Concrete doelen stellen doe je zo

Concrete doelen stellen helpen om met meer focus en energie te werken. Hoe stel je doelen op die voor je in plaats van tegen je werken? 

De mist

Stel je voor dat jij in een dal staat. Je bent omringt door allemaal bergen. Die bergen staan gelijk aan alle doelen die je hebt in het leven.

Tegelijkertijd is het mistig. Kortom: je kunt de doelen niet zien. Ze zijn te vaag. En omdat je die doelen niet kunt zien kun je ook geen actie ondernemen.

In de video hieronder leg ik uit hoe je concrete doelen stellen makkelijker maakt voor jezelf. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Onze doelen zijn negen van de tien keer te vaag. Als ik mensen vraag ‘’wat is jouw belangrijkste doel?’’ dan krijg ik geen eenduidig antwoord terug. Voorbeelden van antwoorden die ik krijg:

  • Meer afvallen
  • Meer geld verdienen
  • Meer sporten
  • Gezonder eten
  • Meer tijd voor mezelf nemen
  • Meer in balans willen zijn

Dit zijn geen concrete doelen. Ik vind het voorbeeld van geld verdienen altijd een mooie. Wil je meer geld verdienen? Dan kan ik je nu 1 eurocent geven en dan heb je meer geld verdient. Gefeliciteerd!

Concrete doelen stellen werkt anders

Dit is natuurlijk niet wat je bedoelt. Alleen is het ook niet duidelijk wat je WEL bedoelt met meer geld verdienen. Hoeveel geld wil je verdienen? Voor wanneer? En wat heb je nodig om dit doel te behalen?

Door goede vragen te stellen worden onze doelen concreter. We denken er beter over na, en kunnen ons daarna beter focussen op het doel.

Effectieve doelen stellen doe je ook met de VUDOM-methode. Met deze methode krijg je glashelder hoe jij richting kunt geven aan je doelen. Wat mij betreft is dit ook een betere manier dan het toepassen van de SMART-methode.

Focus houden op 1 doel tegelijk

Als de mist is weggetrokken en je doelen concreet zijn, dan ontstaat vaak de valkuil om teveel doelen tegelijk aan te pakken. Wees kritisch naar jezelf.

De 3 ultieme stappen voor doelen stellen in je leven helpen hierbij. Hoeveel doelen kun je hebben? En weet je zeker dat je deze allemaal kunt doen?

.

Vaak is het een goed idee om minder doelen te stellen. Je kunt beter minder meer doen dan meer minder doen. Ga ook terug naar de basis.

Vind je het lastig om in actie te komen? Dan zijn je doelen nog niet concreet genoeg, óf ze zijn te groot. Begin dan weer met het concretiseren van je doelen. En maak ze daarna zo klein dat je, no matter what, in actie komt.

Simpel is nog niet makkelijk

Concrete doelen stellen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel