Burnout test: heb jij een burnout of niet? (+ 2 Burnout checkers!)

Een burnout test kan handig zijn om erachter te komen of je wel of geen burnout hebt, maar ook om te zien in hoeverre je deze wel of niet hebt. Het is namelijk lastig om een label te plakken om de term ‘’burnout’’. Voor iedereen is dit anders. In dit artikel 2 burnout checkers die jou – hopelijk – in de juiste richting helpen!

Burnout check: wat gebeurt er met je?

De allerbelangrijkste check ben jezelf. Hoe voel jij je? Hoeveel energie heb je? En hoe zit het met je focus? Wat is de reden dat je hieraan twijfelt? Kortom: wat gebeurt er met je?

Zelfbewustzijn speelt hier een belangrijke rol. Een burnout is ook niet iets wat je zomaar kunt labelen. Zowel iemand met veel als weinig klachten kan zeggen in een burnout te zitten. Uiteindelijk gaat het om hoe jij je voelt.

Wil jij een burnout test doen? Check de video. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

2 Checkers voor de ideale burnout test

Er zijn heel veel factoren die een rol spelen bij een burnout. In dit artikel ontdek je twee persoonlijke burnout checkers die je hopelijk verder kunnen helpen.

Checker 1: Energieniveau

Je energie is waarschijnlijk je beste en belangrijkste maatstaf. Hoe zit jij in je energie? Ben je vaak moe? Lui? Gemotiveerd? En hoe is dat vergeleken met andere periodes in je leven? Wat is er in de tussentijd veranderd? Stel jezelf dit soort vragen en neem de tijd om ze te beantwoorden.

Tegelijkertijd wil je – afhankelijk van je huidige energiepeil – kijken naar wat je nog wél kunt doen en waar je grenzen liggen. En niet onbelangrijk: of je vaak over je eigen grenzen heengaat. Ook hier speelt bewustwording weer een hele belangrijke rol.

Wat kun je nog wel doen? Waar haal jij energie uit? Wat zou je graag nog eens willen doen wat je tot nu toe nog nooit hebt gedaan? En zijn er manieren om dit meer en vaker in je leven te krijgen? Maak een plan om zoveel mogelijk van die (gezonde) energieboosters in je leven te creëren. Denk groot, start klein. Zo krijg je snel meer energie (+ 3 praktische tips).

.

Checker 2: Focusniveau

Naast je energie is je focus ook een belangrijke graadmeter. Word jij sneller dan normaal afgeleid? Kun je je minder lang concentreren? Kijk je veel te vaak op bijvoorbeeld social media? Allemaal dingen die je focus omlaag kunnen brengen.

Ook hier is het net als bij je energie belangrijk om te kijken of je focus in het verleden beter was. Wanneer zowel je energie als je focus sterk verminderd zijn, dan zijn dit duidelijke indicatoren dat sommige dingen niet helemaal goed gaan. Dit hoeft niet perse te maken te hebben met een burnout, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Wat kun je doen om je focus te verhogen? Als startpunt kun je beginnen met het stellen van heldere en duidelijke doelen. Hoe beter jij jouw doelen kent des te makkelijker het wordt om je te focussen. Check deze gouden formule voor het stellen én bereiken van jouw doelen.

Herstellen van een burnout

Heb jij na het lezen van dit artikel het idee dat je te maken hebt met een burnout? Of wil jij gewoon je energie en/of focus weer verder vergroten? Check dan deze 5 stappen om te herstellen van een burnout.

Het is heel belangrijk om stil te staan bij je energie en focus. Gebruik ze als een maatstaf. Ook als je denkt dat je nu geen burnout hebt. Dit helpt je om er eventueel één te voorkomen in de toekomst (of er nog één te krijgen!).

Omgaan met een burnout mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel