Diep Werk samenvatting en boekrecensie – Cal Newport (Nederlands)

Diep Werk – in de Engelstalige versie Deep Work – is een interessant boek over focus. Specifiek hoe je een diepere laag van focus bereikt. Dus wil jij meer focus? Lees dan even verder!

Diep Werk / Deep Work

Het boek Diep Werk is geschreven door Cal Newport. In dit boek legt de auteur helder uit wat er voor nodig is om meer focus en minder afleidingen in je leven te creëren. Juist in onze huidige maatschappij – waarin het makkelijker is om wel dan niet afgeleid te worden – super waardevol.

In de video geef ik een Nederlandse boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek Diep Werk. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips, inzichten en boekrecensies.

.

Mijn 3 belangrijkste inzichten uit Diep Werk

Voordat je Diep Werk gaat bestellen en lezen wil je natuurlijk eerst een paar dingen weten over het boek. Gelukkig kan dat met deze boekreview ;-). Hieronder deel ik mijn 3 belangrijkste inzichten met je uit dit Nederlandse boek over timemanagement, focus en prioriteiten stellen:

Inzicht 1: Wees je bewust van het onderscheid tussen twee verschillende dagelijkse taken

Volgens Cal Newport is het erg belangrijk om een onderscheid te maken tussen je taken. Elke activiteit die je doet kun je opsplitsen in twee manieren van werken.

Ten eerste kun je ‘’diep werk’’ verrichten. Dit zijn de taken die voor jou het belangrijkste zijn. Ook zijn dit vaak de taken die het moeilijkste zijn uit te voeren omdat je er veel (denk)werk voor nodig hebt. Mede daarom zijn ze ook het makkelijkste uit te stellen. Enkele voorbeelden van diep werk:

  • Een boek of rapport schrijven
  • Het creëren van een programma, product of dienst
  • Het voorbereiden van lesmateriaal

Ten tweede kun je ‘’oppervlakkig werk’’ verrichten. Dit zijn makkelijkere taken. Ze moeten misschien wel gedaan worden, maar zijn vaak minder belangrijk. Enkele voorbeelden van ‘’oppervlakkig werk’’:

  • Mail beantwoorden
  • Het bijhouden van social media
  • Het onderhouden van de website

Natuurlijk kan dit voor ieder persoon verschillen, maar over het algemeen zal een rapport schrijven belangrijker zijn dan mailtjes beantwoorden. Waar het hier omgaat is dat jij tijd plant voor beide activiteiten en ervoor zorgt dat je ze niet door elkaar haalt. Ontdek hoe je razendsnel je productiviteit verhoogd met deze 8 Timehack Tools.

.

Inzicht 2: Leef als een monnik

Plan ‘’monnikuren’’ in. Monnikuren zijn uren waarin jij volledig gefocust kunt zijn op je diep werk taken. Het doel is om alle afleidingen uit te bannen. Geen telefoon, social media, afleidingen van collega’s, kinderen of iets anders.

Dit is écht jouw tijd en het enige doel is om extreem productief te zijn in deze uren. Volgens Calport krijg je op deze manier in een paar uur tijd al meer gedaan dan je anders waarschijnlijk in een hele dag zou doen. Beter leren focussen doe je met deze 3 slimme strategieën.

Inzicht 3: Doe het moeilijke

Daarnaast adviseert Calport om juist het moeilijke te doen in plaats van het makkelijke. Focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het is makkelijker om 8 uur een beetje aan te klooien, dan 4 uur volledig gefocust te werken. Maar levert dat ook meer op? In ieder geval niet in tijd en productiviteit!

Voor ondernemers geldt hetzelfde principe in hun bedrijf. Werk meer tijd AAN je business in plaats van IN je business. Waarbij AAN je business werken hier vrijwel gelijkstaat met de ‘’diep werk activiteiten’’. De écht belangrijke dingen dus 😉

Samenvatting en boekrecensie Diep Werk

Dit is één van mijn favoriete boeken over focus. Ik denk dat de auteur precies de gevoelige snaar raakt. In zijn boek schrijft hij dat de belangrijkste vaardigheid die iedereen zou moeten aanleren in deze tijd de vaardigheid van prioriteiten stellen is.

Daar kun je het wel of niet mee eens zijn, maar feit is dat de meeste mensen maar ‘’gewoon’’ iets doen en veel afgeleid worden. Wil jij je beste werk ooit neerzetten? Of gewoon veel beter met je tijd omgaan? Dan is het noodzakelijk om prioriteiten te stellen en je tijd te bewaken.

Ik heb dit persoonlijk ook op deze manier mogen ervaren. Op grond van dit boek ben ik mijn tijd nog meer gaan opdelen in diep werk en oppervlakkig werk. Zo werk ik ’s ochtend alleen aan diep werk taken en daarna pas aan de ‘’oppervlakkige taken’’. Aan het einde van de dag ervaar ik meer voldoening omdat ik in ieder geval iets aan mijn belangrijke taken heb gedaan.

Diep werk toepassen in de praktijk

Wil jij meer uit je tijd halen? Meer focus? Je eigen agenda nog eens goed onder de loep nemen? Dan kan ik je zeker aanraden om dit boek te lezen. Bestel hier het boek Diep Werk.

Boeken toepassen in de praktijk mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel