ 2 uur) misschien nog wel het beste werken. Deze zou je bijvoorbeeld 1x in de week kunnen plannen.

Bekijk wat het beste bij jou levensstijl past. Ook dat is namelijk heel belangrijk bij beter ontspannen. Zo kun jij je levensstijl positief veranderen in 3 stappen.

Beter leren ontspannen met goede gewoontes

Het allerbelangrijkste voor het creëren van langdurige verandering is het creëren van goede gewoontes. Alle oefeningen hierboven werken goed, maar alleen wanneer je ze ook blijft uitvoeren.

Mijn advies is dan ook om te kijken welke ontspanningsoefeningen het beste bij jou passen. Start daarna met één van die oefeningen en maak daar een gewoonte van. Daarna kun je door naar een volgende oefening. Bouw het stap voor stap voor jezelf op en maak het niet groter of moeilijker dan het is. Denk groot, start klein.

Beter leren ontspannen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel