Concentratie verbeteren tips. Iedereen kan er wel een paar gebruiken. Deze praktische checklist geeft je oude en nieuwe tips voor het verhogen van je concentratieniveau!

Voor wat belangrijk is, heb je géén to do lijst nodig  – Tony Crabbe

Het draait niet om timemanagement

Concentratie verbeteren draait niet om tijd. Je kunt je tijd nog zo goed plannen maar als je geen concentratie hebt, wat heb je dan aan je planning? Het gaat niet om meer doen in minder tijd. Het gaat om het juiste doen in minder tijd. De juiste concentratie en focus kunnen je hierbij helpen.

Concentratie en focus. Het lijkt alsof de één het meer heeft dan de ander. Hoe wordt dit verschil veroorzaakt? En nog belangrijker: wat kun je doen om je concentratieniveau op een hoog niveau te houden?

Het draait om aandachtmanagement

We kunnen hopen tijd aan ons werk besteden en we kunnen hopen werk verrichten in de tijd die we aan ons werk besteden. Om écht impact te maken, moeten we onze optimale aandacht inzetten.

Als mensen hebben we de gave om helemaal in het moment op te gaan, de tijd uit het oog te verliezen. Je zit in de flow, voert met gerichte aandacht je taak uit en geniet met volle teugen van het moment. Velen van ons willen dingen die alleen te bereiken zijn met hard werken. En juist voor die tijd heb je aandacht nodig. Toch lukt het niet altijd om deze aandacht ‘op te roepen’.

Hoe lukt het dan toch om vaker ergens helemaal in op te gaan? Hoe lukt het om optimaal te presteren met de juiste hoeveelheid concentratie?

Concentratie verbeteren tips: wat we kunnen leren van topgolfers

Daniel Gucciardi deed een interessant onderzoek naar de concentratie en prestaties van topgolfers. Van de onderzoeksgroep vroegen ze de helft van de deelnemers om zich bij het zwaaien te concentreren op drie specifieke delen van hun lichaam, zoals hoofd, schouder, knieën en tenen.

De andere helft gaven ze de opdracht om zich op een enkel aspect van hun totaalprestatie te concentreren, bijvoorbeeld hoe moeiteloos of soepel hun spel is. De eerste groep presteerde minder terwijl de tweede groep gelijk bleef presteren bij een toenemende prestatiedruk. Ze hadden meer concentratie door zich te richten op één aspect van hun spel.

Bij de eerste groep ging mentale energie verloren door de gedachtesprongen die ze moesten maken tussen hun hoofd en lichaam. Ze moesten te veel denken, waardoor ze ‘uit het moment’ werden gehaald.

Kwaliteit van aandacht is belangrijker dan kwantiteit.

Om te kunnen blijven opgaan in wat je doet, moet je je enkelvoudig blijven focussen, Dat houdt in dat je je op één dinge tegelijk moet richten. Daarnaast moet je gericht zijn op het hoe van wat je doet. Gerichtheid op één enkel aspect van een bezigheid, een aspect waarin je je kunt ontwikkelen, vergt precies die mate van concentratie om ‘in de zone’ te komen.

We kunnen ons alleen richten op de kwaliteit van aandacht als we stoppen met piekeren en zorgen maken. Dit soort ‘neppe gedachten’ houden je tegen om je concentratie te verbeteren.

Kwaliteit van aandacht is onvoldoende

Aandachtmanagement draait niet enkel en alleen om ‘in het moment’ komen. We willen ook in het moment blijven. Kortom: onze aandacht vasthouden. Dit vergt planning, voorbereiding en het allerbelangrijkste: een andere levensstijl. Crabbe geeft in zijn boek ‘Nooit meer te druk’ vier technieken om je aandacht langer vast te houden:

1. Brandstof

Vergelijk jezelf met een auto. Een auto rijdt alleen als er brandstof in zit. Niet zomaar een brandstof. Een dieselauto vullen met benzine levert het omgekeerde effect op. Hetzelfde geldt voor het menselijk lichaam. Je bent wat je eet en drinkt.

We kunnen onze aandacht langer vasthouden door gezonde voeding tot ons te nemen en voldoende water te drinken. Eigenlijk weten we dit al lang, maar tóch gebeurt het nog weinig. Ongeveer de helft van de mensen heeft een watertekort. Wat ook goed is, is het eten van langzaam verterende koolhydraten, zoals noten en groenten.

2. Emotie (en motivatie)

Het is mogelijk om jezelf voor de gek te houden. Maak gebruik van muziek, korte pauzes, bewegingsoefeningen of denkspelletjes. Leid jezelf even af van de concentratiemodus om er vervolgens weer vol tegen aan te gaan.

3. Beweging

Zorg overdag voor voldoende beweging. Beweeg minstens dertig minuten per dag, het liefste buiten, om je aandacht over de hele dag naar een hoger niveau te tillen. Stimuleer je hart door even niet te denken en je lichaam aan het werk te zetten. Maak een wandeling, rek je uit of neem de trap.

4. Aandacht

Er zijn twee soorten aandacht te onderscheiden: selectieve en willekeurige aandacht. Bij selectieve aandacht ben je sterk geconcentreerd. Het is de kunst om de twee aandachtsgebieden met elkaar af te wisselen. Neem dus ook tijd voor willekeurige aandacht. Topsporters nemen rust als ze hard hebben getraind. Ze bewegen veel.

Beweeg je weinig omdat je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt. Komt dan juist in beweging. Volgens Crabbe is het verstandig om tijdens je pauzes niet op je mobiel te kijken als je de hele dag al op een beeldscherm kijkt. Gun je brein de kans te herstellen. Daar pluk je op de lange termijn zelf ook de vruchten van.

Zie jezelf als een topsporter

Ga als een topsporter te werk. Train hard en neem ondertussen voldoende herstelmomenten. Wat doe jij om je concentratie te verbeteren? Welke tips gebruik jij? Laat het ons weten door een reactie achter te laten en inspireer anderen met je verhaal!

Meer concentratie tips

Boekentips artikel