Covey 7 Habits – De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap

De 7 Habits van Covey is het bestverkochte managementboek aller tijden. En dat terwijl het helemaal geen managementboek is. Het moet namelijk ‘effectieve mensen’ zijn, en daarmee is het eigenlijk het bestverkochte zelfhulpboek aller tijden. Waar gaat dit boek over? En wat kun je ervan leren?

Mijn ervaring met de 7 Habits

Als je het boek in twee woorden zou willen samenvatten, dan zou ik zeggen: persoonlijk leiderschap. Ik kwam het boek voor het eerst tegen tijdens mijn studie Bedrijfskunde. Na het lezen van de samenvatting wilde ik het boek lezen.

Wat je moet weten over het boek

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is naar mijn mening één van de beste boeken over persoonlijke ontwikkeling. Niet over management. In het Engels is de titel ‘The 7 Habits of Highly Effective People. Het gaat dus over de eigenschappen van effectieve mensen en niet over effectieve leiders in het bijzonder.

Goed nieuws: dit boek is dus ook iets voor jou en niet alleen voor managers!

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Bij de 7 Habits van Covey gaat het steeds weer opnieuw om de vraag: hoe kan ik leiding geven aan mijzelf? Hoe hou ik overzicht? En hoe vind ik focus en balans?

Covey is ervan overtuigd dat je werk en privé niet los van elkaar kunt zien. Volgens hem zijn we zelf verantwoordelijk over ons eigen leven. Echte verandering ontstaat van binnenuit. Je moet eerst je karakter, motieven en diepste overtuigingen kennen.

De 7 Habits

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap bestaat uit drie onderdelen: persoonlijk leiderschap (eigenschappen 1,2 en 3), professioneel leiderschap (eigenschap 4, 5 en 6) en zelfdiscipline (eigenschap 7). Samen vormen de 7 Habits van Covey een ontwikkelingsmodel voor persoonlijke groei.

Eigenschappen 1,2 en 3: Persoonlijk Leiderschap

Persoonlijk leiderschap begint bij de eerste drie eigenschappen. Covey beschrijft dit als de overwinningen op jezelf. Pas als je de eerste drie eigenschappen onder de knie hebt, ben je onafhankelijk. Je bent nu in staat om leiding te geven aan jezelf. Onderschat dit proces niet. Het kan jaren duren voordat je écht leiding kunt geven aan jezelf. Het draait om zelfinzicht, gedragsverandering en zelfdiscipline.

Eigenschappen 4, 5 en 6: Professioneel Leiderschap

Onder het mom ‘je moet eerst leiding kunnen geven aan jezelf, voordat je leiding kunt geven aan anderen’ ben je klaar voor de volgende drie eigenschappen. Nu kun je overwinningen met je omgeving boeken. Bij de eigenschappen 4,5 en 6 draait het om de communicatie met anderen. Professioneel leiderschap tonen.

Hoe versterk je je relaties? Wat kun je doen om een emotionele bankrekening op te bouwen? En hoe zorg je ervoor dat je begrepen wordt door anderen?

Eigenschap 7: Structuur aanbrengen in alle eigenschappen

In eigenschap 7 worden alle eigenschappen bij elkaar gebracht. Deze eigenschap gaat over het ontwikkelen van structuur en discipline om de juiste balans in je leven te vinden. Hoe combineer je je doelen met de doelen van anderen? Hoe blijf je op de lange termijn in jezelf investeren? En wat kun je doen om je gewenste gedrag in je dagelijks leven te integreren?

Voorbeeld: hoe blijf je consequent vier keer in de week sporten? Niet voor een paar weken, maar over een langere periode? Daar gaat het bij eigenschap 7 over. Voordat je eigenschap 7 kunt toepassen moet je eerst helderheid hebben in de andere eigenschappen.

Over iedere eigenschap schreef ik een apart blog. Haal het beste uit jezelf met de tips van Stephen Covey. Je kunt direct starten met eigenschap 1.

Meer inspiratie

 

Boekentip