De kracht van zelfstudie en boeken in de praktijk

Zelfstudie. Voor de één is het makkelijk om zelf te studeren en voor een ander een hele opgave. Toch vinden we het vaak lastig om zelf effectiever en sneller vaardigheden te leren. Hoe kun je dit toch zonder hulp doen? Zodat jij bijvoorbeeld optimaal kunt profiteren van de universiteit van zelfstudie boeken?     

Universiteit van zelfstudie boeken

Tegenwoordig is er zoveel informatie beschikbaar dat het zonde is om er niets mee te doen. Boeken. Video’s. Podcasts. Alles is beschikbaar!

In de video leg ik uit hoe jij het beste uit alle beschikbare informatie haalt zodat jij de kracht van zelfstudie optimaal benut. Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Zelfstudie boeken leren in de praktijk

Zoals je misschien al van me weet: ik ben een groot fan van boeken lezen. En een nog groter fan van het toepassen van wat ik heb gelezen!

Maar hoe zorg ik ervoor dat ik het maximale uit boeken haal? Wat is mijn methode? En hoe doe ik dit precies? Hieronder geef ik je een paar zelfstudie voorbeelden van boeken die ik niet alleen leerde maar ook ging toepassen:

1. Honderden boeken lezen binnen 2 jaar door één boek

In de De Zeven Eigenschappen Van Effectief Leiderschap wordt op een gegeven moment het verschil genoemd tussen wel of niet veel boeken lezen. En wat het verschil is tussen mensen die dit wel of niet doen.

Stephen Covey schreef dat als je elke dag een paar minuten leest uit een inspirerend boek, dit een enorme impact kan maken op de rest van jouw leven. Dit stuk heb ik niet alleen gemarkeerd. Ik ben het ook gaan toepassen. Zo las ik binnen 2 jaar na het lezen van dit boek honderden boeken over persoonlijke ontwikkeling. Hier vind je mijn complete aanbevolen boekenlijst.

2. Leren visualiseren door één boek

Persoonlijk vond ik uit dit boek de visualiseringsoefening super krachtig. Deze ben ik uit het boek gaan toepassen. En dat doe ik dan niet een paar dagen of weken. Nee. Dat doe ik dan maandenlang achter elkaar totdat het een gewoonte is geworden.

Bekijk hier mijn samenvatting over Think & Grow Rich en wat ik er nog meer van leerde.

3. Meer zelfdiscipline door één boek

Het boek Wilskracht gaat over het ontwikkelen van meer zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Zo bespreekt Roy Baumeister in zijn boek dat je maar één gewoonte tegelijk kunt veranderen. Dus raad eens wat ik ging doen? Ik ga één gewoonte tegelijk veranderen (en dus niet tientallen dingen tegelijk doen!).

Wil jij ook leren hoe je dit moet doen? Lees hier het artikel ‘Discipline leren? Verander je gedrag in 1 minuut!’.

.

4. Hoe 1 uur eerder opstaan mijn leven veranderde door één boek

Het boek The Miracle Morning heeft mij geholpen om kritischer naar mijn ochtendritueel te kijken. Mede door dit boek sta ik nu elke ochtend om 6 uur op. Ik start het eerste uur van de dag zoals ik écht wil opstaan: mediteren, sporten, lezen en visualiseren.

Na dit uur ben ik helemaal klaar voor dag. Een ochtendritueel geeft mij veel meer rust, focus en overzicht. Deze ochtendritueel tips veranderen je leven voorgoed.

.

Zelfstudie boeken toepassen in de praktijk

Weet je wat het mooie is van deze vorm van zelfstudie? Iedereen kan het leren en doen! Pak een boek, maar er een samenvatting van en stel jezelf de vraag: wat is het nummer 1 uit dit boek wat ik wil implementeren in mijn leven? Daarna is het een kwestie van doen, doen en nog eens doen.

Zelfstudie mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel