Dagelijkse gewoontes ontwikkelen doe je met deze succesformule

Dagelijks gewoontes ontwikkelen en creëren lijkt het vaak makkelijker dan het is. Je probeert het een poosje voor elkaar te krijgen, en voordat je het weet verval je weer in oude gewoontes terug. Hoe ontwikkel je positieve dagelijkse gewoontes voor de lange termijn?

De kracht van dagelijkse gewoontes

Een bekende uitspraak luidt ‘’hoe je 1 ding doet, is hoe je alles doet’’. Daar kan ik me wel in vinden. De dingen die je elke dag doet, je dagelijkse gewoontes, bepalen jouw succes.

In de video hieronder leg ik de succesformule uit om dagelijkse gewoontes te ontwikkelen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Op de korte termijn lijkt het niet uit te maken als je in de ochtend eerst 15 minuten op social media kijkt in plaats van een inspirerend boek te lezen. Op de lange termijn maakt zo’n kleine omschakeling een enorm verschil.

In vijftien minuten kun je ongeveer tien pagina’s. Per maand zijn dit driehonderd pagina’s, en dat is het gemiddelde van één boek. We kunnen dus, door slechts vijftien minuten per dag te lezen, elke maand één boek uitlezen. En per jaar twaalf boeken. Zou dit voorbeeld een enorme impact op jouw leven kunnen maken?

Dagelijkse gewoontes voor meer succes

Het hierboven genoemde voorbeeld is slechts één van de vele voorbeelden. De kracht van dagelijkse gewoonte zit in het veranderen van zoveel mogelijk negatieve gewoontes in positieve. Helaas kan dat alleen maar stap voor stap.

Alles tegelijk willen veranderen gaat niet lukken. We hebben maar een beperkte hoeveelheid energie en wilskracht om dagelijkse gewoontes te vormen. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je het artikel ‘Discipline aanleren? In 2 stappen naar meer wilskracht!’’ lezen.

Kies dus liever één dagelijkse gewoonte uit en ga deze 30 dagen achter elkaar uitvoeren. Het bedenken van een gewoonte is niet de uitdaging. Die zit in de uitvoering. Focus daarom je energie op de uitvoering.

Voorbeelden van dagelijkse gewoontes

Hieronder heb ik ter inspiratie een paar voorbeelden van goede gewoontes voor je gemaakt:

  • De dag starten met water drinken
  • Tijdens de ochtend niet op de mail kijken
  • Alleen tijdens de avond op social media kijken
  • Elke dag je partner een compliment geven
  • Het eerste uur van de dag niet op de mobiel kijken
  • Minimaal dertig minuten per dag bewegen
  • Minimaal drie keer in de week naar de sportschool
  • Doordeweeks alleen non-alcoholische drank drinken
  • Elke dag minimaal dertig minuten de tijd voor jezelf nemen

En zo kan ik de lijst eindeloos lang maken. Waar het omgaat is dat jij voor jezelf een lijst van dagelijkse gewoontes maakt en start met één gewoonte om te veranderen. Zoals je ziet is de verleiding groot om direct een heleboel van bovenstaande voorbeelden aan te pakken.

Juist dan ga je merken dat het mislukt. Je voert dan misschien elke gewoonte voor vijf procent uit in plaats van de volle honderd procent. En dat geeft aan het einde van de dag weinig tot geen voldoening.

Dagelijkse gewoontes blijven meten

Vervolgens is het belangrijk om je nummer één gewoonte dagelijks te meten. Hou deze bij in een dagboek, notitieblok, schema of agenda. Kies iets uit wat bij je past, en ga aan de slag!

Dagelijkse gewoontes ontwikkelen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel