Concentratie verhogen doe je niet met multitasken, maar juist met singletasken. Wist je dat het 23 minuten duurt voordat je helemaal geconcentreerd bent? En dat we veertig procent van onze productiviteit verliezen als we multitasken? Maar wat als we het tegenovergestelde gaan doen? Singletasken dus.

Multitasken bestaat niet

Misschien denk je dat je het wel kunt, maar het kan niet. Je kunt niet iemand zijn die alles tegelijk kan doen. Ja, het kan. Maar het is niet de meest productieve manier om dingen gedaan te krijgen.

Multitasken is niet effectief. Het trekt je batterij leeg, het maakt je werk minder goed en het bezorgt je stress en onrust. Laten we eens kijken waarom multitasken niet helpt voor het verhogen van je concentratie en focus:

 1. Multitasken kost veel tijd, energie en aandacht. Iedere keer dat je tussen twee taken wisselt, verlies je veertig procent meer tijd om beide taken af te krijgen.
 2. Je maakt sneller fouten wanneer je meerdere dingen tegelijk doet.
 3. Je concentratie verhogen werkt alleen in een rustige omgeving. Multitasken creëert het tegenovergestelde: een drukke omgeving.
 4. Je brein kan maar één ding bewust doen op één moment. Probeer je dit toch anders te doen, dan gaat dit ten koste van je prestaties.

Oké. Deze resultaten willen we liever niet. Wat nu? Wat kunnen we in plaats van multitasken doen?

Twee monniken, één vrouw en een rivier

Twee boeddhistische monniken waren samen onderweg toen ze bij een rivier kwamen. Aan de oever stond een mooie vrouw. Ze wendde zich tot de monniken en vroeg hun om haar de rivier over te dragen zodat haar kleren niet nat zouden worden.

Het was de monniken verboden om vrouwen aan te raken en de eerste monnik zei haar dan ook dat het hem speet maar dat hij dat niet kon doen. De tweede monnik aarzelde echter niet, tilde haar op en droeg haar de rivier over. De twee monniken liepen weer verder.

Na vele uren en kilometers gelopen te hebben vroeg de eerste monnik aan de tweede monnik waarom hij de vrouw gedragen had. Hierop antwoordde de tweede monnik: ‘ik heb haar de rivier over gedragen, wat maar een paar stappen vergde, jij draagt jaar al vele kilometers met je mee’.

Concentratie verhogen: de kracht van singletasken

Dit voorbeeld laat zien hoe krachtig het is om taken direct af te ronden. Doe je dit niet, dan blijf je rondlopen met die gedachten. Dat levert stress en onrust op. Concentratie verhogen met singletasken is krachtig. Waarom? Omdat het simpel is en veel voordelen bied. Tony Crabbe beschrijft in zijn boek ‘Nooit meer te druk’ waarom iedereen meer zou moeten singletasken.

Wanneer je begint met singletasken zul je merken dat je je beter kunt concentreren. En deze verhoogde concentratie stelt je in staat om sneller door grote problemen heen te werken. Je leert scherper na te denken.

Daarnaast kom je, wanneer je werkt aan één taak, sneller in de flow. Je vergeet de tijd en lijkt één te worden met je taak. Het resultaat van flow is een verlaagd stressniveau en verhoogd geluksgevoel.

Bovendien zul je merken dat je effectiever met je tijd omgaat. Je wordt productiever. Taak na taak. Je wordt niet langer afgeleid door tientallen half afgemaakte taken, honderden berichten of andere nutteloze afleidingen. En omdat je meer gedaan krijgt, geeft dit je een voldaan gevoel.

 1. Je hebt meer focus, waardoor je betere prestaties neerzet.
 2. Je houdt meer tijd over omdat je meer gedaan krijgt in dezelfde hoeveelheid tijd.
 3. Je verhoogt je concentratie niet alleen op je werk, maar ook in privésituaties.
 4. Je leert hoe je tijd voor jezelf kunt nemen én die tijd ook neemt.
 5. Je vergeet de tijd omdat je de flow te pakken krijgt.

Genoeg voordelen. Singletasken is de moeite waard. Toch is het in de praktijk lang niet altijd even gemakkelijk om singletasken in de praktijk te brengen.

Wat is de reden dat we vaker multitasken dan singletasken? En wat kunnen we doen om deze situatie om te gooien?

Van multitasken naar singletasken: 7 oefeningen

De volgende 7 praktische tips en oefeningen kun je doorvoeren om van multitasken naar singletasken te komen:

 1. Richt je op niet meer dan één ding tegelijk.
 2. Bundel kleine taken tot grotere taken. Een voorbeeld: open je mailbox één keer per dag en beantwoordt op dat moment al je mailtjes.
 3. Begin de dag met je belangrijkste taak en vermijd elke vorm van afleiding.
 4. Gebruik de vliegtuigmodus.
 5. Maak afspraken met jezelf en schrijf deze op. Stel duidelijke grenzen. Wanneer wil je singletasken? Voer dit vervolgens uit.
 6. Verhoog je energieniveau: drink voldoende water, eet veel groenten en beweeg elke dag minimaal dertig minuten.
 7. Kom in de flow. Verander je houding, luister naar motiverende muziek of pep jezelf op een andere manier op.

Neem een taak voor je en werk er bewust aan. Zonder afleiding. En laat singletasken je leven taak voor taak mooier maken. Wat doe jij om je concentratie te verhogen? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen!

Meer concentratie tips

Boekentips artikel