Heb je ooit een geweldig plan gehad waar je niets mee hebt gedaan? Minder snoozen, chocolade eten of Facebooken? Ik wel! Vandaag deel ik de 3 grootste geheimen van uitstelgedrag met je en hoe je deze overwint.

De 3 grootste geheimen van uitstelgedrag

Uitstelgedrag wordt veroorzaakt door een aantal belangrijke factoren. Helaas denken we niet na over deze factoren. We willen gewoon dingen doen. Was het maar zo eenvoudig….. Nee dus.

Voordat je start met het overwinnen van uitstelgedrag moet je weten wát de reden is dat je dingen uitstelt. Daar hebben de 3 grootste geheimen van uitstelgedrag mee te maken.

Bekijk de video waarin ik deze geheimen stap voor stap uitleg. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

Geheim 1: Gebrek aan doelen.

Uitstellers vinden het lastig om keuzes te maken, en om deze keuzes om te zetten in actie. Ze hebben vaak geen helder doel. Het gevolg is een rijtje met doelen waar we niets mee kunnen.

Uitstelgedrag door een gebrek aan doelen ontstaat via twee manieren: onze doelen zijn te vaag of te groot. Voorbeelden van doelen die uitstellers hebben:

  • Vroeger opstaan.
  • Meer afvallen.
  • Een eigen bedrijf beginnen.
  • Minder tijd op de mobiel doorbrengen.

Voor de duidelijkheid: dit zijn géén concrete doelen. Een te vaag doel is bijvoorbeeld vroeger opstaan. Wat betekent vroeger opstaan? Wanneer sta je vroeger op? Wanneer ben je tevreden? Als je dit elke dag doet? Of alleen midweeks? En hoe laat wil je opstaan?

Met vragen kunnen we ons doel helder en concreet maken.

Daarnaast maken we ons doel te groot. In mijn geval wilde ik ook eerder opstaan. Ik heb dit ongeveer twee jaar uitgesteld, omdat ik er tegenop zag om 1 uur eerder mijn bed uit te gaan. Dit doel was te groot.

Doelen stellen is een vak apart. Het is niet iets wat we op school leren. Leer met het 5 stappenplan tot effectieve doelen hoe je de juiste doelen stelt.

Geheim 2: Gebrek aan tijd.

Stel je voor dat het je gelukt is om concrete en meetbare doelen op te stellen volgens het stappenplan. Je weet wat je wilt doen. Maar dan komt het volgende probleem….. Je doet het niet!

Het zit in het aard van het beestje om teveel dingen tegelijk te willen doen. Het liefst voeren we zoveel ideeën, plannen en taken uit. Zelfs als we weten dat dit niet werkt.

Tijdens mijn studie had ik hetzelfde probleem. Naast mijn studie had ik een vriendin, bijbaan, uitjes met vrienden, wilde ik veel sporten en ook nog eens vroeger opstaan!

Dit heb ik jaren volgehouden. Ik was er namelijk van overtuigt dat ik alles tegelijk kon doen. Aan het einde van mijn studie begreep ik het probleem. Ik had te weinig focus. In het begin was dat moeilijk, maar later ging dit steeds beter.

Ik begon anders naar mijn tijd en activiteiten te kijken, en stelde mezelf de vraag: wat vind ik écht belangrijk? Dingen die minder belangrijk voor me werden, ging ik wegstrepen. Daardoor vond ik de focus om bijvoorbeeld mijn ochtendritueel op te bouwen.

Geheim 3: Gebrek aan discipline.

Dit is het moeilijkste geheim. Je kunt precies weten wat je wilt, de tijd vrijmaken voor je doelen, focus houden en toch niet bereiken wat je wilt. Hoe?

Door een gebrek aan discipline. Op de korte termijn lukt het vaak wel. Veranderen op de lange termijn is een ander verhaal. Dan komt het aan op volhouden, doorzetten en hard werken

Voor dit geheim hebben we een discipline systeem nodig waarmee je toch doorzet. Zo’n systeem bestaat uit coaching en een motiverende omgeving. Lees hoe de 1 Minuut Community hier een voorbeeld van is.

Realitycheck

Uitstelgedrag is een lastig te voorkomen type gedrag. Lastig, maar niet onmogelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld 17 tips tegen extreem uitstelgedrag die werken. De volgende drie vragen vormen een realitycheck van waar jij nu staat met je uitstelgedrag:

  1. Wat zijn je 4 belangrijkste doelen voor dit jaar? (als je deze niet direct kunt benoemen is de kans groot dat je uitstelgedrag vertoond)
  2. Wat voor belangrijke prioriteit staat er elke dag in je agenda? (staat er geen prioriteit in je agenda, dan vertoon je uitstelgedrag)
  3. Wat voor discipline systeem gebruik je om uitstelgedrag te voorkomen? (geen duidelijk antwoord betekent uitstelgedrag)

Wat denk jij? Is het de moeite waard om aan de slag te gaan met de realitycheck vragen? Doe gratis mee met onze 7-daagse 1 Minuut Challenge en ontvang tips om de 3 grootste geheimen van uitstelgedrag te overwinnen.

P.S. Wat is de reden dat jij uitstelgedrag vertoond? Plaats hieronder je reactie!

Boekentips artikel