Burn-out herstel: 5 Stappen om te herstellen van een burn-out

Burn-out herstel, hoe doe je dat op de goede manier? Herstellen van een burn-out is vaak een hele uitdaging. In dit artikel vijf stappen voor een goed burn-out herstel!

Burn-out herstel en oorzaken

Er kunnen ontzetten veel oorzaken zijn van een burn-out. Structureel teveel werken, een relatiebreuk, lichamelijke klachten enzovoort. Vaak is het ook een combinatie van dingen die tot de ‘’echte burn-out’’ leidt. Dat wil zeggen: wanneer jij ook volledig doorhebt dat je een burn-out hebt. Zo ging het ook bij mij.

In de video leg ik je de vijf stappen voor een burn-out herstel uit. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Burn-out fases: 5 Stappen tot een burn-out herstel

Zit jij momenteel in een burn-out of denk jij dat dit het geval is? En wil je graag op een juiste en gezonde manier herstellen van die burn-out? Doorgaans kun je een burn-out opdelen in vijf stappen:

Stap 1: Accepteren

Achteraf gezien is één van de beste keuzes die ik direct na mijn burn-out heb gemaakt het ‘’accepteren’’ geweest. Ik wist meteen dat het goed mis was. Toen heb ik direct tegen mezelf gezegd dat het misschien wel jaren zou duren voordat ik op mijn oude niveau zou zitten.

Een voordeel van deze benadering is dat je heel veel druk bij jezelf wegneemt. Dit was voor mij belangrijk, omdat ik altijd heel veel druk op mezelf legde. Tegelijkertijd was dit ook de grootste uitdaging!

Train je mindset en mentale kracht met deze 5 krachtige tips.

.

Stap 2: Praten

Dit hoeft niet perse met een psycholoog te zijn. Ja, het kan zeker helpen. Het allerbelangrijkste is echter dat je er iemand over praat. Familie, vrienden, ervaringsdeskundigen, collega’s en/of iemand anders. Praat!

Gooi de emotie er even flink uit. Zelf heb ik mijn vijf beste vrienden direct gevraagd of ik ze kon spreken en in die week heb ik vijf keer hetzelfde verhaal verteld. Klinkt gek, maar voor mij was dit een enorme opluchting.

Stap 3: Onderzoeken

Wanneer de eerste emoties uit je lichaam zijn verdwenen en jij jezelf in ieder geval weer een heel klein beetje kunt oprichten., dan is het tijd om te gaan onderzoeken waar je burn-out vandaan komt. Dit lijkt vaak simpel, maar vaak zitten er symptomen onder het probleem dat je lijkt te hebben.

Je burn-out onderzoeken kun je doen door je gevoelens, gedachten en actie voor jezelf op te schrijven. Een andere minder bekende techniek is om tegen jezelf te praten in de mobiel. Je kunt dit ook opnemen en later terugluisteren. Zo creëer je een digitaal dagboek voor jezelf.

Stap 4: Structureren

Deze stap wordt vaak enorm onderschat. Voor het herstellen van een burn-out is het enorm belangrijk om een ritme vast te houden. Bepaal welke ritmes en gewoontes jij ondanks je burn-out toch kunt blijven uitvoeren.

Voor mij hielp het om elke ochtend om 6 uur te blijven opstaan. Dit was moeilijk, want ik had weinig energie. Toch was dit voor mij één van de dingen waarvan ik wist dat het me op de lange termijn sneller tot een burn-out herstel zou leiden. Doorbreek en ontwikkel ijzersterke gewoontes met dit 4 stappenplan.

.

Stap 5: Visualiseren

Sinds mijn burn-out heb ik ook veel anderen gesproken die een burn-out hebben gehad. De meesten gaven aan dat het voor hun belangrijk was om hun (positieve) toekomst op te schrijven.

Ze gingen een persoonlijke visie schrijven, doelen opstellen en zichzelf afvragen: wat wil ik de komende jaren neerzetten en hoe wil ik leven? Wanneer je midden in een burn-out zit, lijkt alles negatief. Deze stap kan je helpen om weer positief te gaan denken.

Wil jij weten hoe je leert visualiseren? Volg dan deze 7 visualisatiestappen.

Burn-out herstel aanpakken en versnellen

Wil jij sneller herstellen van een burn-out? Doe het dan rustiger aan. Klinkt paradoxaal, maar dat is het niet. Vertraag. Zet kleine stappen. En bouw jezelf weer helemaal opnieuw op.

Je burn-out herstel mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel