De Kunst van Kaizen (boekrecensie)

Hoe bereik je grote doelen in kleine stappen? En hoe werkt dit in de praktijk? In het boek De Kunst van Kaizen wordt uitgelegd hoe je in kleine stappen jouw grootste doelen bereikt!

Wat is kaizen?

Goed. Voor we de boekrecensie en samenvatting bekijken. Wat is kaizen eigenlijk? En hoe is kaizen ontstaan?

De naam Kaizen is ontstaan in Japan. Eind jaren ’50 werd duidelijk dat de Japanse ondernemingen een bijzonder succesvolle strategie uitvoerden om hun processen te verbeteren. Door het grote succes van deze kleine stappen hebben zij hier toen een naam voor bedacht: Kaizen.

‘Kaizen betekent letterlijk ‘verandering naar beter’. En dat allemaal door focus te leggen op de kleine stappen in een groter proces.’

Het principe achter Kaizen wordt mooi verwoord door John Wooden, één van de beste trainers in de geschiedenis van het universiteitsbasketbal. Hij zegt hier het volgende over:

‘Wanneer je elke dag een verbetering aanbrengt, vinden uiteindelijk grote dingen plaats. Wanneer je conditonering elke dag een beetje verbetert, heb je uiteindelijk een grote verbetering in conditonering. Niet morgen, niet de dag daarna, maar uiteindelijk is er een grote groei. Kijk niet naar grote, snelle verbetering. Zoek per dag naar een kleine verbetering. Dat is de enige manier waarop het lukt – en als het lukt, dan is het blijvend.’

In de video hieronder leg ik geef ik mijn 3 grootste inzichten plus samenvatting uit het boek De Kunst van Kaizen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Waarom kaizen werkt

Wat ik zo mooi vindt aan het boek is de vertaling van deze bedrijfsprocessen naar het persoonlijk leven. En waarom het zo krachtig is om kleine stappen te zetten als we iets groters willen bereiken.

Veel pogingen om te veranderen of doelen te bereiken mislukken. Veranderen is eng. Zeker als onze doelen te groot zijn geformuleerd. Daardoor worden we nog banger om in actie te komen.

Robert Maurer beschrijft in het boek De Kunst van Kaizen hoe je wél blijft volhouden op je doelen. Deze heeft hij onderverdeelt in 7 kleine acties:

  1. Stel eenvoudige vragen. Welke eerste kleine stap kan ik vandaag zetten in de richting van mijn doel?
  2. Denk eenvoudige gedachten. Neem elke dag eventjes de tijd om je doel te visualiseren.
  3. Voer simpele acties uit. Maak je acties belachelijk klein. Neem je voor om niet 30 pagina’s te lezen, maar slechts 1 alinea.
  4. Los kleine problemen op. Aan welke kleine dingen irriteer jij je verschrikkelijk snel? Merk deze problemen sneller op. Kleine irritaties worden op de lange termijn grote irritaties.
  5. Geef jezelf kleine beloningen. Ga niet in één keer door, maar onderbreek jezelf met kleine complimentjes.
  6. Herken kleine momenten. Wees elke dag eventjes dankbaar voor iets wat je hebt gedaan of gezien.
  7. Kaizen voor het leven. Pas de elementen en acties toe in je dagelijks bestaan.

Voorbeelden Kaizen

Wat mij betreft legt dit boek het pijnpunt van velen van ons bloot. We willen zoveel dingen tegelijk doen, en het liefst alles NU hebben. Met de principes van kaizen word je gedwongen om terug te keren naar de kern. Laten we een korte samenvatting bekijken met kaizen voorbeelden:

  • Je moet een extra rapport schrijven waar je tegenop ziet. Vertel jezelf dat je slechts 1 pagina hoeft te schrijven vandaag. Meer is niet nodig.
  • Je wilt meer focus op je doel. Visualiseer elke dag 1 minuut je doel. Meer is niet nodig.
  • Je wilt nog heel veel spullen opruimen in huis. Neem jezelf voor om vandaag 1 doos te doen. Meer is niet nodig.
  • Je irriteert je aan een ander maar zegt er niets over. Benoem het probleem 1 keer. Meer is niet nodig.
  • Je wilt sporten maar hebt geen zin. Doe 1 push-up. Meer is niet nodig.
  • Je wilt dankbaarder zijn voor het leven maar neemt hier nooit de tijd voor. Stel jezelf elke dag 1 vraag: waar ben ik vandaag dankbaar voor? Meer is niet nodig.
  • Je wilt elke dag vroeger opstaan maar het lukt niet. Sta slechts 1 minuut eerder op dan de vorige dag. Meer is niet nodig.

Voel je het verschil in benadering?

Natuurlijk heb je aan die eerste kleine stap niet voldoende. Maar het is wel een begin. Het zet je in beweging. En dat is precies wat je nodig hebt!

.

Momentum opbouwen met de kunst van kaizen

Nadat we zijn begonnen is het veel makkelijker om meer te doen. We hebben alleen het startschot nodig om in beweging te komen. Dat is nu gelukt.

Daarnaast zorgen de kleine stapjes ervoor dat we op de lange termijn veel meer resultaten boeken. Elke dag 1 minuut eerder opstaan zorgt ervoor dat we binnen twee maanden 1 uur eerder opstaan. En zo kun je voor iedere kleine stap uitrekenen wat voor effect dit heeft.

Of we nu uitstelgedrag vertonen, of grote doelen willen bereiken, de kunst van kaizen is een oude bewezen techniek waarmee we bewijzen dat het kan. Door ELKE DAG een hele kleine stap te zetten.

De kunst van kaizen in de praktijk

Soms belachelijk klein. Dat klopt. Maar het is wel bijzonder effectief. En als we alles bij elkaar optellen, krijgen we op de lange termijn meer gedaan met minder moeite. Dat is de kunst van kaizen.

Mijn vraag aan jou: Welke eerste kleine stap zet jij vandaag in de richting van je doel?

Kaizen toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Boekentips artikel