Creatief Visualiseren: Je Droomdoel Realiseren

Leef jij op dit moment je droomleven? Precies, ik ook niet. Tijd om in actie te komen dus. Want wat is er nou mooier dan het waarmaken van je dromen? Leer creatief visualiseren!

‘Visualization is daydreaming with a purpose’ – Bo Bennett

Alles begint met een idee

Alle bijzondere dingen die wij doen en maken ontstaan vanuit een droom. Er was een tijd dat iedereen dacht dat het onmogelijk was om op de maan te komen. Datzelfde geldt voor de telefoon die je gebruikt, het scherm waarop je dit leest.

Een droom is een verzameling gedachten en gevoelens die je dolgraag wilt omzetten in realiteit. Creatieve visualisatie is een hulpmiddel om je geloof en zelfvertrouwen te vergroten zodat je je droom kunt omzetten in werkelijkheid.

In de video hieronder leg ik uit hoe je met creatief visualiseren je droomdoelen kunt realiseren. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Vage dromen of concrete acties?

Dromen zijn vaag en moeilijk te doorgronden. De meeste mensen koesteren een vaag idee, een droom zonder dat je echt gelooft dat het mogelijk is. Ik heb zelf talloze van zulke dromen. Ik weet globaal wat ik wil, maar ik kan het niet precies uitleggen aan een ander.

Zo’n vage droom is erg inspirerend maar niet effectief. Vage dromen worden namelijk niet verwezenlijkt. De eerste stap tot het verwezenlijken van je droomdoel is eenvoudig: maak je droom concreet. Pas als je echt weet wat je wilt (en wat je niet wilt) kun je beginnen met de verwezenlijking van je grootste droom.

Wat is creatief visualiseren?

Creatief visualiseren is een techniek die je helpt om je dromen concreet te maken. Tot een doel die je in beweging zet. Alleen is creatief visualiseren nog niet zo makkelijk.

Je moet sterk in jezelf geloven, en dat is voor veel mensen een flinke opgave. Met de 3 krachtigste oefeningen voor een betere mindset kun je dit realiseren. Iedereen vindt het soms lastig om achter eigen ideeën en plannen te blijven staan. Vooral als het moeilijk wordt.

Een droom is de start, de vonk van inspiratie. Creatief visualiseren richting je doel is een schop onder de kont, een manier om dagelijks aan jezelf te blijven werken, een positief zelfbeeld aan te nemen.

Hoe werkt creatief visualiseren?

Voor het concretiseren van je droom heb je een droomleven stappenplan nodig. Creatief visualiseren is haast iets bovennatuurlijks. En dat klinkt zweverig. Je traint namelijk je gedachten om aan andere dingen te denken dan je nu doet. Ja, echt waar.

Tot nu toe deed je dat onbewust. Je gedachten doen wat ze willen doen. Stel je voor dat je vandaag een nieuwe auto koopt, een Volkswagen Polo. In de eerste week na je aankoop zie je opeens overal een Volkswagen Polo rijden. Je gedachten focussen zich op hetgeen jij de nadruk geeft.

Bij creatief visualiseren leer je om je gedachten bewust te sturen. Je leert je aandacht te leggen op dingen die voor jou belangrijk zijn, je droomdoelen. Hoe werkt creatief visualiseren precies?

Creatieve visualisatie oefening : 7 Stappen tot Excellentie

Voor deze oefening moet je je dromen weten, of op zijn minst één van je droomdoelen. Dit kan ook iets kleins zijn. Stoppen met roken, een streefgewicht van zeventig kilo bereiken of drie keer in de week sporten.

Het kan ook groter zijn. Misschien wil je wel een tweede vakantiehuis, een rondreis maken of als vrijwilliger in een derde wereldland werken. Het belangrijkste is dat je een droomdoel voor jezelf hebt voordat je de creatieve visualisatie oefening doet.

Stap 1: Bepaal het exacte doel dat je wilt bereiken. Het werkt niet als je enkel en alleen tegen jezelf zegt: ‘ik wil meer sporten’ of ‘ik wil veel geld verdienen’. Stel nauwkeurig vast wat je wilt, maak het meetbaar en schrijf dat op. Ontdek hier de 5 tips voor het opstellen van effectieve doelen.

  1. Bepaal de datum waarop jij je droomdoel wilt behalen.
  2. Bepaal exact wat je ervoor overhebt om je doel te bereiken. Je krijgt het niet voor niets. Als je bijvoorbeeld veel geld wil verdienen, dan kun je minder tijd vrijmaken voor je relatie. Je kunt minder werken aan je loopbaan als je wilt reizen. Welke opofferingen moet je maken?
  3. Stel een concreet en duidelijk plan op om je verlangen om te zetten in werkelijkheid. Begin direct met de uitvoering van dit plan, of je er nu klaar voor bent of niet.
  4. Schrijf een korte en krachtige verklaring over de eerste vier stappen. Bepaal wat je gaat opofferen en welke acties je gaat zetten. Maak een plan. Ik neem als leidraad dat mijn korte verklaring maximaal vijf zinnen mag bevatten. Als het meer zinnen zijn, kun je het niet goed uitleggen aan anderen. Het vergt veel energie en denkvermogen om de verklaring kort en krachtig te maken.
  5. Lees je verklaring minimaal één keer per dag hardop voor. Je gedachten hebben herhaling nodig om je anders te laten voelen. Herhaling is de kracht van al het begin. Veel succesvolle mensen werken met vaste gewoonten om structuur aan hun dag te geven. Een voorbeeld zijn de ochtendrituelen van succesvolle mensen.
  6. Fake it until you make it. Zie, voel en geloof dat je het doel al hebt bereikt. In dit stuk maak jij je dromen concreet ne breng je ze dichter bij jezelf.

Creatief visualiseren is een techniek om je droomdoel te concretiseren. Als een beeldhouwer hak je een gepolijste versie van je droom uit het grove beginsel. Je ontwikkelt een doel, een plan, een concrete volgende stap.

.

En terwijl je steeds beter weet wat je wilt, en je een goed beeld krijgt van hoe je droom eruit ziet, ben je al een heel eind onderweg naar het realiseren van je droom. En met de visualisatie oefening heb je een tool in handen die je dagelijks kunt inzetten om stap voor stap tot je droomdoel te komen.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Hoe meer aandacht je stopt in je droom, hoe makkelijker het wordt om hem te realiseren.

Aan de slag met je droomdoel

Het waarmaken van je droomdoelen is een proces dat vele stappen vereist. De eerste stap, een stap die de meeste mensen overslaan, brengt je echter al een heel eind op weg.

Het enige wat je nodig hebt is een droomdoel, een verklaring en 1 minuut van je tijd om elke dag je verklaring uit te spreken. Maak je droomdoel concreet, en pas de visualisatie oefening toe. Wil je weten hoe je doelen stelt, je doelen stap voor stap kunt bereiken, je visualisatie tot een gewoonte maakt en je motivatie vasthoudt?

Download direct het E-book De Magie van 1 Minuut: Bereik Jouw Mooiste Doelen In 1 Minuut.

.

Boekentips visualiseren