Eigenschap 4 Covey: Denk Win-Win

Denk win-win. Wat is het en hoe bereik je het? De eigenschappen 1,2 en 3 gingen over persoonlijk leiderschap. Overwinningen op jezelf gaan vooraf aan overwinningen met anderen. Hoe meer greep je hebt op jezelf, hoe beter de basis van je relaties met anderen. Hoe kun je je persoonlijke kracht inzetten om samen met anderen tot mooie resultaten te komen? 

Miscommunicatie

Covey schrijft in zijn boek ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’ dat er twee type mensen zijn. Sommige mensen zijn vooral gericht op winnen. Zij worden vaak als arrogant en egoïstisch gezien. Ergens in ons karakter heeft ieder mens hier trekjes van.

We willen allemaal op onze eigen manier belangrijk, uniek en gewaardeerd worden. Andere mensen zijn meer ingesteld op verliezen. Zij zijn terughoudend in hun communicatie en maken hun mening al snel ondergeschikt aan die van anderen.

In beide gevallen verlies je de kans om samen tot een betere oplossing te komen. Zonder wederzijds begrip ontstaat er miscommunicatie. Dit leidt vaak tot frustraties in je relaties. Je vindt bijvoorbeeld dat je baas je niet begrijpt.

Het lijkt erop alsof je baas alleen maar een hogere omzet wil en hoe je dat doet maakt hem niet uit. Je voelt je een nummer. Denk nog eens terug aan eigenschap 1. Wat kun je doen om de situatie te veranderen? Hoe kun je je cirkel van invloed vergroten?

Verlies-verlies situatie

Misschien herken je de situatie. Het kan zijn dat je baas je opdrachten geeft waar je direct mee aan de slag moet. Ondertussen wordt het stapel werk wat je moet doen alsmaar groter.

Wat zou je doen als je het principe van denk win-win toepast? Verplaats je eens in de baas. Wat wil je baas? Wat zou je van een medewerker verwachten als je de baas was?

Stel je voor dat je jezelf in de rol van ‘ideale medewerker’ verplaatst, en als zodanig handelt. Dat brengt een andere houding en gedachten met zich mee. Je gaat je anders gedragen. Wat zou je baas daarvan vinden?

Win-win situatie

In een win-win situatie ga je samen op zoek naar het beste voorbeeld. Beide partijen moeten zich goed voelen bij de uiteindelijke beslissing, en als dat niet kan, dan is er geen akkoord. Veel mensen geven snel op en praten zichzelf in de slachtofferrol.

Denk win-win of geen akkoord is dan ook niet gemakkelijk. Er is moed nodig om openheid en kwetsbaarheid in een gesprek te laten zien. Volgens Covey is het belangrijk dat je verder kijkt dan alleen je eigen intenties.

Voor de ander kan de intentie heel anders zijn. Jullie mogen er allebei zijn met jullie ideeën en oplossingen. Pas als beide partijen dit begrijpen ontstaan er win-win situaties zoals in bovenstaande voorbeeld.

Win-win situaties creëren met 3 tips

In de eigenschappen 1,2 en 3 van Stephen Covey heb je geleerd dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Relaties zijn daar een belangrijk onderdeel van. Hieronder een aantal praktische oefeningen en voorbeelden die je kunt doen om je win-win denken een extra stimulans te geven:

Tip 1: Begin met het einde voor ogen

Denk aan een situatie waarin je een win-win situatie wil sluiten. Begin met het einde voor ogen. Probeer je bij jullie eerstvolgende ontmoeting te verplaatsen in de ander en schrijf op welke oplossing de ander volgens jou voor ogen staat.

Maak vervolgens een lijst met de resultaten die je wilt bereiken. Ga het gesprek met de ander aan om tot een win-win oplossing te komen. Hou oog voor zowel je eigen resultaten als de oplossing van de ander.

Tip 2: Belangrijke zaken eerst

Schrijf je drie belangrijkste relaties op papier. Noteer vervolgens een cijfer van 1 tot 10 achter iedere relatie waarbij 10 het beste is. Wat voor cijfer geef je je relaties? Schrijf bij iedere relatie op wat je kunt doen om deze te verbeteren. Belangrijke zaken eerst.

Tip 3: Denk na over je eigen manier van communiceren

Ben je iemand die gericht is op winnen? Of geef je snel toe aan anderen? Waar komt je manier van doen vandaan? Hoe is het ontstaan? Probeer na te gaan of je manier van doen je helpt of tegenwerkt in je communicatie.

Blijf jezelf verbeteren in het creëren van win-win situaties

Meer win-win situaties creëren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te stellen én vol te houden. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op het ontwikkelen van win-win situaties zonder op te geven?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Meer Inspiratie ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’

Boekentip Artikel