Burn-out voorkomen? Zo krijg je het voor elkaar!

Burn-out voorkomen mag dan simpel klinken, maar dat is het zeker niet. Vaak heb je niet eens door dat je richting een burn-out gaat. Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Starten met burn-out preventie

Een burn-out voorkomen is best lastig omdat je vaak zelf niet doorhebt dat het zo ‘’slecht’’ gaat. Je vecht misschien juist liever tegen de burn-out dan accepteren dat het even wat minder gaat.

Vaak kunnen mensen die een burn-out hebben gehad hun grenzen daarna veel beter aangeven. Maar daar heb je natuurlijk niet zoveel aan als je een burn-out wilt voorkomen.

In de video deel ik de beste manieren om te herstellen van een burn-out. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Zo kun je een burn-out voorkomen: 3 tips!

De tips die ik je ga geven mogen dan simpel lijken. Één ding is zeker: ze worden vrijwel altijd onderschat. Hieronder vind je de 3 tips om een burn-out te voorkomen.

Tip 1: Voel je lichaam en geest

Dit is niet zo makkelijk als veel mensen denken. Neem echt even de tijd om je lichaam en geest te voelen. Voel jij ergens stress? Waar voel je dit? En wat voor burn-out symptomen kunnen hiermee te maken hebben?

Voelen waar de stress zit is belangrijk. Nog belangrijker is weten wat de symptomen zijn (die je vanuit je stressgebieden kunt ‘’zoeken’’). Praktische oefeningen die goed werken: mediteren, wandelen, ontspanningsoefeningen, yoga en iedere andere vorm van sport die je ontspanning geeft (dansen, voetbal, hardlopen etcetera).

Deze 5 stappen helpen je om sneller en effectiever te herstellen van een burn-out.

Tip 2: Bewaar de werk-privébalans

Bij een burn-out gaat er vaak iets mis tussen de werk-privébalans. Zakelijk kan het niet goed gaan doordat je iets doet wat je niet leuk vindt of omdat je teveel stress ervaart door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk.

Privé kunnen er ook allerlei zaken een rol spelen die invloed hebben op andere onderdelen van je leven. Hoe ziet jouw werk-privébalans eruit? Wat zou jij hierin willen veranderen? Of gaat alles zoals jij het graag wilt hebben?

Tip 3: Bouw positieve en gezonde gewoontes

Dit is zo’n typische tip waarvan iedereen weet dat het belangrijk is, maar slechts weinigen er ook écht bewust werk van maken. Een positieve gewoonte die jou kan helpen om een burn-out te voorkomen is bijvoorbeeld op tijd stoppen met werken en/of voldoende pauzes nemen.

Ook andere algemene positieve gewoontes zoals stoppen met roken, snoozen, meer sporten enzovoort kunnen enorm helpen. Neem je gewoontes eens onder de loep. Aan welke slechte gewoontes kun je werken? En welke goede gewoontes wil je ontwikkelen om de kans te vergroten om een burn-out te voorkomen? Zo doorbreek jij je slechte gewoontes in 4 stappen.

.

Stap voor stap een burn-out voorkomen

Een burn-out komt vaak voort uit een reeks slechte gewoontes die in de loop van de jaren zijn ontstaan. En ja, ook teveel werken of van jezelf vragen horen hieronder.

Verwacht dus ook niet dat je een burn-out kunt voorkomen in een paar dagen of weken. Gewoontes ombuigen kost nu eenmaal tijd. Wees geduldig, maak een plan en start in kleine stappen om je energieniveau weer te verhogen.

Een burn-out voorkomen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel