Boekreview: Rich Dad Poor Dad (Nederlands Rijke Pa Arme Pa) – Robert Kiyosaki

Rich Dad Poor Dad (in het Nederlands Rijke Pa Arme Pa) is één van de bestverkochte financiële boeken. Wil jij meer inzicht in je financiën? Financieel onafhankelijk worden? En weten hoe je dit kunt doen? Dan is dit een niet te missen boek. In dit artikel de Nederlandse samenvatting van Rich Dad Poor Dad!

Een andere kijk op financieel management

Robert Kiyosaki legt in zijn boek Rich Dad Poor Dad het verschil uit tussen de financiële mindset van zijn rijke pa en zijn arme pa. Zijn rijke pa legt hem uit dat je alleen rijk kunt worden als je geld voor jou laat werken. En zijn arme pa legt juist dat jij hard moet blijven werken voor je geld.

In de video hieronder geef ik mijn 3 belangrijkste financiële inzichten én hoe ik deze zelf ben gaan toepassen in mijn dagelijks leven. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Rich Dad Poor Dad samenvatting: mijn 3 belangrijkste inzichten

Na het lezen van Rich Dad Poor Dad maakte ik direct een Nederlandse samenvatting om mijn belangrijkste inzichten met je te delen. Wat kun jij leren van dit boek?

Inzicht 1: Het verschil tussen assets en liabilities begrijpen

Kiyosaki noemt inzicht 1 ook meteen zijn belangrijkste tip uit het boek. Dit is het verschil wat rijke en arme mensen van elkaar onderscheidt. Rijke mensen investeren alleen in assets (bezittingen) terwijl arme mensen zich focussen op het uitgeven van liabilities (schulden).

Hoe meer assets je bouwt des te meer geld je verdient. Voorbeelden van assets zijn het starten/groeien van je eigen bedrijf, aandelen en vastgoed. Met deze voorbeelden investeer je in iets wat van jou wordt, en daarmee iets waar je geld mee verdient. Bouw een online passief inkomen op met deze 4 tips.

.

Als je financieel onafhankelijk wilt worden investeer je eerst een deel van je geld in assets in plaats van liabilities. Met liabilities worden in eerste instantie al jouw schulden bedoeld. Maar ook alle andere uitgaven vallen hieronder.

Geen geld voor assets betekent dat je teveel uitgeeft aan liabilities. Zo groeit je geld nooit en word je dus ook nooit rijk.

Inzicht 2: Het verschil tussen ondernemers en werknemers begrijpen

Als ondernemer heb je een veel grotere kans om rijk te worden. Ongeveer 95% van alle miljonairs zijn ondernemers. Wil je rijk worden en financiële vrijheid bereiken? Dan moet je volgens Kiyosaki sterk overwegen om ondernemer te worden.

Ondernemers hebben een paar grote financiële voordelen ten opzicht van werknemers. Het grootste voordeel is het belastingvoordeel. Werknemers ontvangen loon waarover belasting wordt betaalt en pas daarna kunnen zij het uitgeven.

Ondernemers ontvangen hun inkomsten, kunnen éérst hun uitgeven doen en betalen daarna pas belasting. Dit levert ze dus een belastingvoordeel op van 35 – 50% (afhankelijk van de belastingschaal). Over de jaren heen loopt dit bedrag enorm op.

Inzicht 3: Financieel onafhankelijk worden in 3 stappen

Aan het einde van Rich Dad Poor Dad beschrijft Kiyosaki een samenvatting van de 3 belangrijkste stappen om financieel vrij te worden.

  1. Make money. Om rijk te worden moet je geld verdienen. Heel logisch natuurlijk. Wil je sneller rijk worden? Dan moet je óf minder uitgeven óf meer geld verdienen.
  2. Keep money. Kiyosaki raadt aan om te starten met minder uitgeven. Een veelgemaakte fout onder mensen die meer verdienen is dat zij ook meer uitgeven. En daarom dus ook nooit meer geld opbouwen om rijk te worden.
  3. Invest money. Als je de gewoonte hebt aangeleerd om minder uit te geven dan je verdient, kun je het verschil investeren in een eigen bedrijf, aandelen of vastgoed zodat het méér geld voor je maakt. Blijf je dit jaren doen dan profiteer je van het compound effect dat ontstaat: de rente, huur en/of dividend kun je herinvesteren waardoor je geld alleen maar groeit.
rich dad poor dad nederlandse samenvatting rijke pa arme pa robert kiyosaki boek over financiele onafhankelijkheid

.

Boekreview en mijn mening

Allereerst vind ik dit een erg goed financieel boek om je bewust te worden van de mogelijkheden om financieel onafhankelijk te worden. Als je door de Amerikaanse voorbeelden heen kijkt en de inzichten oppakt is het zelfs een ijzersterk boek.

Wat ik er wel bij wil vermelden. Financieel onafhankelijk worden gebeurt niet op de korte termijn (tenzij je een loterij wint). Het is een langdurig proces, en niet zo makkelijk als het lijkt. Je zult bijvoorbeeld elke maand geld opzij moeten leggen waar je ook leuke dingen voor had kunnen doen. Dit kun je stap voor stap doen door De Magie van 1 Minuut toe te passen.

Niet iedereen vindt het makkelijk om dit te doen. Het is net alsof je wilt afvallen maar tóch dat extra chocolaatje neemt. Je weet dat het niet goed voor je is op de lange termijn maar toch doe je het nu. Financiële gewoontes aanleren zoals sparen, investeren en een financieel plan maken én bijhouden zijn musts als je het financieel allemaal goed op orde wilt hebben.

Wat ga jij toepassen van Rich Dad Poor Dad?

Sparen is voor mij gelukkig nooit het probleem geweest. Investeren wel. Ik ben niet opgegroeid in een ondernemersgezin en wist dus ook niet goed hoe ik dit moest doen. De volgende stappen heb ik voor mezelf gezet na het lezen van Rijke Pa Arme Pa:

  1. Minimaal 10% van mijn maandelijkse inkomen investeer ik in assets.
  2. Ik hou wekelijks bij hoeveel ik uitgeef en of dit ook écht nodig is.
  3. Ik probeer mijn investeerquotum van minimaal 10% steeds verder te verhogen door in verhouding steeds meer te verdienen in verhouding tot mijn uitgaven. Doordat ik een eigen bedrijf heb dwing ik mezelf om steeds slimmer te werken.
  4. Elke eerste vrijdag van de maand bekijk ik mijn inkomsten en verdeel ik deze in de verschillende potjes. Zo hou ik overzicht en weet ik precies waar mijn geld heen gaat.

Ik ben benieuwd naar jouw inzichten van deze boekreview Rich Dad Poor Dad, of het Nederlandse Rijke Pa Arme Pa, en wat jij gaat toepassen.

Het toepassen van de Rich Dad Poor Dad tips mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel