Burn-out en geduld: de gouden combinatie voor een sneller herstel!

Burn-out en geduld zijn twee dingen die goed met elkaar samen gaan, maar ook lastig zijn. Je wilt zo snel mogelijk uit een burn-out komen. Toch heeft dit tijd en geduld nodig. Lijkt paradoxaal. Toch is dit de snelste manier om te herstellen van een burn-out!

Langdurige burn-out en geduld hebben

Bij een burn-out geduld hebben is mogelijk dé belangrijkste eigenschap om sneller te herstellen. Dit is ook het moeilijkste. Wanneer je in een burn-out zit, dan is het moeilijk te accepteren dat je niet meer kunt doen wat je kon doen.

Daardoor kan het zijn dat je je gaat forceren om toch door te gaan. En juist daardoor wordt het nog erger. Kortom: je hebt niets geleerd van de situatie.

In de video deel ik hoe je sneller kunt herstellen wanneer je bij een burn-out geduld bewaart. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

3 Stappen om bij een burn-out geduld te behouden

Wil jij sneller en effectiever herstellen van een burn-out? Doe het dan juist rustiger aan. Hieronder vind je 3 stappen die je hierbij kunnen helpen!

Stap 1: Accepteer je burn-out

De situatie is zoals die is. Hoe hard of moeilijk dit ook is, je kunt die situatie niet direct veranderen. Wat je wel kunt doen, is het beste halen uit de huidige situatie. Onderzoek je burn-out en kijk wat de oorzaken ervan zijn. Check hier de 5 burn-out fases voor een sneller herstel.

Vaak spelen hoge verwachtingen van jezelf een grote rol. Juist nu is het tijd om die verwachtingen drastisch te verlagen. Zo hielp het voor mij om tegen mezelf te zeggen dat ik mogelijk voor jaren niet helemaal de oude zal zijn.

Er viel een last van mijn schouders af, want nu kon ik rustig aan het herstel denken. Kortom: ik accepteerde de situatie en kon richting oplossingen denken.

Stap 2: Voel je burn-out

Voel je lichaam aan en luister naar je geest. Wat kun je nog wel en niet doen? De één heeft andere burn-out klachten dan een ander. Hoe zit het met jouw energieniveau? Vind je het lastig om uit bed te stappen of lukt dit zonder problemen?

Kijk goed naar wat je nog wel en niet kunt en neem dat als uitgangspunt. Dan kun je op grond daarvan actie ondernemen op stap 3!

Stap 3: Zet kleine stapjes in je burn-out

Het is heel belangrijk om niet teveel tegelijk te willen doen tijdens een burn-out. Of teveel dingen tegelijk te willen veranderen. Dit gaat juist averechts werken. Welke eerste kleine stapjes kun je vandaag zetten in de richting van je burn-out herstel? Verander je gedrag binnen 1 minuut.

.

Neem deze vraag als uitgangspunt en beantwoordt deze voor jezelf. Pak één gewoonte tegelijk op die je wilt verbeteren. Blijf daaraan werken totdat het een gewoonte is. En ga dan pas door naar het volgende. Zo ga je in kleine stapjes uit je burn-out komen.

Vanuit een burn-out geduld toepassen in de praktijk

Hoe blijf je geduldig tijdens een burn-out? Zeker als het wat langer duurt word je geduld zwaar op de proef gesteld. Je kunt dan de bovenstaande stappen volgen.

Bedenk jezelf ook iedere keer het volgende: heb ik de burn-out écht geaccepteerd? Voel ik écht wat mijn lichaam en geest tegen me proberen te zeggen? En neem ik écht die kleine stapjes of zijn ze eigenlijk nog veel te groot?

Geduldig herstellen van een burn-out mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel