De weg naar financiële onafhankelijkheid in 5 stappen

De weg naar financiële onafhankelijkheid is over het algemeen een lange weg. Toch hoeft dit ook niet je einddoel te zijn. Financiële onafhankelijkheid gaat niet alleen over geld. Sterker nog, het gaat misschien nog wel meer over tijd en vrijheid!

Wat is financiële onafhankelijkheid? (+ Betekenis)

Financiële onafhankelijkheid betekent dat jij – zonder dat je hier nog voor hoeft te werken – een inkomen hebt waarmee jij volledig in de kosten van je leefstijl kunt voorzien. FIRE (Financial Independant, Retire Early) is een stroming van mensen die bewust bezig zijn om dit doel te bereiken.

In de video deel ik hoe de weg naar financiële onafhankelijkheid eruitziet en welke stappen je hiervoor nodig hebt. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Zo ziet de weg naar financiële onafhankelijkheid eruit (5 stappen)

Wil jij graag werken aan je financiële onafhankelijkheid? Zodat jij meer tijd en vrijheid in je leven kunt creëren? Met deze 5 stappen kun jij beginnen aan de weg naar financiële onafhankelijkheid.

Stap 1: Financiële afhankelijkheid

De eerste stap is financiële afhankelijkheid. Je zit in deze fase wanneer je afhankelijk bent van iemand anders om in je eigen levensonderhoud te voorzien. Zo kan het zijn dat je partner voor het inkomen zorgt en jij alles in het huis regelt. In dat geval ben jij financieel afhankelijk.

Ook bij het verliezen van een baan word je financieel afhankelijk. Niet van je partner, maar van de overheid. In deze stap ben je dus – financieel gezien – het minst ‘’vrij’’.

Stap 2: Financiële zelfafhankelijkheid

De tweede stap bereik je door zelfvoorzienend te worden in je inkomsten. Je hebt een vaste baan of een eigen bedrijf waar jij voldoende geld mee verdiend om in je levensonderhoud te voorzien. De meeste mensen zitten in deze tweede fase.

Stap 3: Financiële zekerheid

Hier kan het een beetje verwarrend worden. Een vaste baan of een goedlopend bedrijf is toch ook zekerheid? Ja en nee. Ja, je hebt voor nu een inkomen. En nee, want ieder moment kan dit veranderen. Je kunt elke dag ontslagen worden en dus zonder inkomen komen te zitten.

In de derde stap heb je wel financiële zekerheid omdat we in deze fase spreken van een passief inkomen dat je minimale levenskosten dekt. Onder passief inkomen verstaan we bijvoorbeeld de verhuur van vastgoed, inkomsten uit aandelen en passieve inkomstenstromen uit je eigen bedrijf. Dit zijn de 4 beste passieve inkomstenstromen voor je eigen business.

.

Voor dit passief inkomen moet je misschien een paar uur in de week iets doen (het is dus bijna passief inkomen), maar dat is het ook. Stel je voor dat jij voor 2000 euro aan minimale levenskosten hebt, dan heb je dus een passieve inkomstenstroom van 2000 euro nodig. Voor de extraatjes moet je dus nog steeds werken.

Stap 4: Financiële onafhankelijkheid

Deze vierde fase gaat nog een stapje verder: je kunt hier met je passief inkomen je gewenste leefstijl leven. Dit betekent dat je in deze fase financieel alles kunt doen wat je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld met alle plezier 100% locatie onafhankelijk werken en reizen waar je maar wilt.

Die 2000 euro is misschien je gewone leefstijl, maar als je écht meer geld zou hebben dan zou je bijvoorbeeld willen leven van 4000 euro. Je hebt dan dus een passief inkomen nodig dat nog eens 2000 euro hoger ligt. Het bereiken van financiële onafhankelijkheid is lang niet voor weggelegd.

Stap 5: Financiële vrijheid

Je zou denken dat financiële onafhankelijkheid het hoogste financiële doel is dat je kunt bereiken. Tóch zit er ook nog één stap boven. En dit is de stap van financiële vrijheid. Bij financiële vrijheid heb je een overvloed aan geld. Je hebt dus meer geld dan je nodig hebt om jouw ideale leefstijl te leven. In dit geval kun je met dat geld dus nog meer extra dingen doen.

Hierbij kun je denken aan het geven van geld aan andere partijen en mensen. Het mag voor zichzelf spreken dat deze laatste fase maar door weinig mensen wordt bereikt. Wel het benoemen waard!

Verlies het doel van financiële onafhankelijkheid niet uit het oog

Wat is jouw doel om voor financiële onafhankelijkheid te gaan? Zorg ervoor dat je dit helder voor ogen hebt. In eerste instantie denk je dat het om geld gaat. Uiteindelijk gaat het vaak om iets ‘’groters’’ zoals het creëren van meer vrije tijd en vrijheid.

Maak voor jezelf duidelijk wat het doel is, inspireer jezelf en zet de weg naar financiële onafhankelijkheid in. Op naar meer vrijheid!

De weg naar financiële onafhankelijkheid bereiken mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel