De 48 Wetten Van De Macht Boekrecensie – Robert Greene (The 48 Laws Of Power)

De 48 Wetten Van De Macht is geschreven door Robert Greene. Dit boek gaat dieper in op hoe jij meer overtuigingskracht en ‘’persoonlijke macht’’ kunt vergaren. Volgens Greene is dit belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en jouw levensmissie na te jagen.

Persoonlijke macht

In de video geef ik een Nederlandse boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek De 48 Wetten Van De Macht. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips, inzichten en boekrecensies.

.

Wat zijn de 48 Wetten Van Macht?

Wat zijn de 48 ”Wetten van de macht”? Wat zijn de belangrijkste inzichten? En hoe kun jij de 48 wetten van de macht toepassen in je dagelijks leven? Hieronder vind je alle 48 wetten van de macht!

Wet 1: Overschaduw uw meerderen nooit

Geef de mensen die boven je staan altijd het gevoel dat zij meer macht hebben. Op die manier kun jij makkelijker naar de top komen doordat zij jou meer gunnen.

Wet 2: Vertrouw niet te veel op uw vrienden, gebruik uw vijanden

Vrienden kunnen je het gevoel geven dat alles altijd prima is. Vijanden kunnen je niet alleen uitdagen, maar kunnen vaak meer voor je betekenen wanneer je meer macht wilt krijgen. Gebruik vijanden als een extra drijfveer.

Wet 3: Houd uw ware bedoelingen strikt geheim

Vertel niemand over je plannen, doelen en dromen. Hou het geheim, verzamel informatie en sla toe wanneer de tijd rijp is. Op deze manier kunnen anderen geen verdediging bouwen voor jouw aanval.

Wet 4: Zeg altijd minder dan nodig is

Probeer indruk te maken met je stilte en gedrag. Niet met je praatjes. Zo krijg je meer en meer een voorbeeldfunctie. Acties verslaan altijd degene met alleen maar praatjes. Daarnaast geeft de tactiek van ”meer luisteren en minder praten” je meer informatie over anderen (en een goed gevoel bij anderen). Die connectie kun jij later in je voordeel gebruiken.

Wet 5: Van uw reputatie hangt veel af: verdedig uw reputatie

Een belangrijk onderdeel van macht is reputatie. Zorg ervoor dat je weet welke reputatie jij wilt hebben, creëer die reputatie en verdedig die vervolgens met man en macht. Blijf consistent handelen naar jouw reputatie.

Wet 6: Vestig de aandacht op uzelf

Zorg dat je jezelf zó onderscheidend maakt dat je direct opvalt bij anderen. Creëer een spotlight door bewust de spotlight te pakken. Ontdek hier de 2 geheimen om erachter te komen wat je écht en die spotlight te pakken.

Wet 7: Laat anderen voor u werken en pluk zelf de vruchten

Doe niet zelf wat je door anderen kunt laten doen. Dat is niet alleen slim en efficiënt, maar geeft je ook veel meer macht.

Wet 8: Wees slim en laat anderen naar u toekomen

Positioneer jezelf dusdanig dat andere mensen om jouw hulp vragen. Dit gaat meer kennis over een onderwerp te hebben dan anderen, maar ook bijvoorbeeld door een marketingstrategie.

Wet 9: Winnen doet u met daden, niet met woorden

Laat zien hoe krachtig en machtig jij bent met je acties. Dat is de beste manier om aan te tonen wat je kunt. Wees liever een doener in plaats van een dromer.

Wet 10: Blijf uit de buurt van een omgeving omringt met ongeluk en pech

Emoties zijn besmettelijk. Zorg ervoor dat jij jezelf besmet met de juiste emoties. Daar hoort een omgeving van ongeluk, pech en negativiteit niet in. Zo ga je het beste om met energievreters. 

Wet 11: Maak mensen van u afhankelijk

Meer macht kun je krijgen door mensen afhankelijk van jou te maken. Daarnaast is het belangrijk om dat daarna ook zo te houden. Help mensen genoeg, maar ook weer niet teveel om ze afhankelijk van jou te maken/houden.

Wet 12: Ontwapen uw slachtoffer met selectieve eerlijkheid

Gebruik selectieve eerlijkheid om anderen ”te vriend” te houden en sla vervolgens toe wanneer de tegenstander verslapt.

Wet 13: Speel als u mensen om hulp vraagt in op hun eigenbelang

Weet wat een ander wil en gebruik dan om te krijgen wat jij wilt. Gebruik geen arguement uit het verleden (de hulp die jij aan de ander hebt gegeven). Hier heeft de ander niets aan en dus zullen zij een manier bedenken om je niet te hoeven helpen.

Wet 14: Doe u voor als vriend, ga te werk als spion

Leer sociale contacten te gebruiken om meer informatie, kennis en wijsheid te vergaren. Ken de baas, weet wie wat kan bereiken en gooi het lijntje uit wanneer je het nodig hebt.

Wet 15: Vermorzel uw vijand

Wanneer het moment daar is, aarzel dan niet. Zorg ervoor dat er voor je vijand geen manier meer is om terug te vechten. Laat de deur niet op een kier staan, maar sluit deze volledig.

Wet 16: Dwing meer respect af door er niet te zijn

Creëer zo nu en dan schaarste. Als je overal bent, wordt de prijs van jouw aanwezigheid lager. Wees selectief en kies zorgvuldig waar en wanneer je ergens wel of niet bent.

Wet 17: Houd anderen in spanning: creëer een sfeer van onvoorspelbaarheid

Ieder mens heeft gewoontes en ze houden van voorspelbaarheid. Doe het tegenovergestelde. Zaai angst en spanning door onvoorspelbaar te zijn in je gedrag. Dit houdt de tegenstander niet alleen scherp (wat ze meer moeite kost), maar maakt ze ook gefrustreerd.

Wet 18: Bouw geen vestingmuren om u heen: isolement is levensgevaarlijk

Jezelf afsluiten van de buitenwereld gaat je tegenhouden om aan de juiste informatie te komen. Je snijdt jezelf in de vingers. Bevind je onder de mensen en creëer goede sociale contacten die jou helpen om je doelen te bereiken.

Wet 19: Weet met wie u te maken hebt, kwets niet de verkeerde persoon

Je weet nooit precies met wie je te maken hebt. Pas dus goed op tegen wie je wat zegt of welke acties je uitvoert met anderen. Weet met wie je te maken hebt en kwets de verkeerde personen.

Wet 20: Bind u aan niemand

Wees ten alle tijde onafhankelijk. Op die manier sta je altijd sterk en kun je ook de beste deals sluiten. Zo creëer je volledige autonomie en bouw je leven op jouw voorwaarden. 

.

Wet 21: Sukkels vangt u met sukkels: doe u dommer voor dan uw doelwit

Gedraag je dommer dan je bent. Stel af en toe onnozele vragen. Deze methode helpt om tegenstanders jou te onderschatten. Vervolgens kun jij dit in je voordeel gebruiken wanneer het er écht om gaat.

Wet 22: Pas de overgave tactiek toe: zet onmacht om in macht

Soms is het beter om je over te geven om daarna harder terug te slaat. Ken je eigen limieten. Wanneer je weet dat je verloren hebt, accepteer dat dan, geef je over en start opnieuw.

Wet 23: Bundel uw krachten

Focus je zoveel mogelijk op jouw sterkste punten. Dat is niet alleen leuker om te doen, maar zorgt er ook voor dat je voorsprong creëert op anderen die hun tijd hier niet aan besteden.

Wet 24: Speel de volmaakte hoveling

Gedraag je als een echte gentleman (of vrouw). Het is belangrijk om te weten wat er in een bepaalde situatie van je gevraagd word én dat ook te kunnen leveren.

Wet 25: Herschep uzelf

Laat je niet beïnvloeden door hoe de maatschappij en je directe omgeving over dingen denken. Volg je eigen pad. Denk onafhankelijk, creëer je eigen regels en doe vooral dat wat goed voor jou voelt. Ook als dat betekent dat dit anders is dan de meeste mensen doen.

Wet 26: Houd uw handen schoon

Zorg ervoor dat je voor de buitenwereld overkomt als iemand die het allemaal netjes voor elkaar hebt. ”No strings attached”.

Wet 27: Mensen lopen graag achter het vaandel aan – maak daar gebruik van

Mensen houden ervan om iemand (een leider) te volgen. Zorg ervoor dat jij gezien wordt als een leider en maak daar vervolgens slim gebruik van om nog meer dingen gedaan te krijgen.

Wet 28: Treed doortastend op

Bij twijfel niet doen. Wanneer je een keuze maakt, dan moet je daar ten alle tijde volledig achter staan. Geen twijfels. Geen zorgen. En ook geen aarzelingen. Maak de keuze om het te doen of doe het niet.

Wet 29: Overweeg en heroverweeg alles tot en met de laatste stap

Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk goed na over je volgende stappen, plannen en doelen en kom daarna pas in actie. Dit is de beste methode om altijd en overal gestructureerd te werk te gaan.

.

Wet 30: Wek de indruk dat alles u moeiteloos afgaat

Je kent vast wel van die mensen waarvan je denkt ”hoe doen ze dat toch allemaal zo makkelijk”. Jij wilt die persoon voor anderen zijn. Laat het moeiteloos lijken. Ook wanneer dat niet het geval is.

Wet 31: Houd uw mogelijkheden voor u – laat anderen spelen met de kaarten die u geeft

Zorg ervoor dat jij meer mogelijkheden hebt dan anderen, maar dan die mogelijkheden voor je. Je kunt echter niet alles voor jezelf houden. Geef andere mensen een optie om te kiezen, maar altijd met opties die goed voor jou uitkomen (en zonder alles te delen).

Wet 32: Bespeel de fantasie van de ander

Krijg dingen gedaan door te weten wat de ander wil. Speel in op de dromen van anderen, geef hun hoop dat ze dat kunnen bereiken en je zult meer macht naar je toe weten te trekken.

Wet 33: Zoek voor de ander de duimschroef die hem past

Elk mens heeft een zwakke plek. Wanneer je die eenmaal vindt kun je veel meer invloed uitoefenen op een persoon. En inspelen op diens angsten, onzekerheden, twijfels of pleziertjes.

Wet 34: Wees op uw eigen manier koninklijk: gedraag u vorstelijk om ook vorstelijk bejegend te worden

Hoe jij anderen behandeld is hoe jij zelf behandeld zult worden. Kijk dus goed om je heen, weet van wie jij goed behandeld wilt worden en behandel die ander ook als dusdanig.

Wet 35: Bekwaam u in de kunst het juiste ogenblik te kiezen

Train jezelf in geduldig zijn. Het is belangrijk om niet te laten merken dat je haast hebt of iets dringend nodig hebt. Dit geeft de verkeerde energie. Wees altijd geduldig, wacht het juiste moment af en sla dan toe.

Wet 36: Minacht wat u niet kunt krijgen: negeer het, dat is de beste wraak

Denk niet na over wat je niet kunt krijgen. Dit is verspilde energie. Spendeer geen tijd aan deze dingen en focus je op wat je wél kunt krijgen.

Wet 37: Zet een fascinerend spektakel op touw

Dit spektakel kun je als bliksemafleider gebruiken voor wat je daadwerkelijk aan het bouwen bent. Niemand zal dat door hebben. En tegelijkertijd doe je ook nog eens aan extra marketing en branding voor jezelf (mensen zullen spektakels onthouden).

Wet 38: Denk wat u wilt, maar gedraag u als de anderen

Weet precies met wie je wat kunt delen. De meeste mensen zullen je radicale ideeën niet gebruiken. Dat is prima. Wees gewoon zoals zij en pas je aan in die situaties. Het is onnodig om chaos te creëren op die momenten. Deel je grote plannen en dromen alleen met mensen die je zullen begrijpen. Verander je eigen gedrag met deze 5 Do’s en don’ts. 

Wet 39: Roer in het water als u vis wilt vangen

Eerder heb je al gelezen hoe belangrijk het is om kalm te blijven. Kalm zijn is een kracht. Als je daarentegen de tegenstander uit zijn kalmte kunt brengen, dan werkt dit nog meer in je voordeel.

Wet 40: Versmaad de gratis lunch

Pas op voor gratis dingen. Als iets het waard is, is het belangrijk om het ook te betalen. Geld laten rollen is een vorm van macht en die vorm van macht trekt weer meer macht aan.

Wet 41: Treed niet in de voetsporen van een illustere voorganger

Het is altijd een beter idee om je eigen nalatenschap te creëren op een manier die bij jou past. Probeer niet beter te worden dan iemand anders, maar creëer je eigen ding. Dat komt vele malen sterker over.

Wet 42: Sla de herder en de kudde valt uiteen

Er is vaak één persoon uit een groep die zich anders gedraagd en de energie van een kudde beïnvloed. Pas op voor die persoon. Wanneer je die persoon de ruimte geeft zal die de ruimte nog meer benutten. De enige manier om dit te voorkomen is de persoon in kwestie negeren en zo weinig mogelijk ruimte geven.

Wet 43: Bewerk hart en geest van de mensen

Mensen voor je winnen gebeurt door tegemoet te komen in hun behoeften of in te spelen op hun angsten. Wanneer je het hart en de geest van anderen negeert zullen zij je alleen maar meer gaan haten.

Wet 44: Maak uw tegenstander machteloos en razend met het spiegeleffect

Manipuleer je tegenstanders door je voor te doen als iemand ”zoals hun”. Neem hun interesses, waarden en gedrag over. Zij zullen jou meer waarderen en dit kun jij vervolgens weer in je voordeel gebruiken.

Wet 45: Predik de noodzaak tot verandering, maar hervorm niet teveel ineens

Mensen begrijpen tot een bepaald niveau dat verandering goed is, maar wanneer puntje bij paaltje komt geven ze veel weerstand. Om toch tot verandering te komen is het essentieel om heel langzaam veranderingen in te zetten. Zo langzaam dat ze het zelf niet eens door hebben.

Wet 46: Wek nooit de schijn volmaakt te zijn

Volmaaktheid leidt tot jaloezie. En jaloezie zorgt ervoor dat mensen je minder mogen. Probeer dit te voorkomen door juist niet volmaakt over te komen.

Wet 47: Schiet uw doel niet voorbij, weet van ophouden

In het grootste succes schuilt ook het grootste gevaar. Voorkom dat je begint te zweven op een roze wolk. Ga niet te ver en draaf je succes niet door alsof je onoverwinnelijk bent. Vroeg of laat gaat dit zich tegen je keren.

Wet 48: Word vormloos

Het is belangrijk om niet star te worden. Alles verandert continu en het is daarom noodzakelijk om flexibel te blijven. Wat eens werkte hoeft niet altijd te blijven werken. Blijf jezelf ontwikkelen en verander jouw strategie en plannen wanneer de situatie daarom vraagt.

Mijn 3 belangrijkste inzichten uit De 48 Wetten Van De Macht

Het boek is – op moment van schrijven – ook in het Nederlands verkrijgbaar. In deze Nederlandse boekreview deel ik mijn 3 belangrijkste inzichten met je:

Inzicht 1: Verberg je intenties

Robert Greene schrijft dat als je grote doelen en dromen hebt in het leven, je deze beter voor jezelf kunt houden. Werk op de achtergrond aan je dromen.

Grote dromen leiden bij andere mensen vaak tot onbegrip. Zij begrijpen niet precies wat jij denkt of voelt. Om jezelf te beschermen (en niet te ontmoedigen!) kun je beter in stilte aan je doel werken. Laat de resultaten voor zichzelf spreken.

Wat je ook kunt doen: begin met een paar vrienden die je enthousiasmeren. Hoe zekerder jij je gaat voelen des te meer mensen je erover kunt vertellen.

Inzicht 2: Focus op één ding tegelijk

Welke nummer één skill gaat jou al het succes geven dat je wilt hebben? Focus je alleen op deze skill. Volgens Robert Greene zijn we geneigd op heel veel skills ‘’een beetje’’ te leren en niet volledig.

Daar is niets mis mee. Maar als je echt succesvol wilt worden, dan heb je alle tijd nodig voor één skill. Weinig mensen zijn bereid dit te doen. Dit zijn de 3 krachtigste mindset oefeningen om meer focus te creëren.

Inzicht 3: Master the art of time

De laatste en wat mij betreft het belangrijkste inzicht uit dit boek: master the art of time. In dit geval bedoeld Greene hiermee dat je veel geduld moet hebben.

Een waardevolle skill ontwikkel je niet in een paar dagen, weken of maanden. Een marathon loop je niet in een paar dagen. Een succesvolle business run je niet in een paar dagen. Kortom: al het grote is ooit klein begonnen.

Wil je grote doelen en dromen bereiken? Wees dan geduldig, blijf in jezelf geloven en zet elke dag een kleine stap in de richting van je belangrijkste doel. Dat is – zoals Greene dit noemt in zijn boek – master the art of time.

Samenvatting en boekrecensie De 48 Wetten Van De Macht

Dit boek is bijzonder omdat het zo diep ingaat op persoonlijke macht. Macht heeft voor veel mensen iets negatiefs. In dit boek gaat het echter om de macht over jezelf.

Als je de woorden goed tot je neemt gaat het over het vormen van je karakter. Het gaat om woorden als discipline, geduld, geloof houden en vasthouden aan lange termijn doelen.

Wat mij betreft allemaal zwaar ondergewaardeerde eigenschappen. En iets waar iedereen bewust meer aandacht aan zou kunnen en moeten schenken.

De 48 Wetten Van De Macht toepassen in de praktijk

De strategieën uit het boek De 48 Wetten Van De Macht toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel