Digital nomad landen: wat zijn de beste plekken om te leven als digital nomad?

Digital nomad landen om te wonen, werken en reizen. Wat zijn eigenlijk de goedkoopste én beste digital nomad plekken en bestemmingen om te leven? In dit artikel een overzicht van de beste digital nomad landen en plekken!

Digital nomad landen en plekken: 3 selectiecriteria

Er zijn zoveel landen en plekken te bezoeken dat het onmogelijk is om ze allemaal te benoemen. En dat is ook niet nodig, want digital nomads zoeken over het algemeen plekken op waar de combinatie van een paar punten erg goed scoort. In dit artikel heb ik de beste digital nomad landen en plekken onderverdeeld in 3 selectiecriteria.

Ten eerste bestemmingen waar een digital nomad community actief is. Dit is vaak één van de belangrijkste voorwaarden voor digital nomads: het ontmoeten van like minded mensen.

Ten tweede de levensonderhoud prijzen van landen. Digital nomads houden ervan om in goedkopere landen te wonen en daar meer geld over te houden en/of een hogere levenskwaliteit na te streven.

Ten derde de locatie. Digital nomads kiezen bij voorkeur een plek waar ze graag willen zijn. Te denken valt hierbij aan stranden, bergen, veel natuur of juist grote steden.

Volgens de selectiecriteria bevinden de beste digital nomad landen zich in Azië, Latin America en Europa. Laten we achtereenvolgens (en in willekeurige volgorde) de landen en plekken uit deze gebieden bespreken.

Wil jij direct een helder overzicht van de beste digital nomad landen en bestemmingen? Check dan onderstaande video! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De beste digital nomad landen en plekken in Azië

Azië heeft een warm klimaat, het is er goedkoop en de mensen zijn erg vriendelijk. Wat wil je nog meer? Veel Aziatische landen zijn enorm populair onder digital nomads. Hieronder de belangrijkste landen op een rij voor de beginnende digital nomad.

Land 1: Thailand

Thailand heeft één van de populairste digital nomad plekken ter wereld (Chiang Mai), is ontzettend goedkoop én heeft geweldige locaties. Dit land mag dus niet ontbreken op je zoektocht naar een ideale digital nomad bestemming!

Een paar plekken waar je sowieso onderzoek naar wilt doen voor je reis naar Thailand:

 • Chiang Mai. Één van de populiarste digital nomad bestemmingen ter wereld. Elke dag vind je hier evenementen en meetups om met andere digital nomads in aanraking te komen. Ontdek hier meer over mijn 2 maanden als digital nomad in Chiang Mai.
 • De hoofstad van Thailand en waar je in ieder geval genoeg dingen kunt doen ter afwisseling van je werk.
 • Koh Lanta. Waarschijnlijk het populairste Thaise strand voor digital nomads. Een ideale combinatie van relaxen aan het strand, werken en het ontmoeten van andere mensen waaronder ook voldoende digital nomads.
 • Koh Tao (duiken), Koh Phangan (feesten) en Koh Samui (relaxen). Ieder eiland met hun eigen kwaliteiten. Ook deze eilanden zijn parels om vanaf te werken.

Land 2: Indonesië

En met Indonesië kan ik bijna letterlijk Bali opschrijven. Natuurlijk heeft Indonesië veel meer te bieden dan alleen Bali, maar dit eiland is nu eenmaal het bekendste, de meeste mensen trekken hierheen en is daarmee ook het makkelijkste om je reis als digital nomad te beginnen.

De bekendste digital nomad plekken in Indonesië:

 • Ubud (Bali). Omringt met natuur, rijstvelden en spiritualiteit kan Ubud voor jou een geweldig inspirerende plek zijn om vanaf te werken.
 • Canggu (Bali). Het populairste digital nomad strand om vanaf te werken in Indonesië is definitief Canggu. Je vindt hier veel gelijkgestemde mensen, goede plekken om te werken en dat allemaal naast het strand.
 • Gili-eilanden. Wil je op een klein eiland je werk doen? Kies dan één van de drie Gili-eilanden uit!

Land 3: Vietnam

Vietnam heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen omdat ik hier tijdens de Coronatijd zat. Vergeleken met Thailand en Indonesië is Vietnam het minst populaire land voor digital nomads. En dat is best opvallend. Vietnam heeft namelijk alles wat een goed digital nomad land nodig heeft met ook nog eens uitstekend internet!

Mogelijke beginnende digital nomad bestemmingen in Vietnam:

 • Da Nang. Zoek je een plek met alle aanwezige faciliteiten, goed internet, goedkope prijzen én een kilometers lang uitgerekt strand? Dan is Da Nang jouw plek. Check hier hoe ik 1,5 jaar (!) leefde als digital nomad in Da Nang.
 • De hoofdstad van Vietnam met een rijke geschiedenis en veel culturele hoogtepunten.
 • De grootste stad van Vietnam, druk nachtleven, veel evenementen en dus ook veel drukte en chaos.
 • Een bergdorp in Vietnam met prachtige natuur, een stuk koelere temperatuur en een rustiger levenstempo.

.

De beste digital nomad landen en plekken in Latin America

Latin America is nog zo’n ander werelddeel waar de meeste landen lekker weer hebben met een goedkoop levensonderhoud. Ideaal voor de digital nomad in spé. Bij deze een paar aanraders in Latin America.

Land 1: Mexico

Dit is waarschijnlijk het populairste land voor digital nomads om te leven. Mexico heeft prachtige stranden, lekker eten (onder andere de taco’s!), een levendige uitstraling en het is vrij goedkoop.

Een paar plekken waar je als digital nomad in Mexico zou kunnen wonen:

 • Playa del Carmen. Dé bekendste bestemming onder digital nomads. Lekker weer en mooie stranden zijn ook gegarandeerd!
 • Puerto Vallarta. Naast het strand wonen maar niet in een te toeristisch gebied voor buitenlanders? Dan is dit een betere optie dan bijvoorbeeld Playa del Carmen!
 • Puerto Escondido. Iets minder bekend dan Puerto Vallarta, maar ook dit is een groeiende digital nomad plek.
 • Mexico-stad. De hoofdstad is enorm groot en daarom vind je hier vooral de drukte en de daarbij behorende activiteiten. Ideaal voor als je veel (heel veel!) onder de mensen wilt zijn.
 • Voor hip, warm en chill.
 • Voor een meer authentieke en local ervaring.

Land 2: Colombia

Eigenlijk kun je alleen Colombia al als land noemen door de digital nomad stad Medellin. Deze stad is de Chiang Mai van Latin America en alleen daarom al zijn er veel digital nomads. Ook dit land scoort hoog op de genoemde criteriapunten.

Check deze plekken in Colombia:

 • Het weer schijnt er het hele jaar rond de 25 graden te zijn, niet te koud en niet te warm. Wie wil dat nou niet? En vergeet de digital nomad community die er is niet. Het nadeel? Oké, mogelijk het enige wat Medellin mist zijn stranden!
 • De hoofdstad van Colombia is ook een uitstekende mogelijkheid om je leven als digitale nomade vorm te geven.
 • Kleiner dan Medellin en Bogota, maar wel gelegen langs het strand.

De beste digital nomad landen en plekken in Europa

Net als voor de andere werelddelen is het lastig om heel beknopt een paar tips te geven. Het zijn allemaal erg diverse gebieden en dat is niet anders voor Europa. Mocht jij de ambitie hebben om een digital nomad te worden, check dan ook zeker even deze blogpost met waardevolle digital nomad tips. Hieronder dan toch een lijst met aangeraden landen om zeker te checken!

.

Land 1: Spanje

Spanje zal bovenaan het lijstje staan van veel digital nomads in Europa. Het is er relatief goedkoop, het weer is lekker en de cultuur is open en fijn. Overigens zijn de prijzen hier wel een stuk hoger dan de voorgaande genoemde landen.

Voor Spanje heb je de volgende potentiële digital nomad bestemmingen:

 • Gran Canaria. Yup, de Canarische Eilanden vallen ook onder Spanje. Als je een plek zoekt waar het ‘’altijd’’ goed weer is, dan zijn de Canarische Eilanden ‘’the place to be’’!
 • Idem dito. Beide eilanden hebben ook een goed ontwikkelde digital nomad community.
 • Deze stad heeft geen introductie meer nodig lijkt me!
 • Zoek je iets kleiners dan Barcelona, maar nog steeds groot genoeg voor alles wat je maar wilt doen? Check Valencia!
 • Voor Malaga geldt hetzelfde als Valencia met het verschil dat Malaga meer in het zuiden ligt en in Andalusië ligt. Een mooi gebied om verder te ontdekken.

Land 2: Portugal

De meeste redenen voor Portugal gelden ook voor Spanje. En dat is ook één van de redenen waarom veel digital nomads graag afreizen naar Portugal.

Check bijvoorbeeld de volgende bestemmingen:

 • Deze hoofdstad heeft véél te bieden en is ook een goede digital nomad stad.
 • Voor de kleinere variant zoals Malaga/Valencia dat zijn vergeleken Barcelona zo is Porto dat vergeleken met Lissabon.
 • Je zou ook gewoon het hele gebied rondom de Algarve kunnen noemen, maar Lagos is één van de opkomende digital nomad plekken in dit Portugese gebied.

Land 3: Bulgarije

Gelegen in Oost-Europa vormt Bulgarije een interessant land om in te leven. De verschillende landschappen en omgevingen (bergen, stranden, cultuur) gecombineerd met goed internet maken het een populaire bestemming voor digital nomads.

In Bulgarije zijn de volgende plekken interessant voor een digital nomad:

 • Één van de bekendste digital nomad plekken in Europa is – vrij verrassend – Bansko. Dit bergdorp heeft een relatief grote digital nomad community op de been gebracht waar je verder in alle rust kunt genieten van hiken, wintersporten en/of de hot springs om het dorp heen. Ontdek hier mijn ervaringen als digital nomad in Bansko voor 4 maanden.
 • De hoofdstad van Bulgarije biedt de meeste opties om veel verschillende mensen te leren kennen. Ook is het een goede uitvalsbasis voor hiken.
 • De culturele hoofdstad van Bulgarije. Voor de cultuur en geschiedenis liefhebber de place to be en aangezien het de tweede grootste stad van Bulgarije is, zijn er ook genoeg andere dingen te doen.
 • Voor het geval je graag aan het strand vertoeft in een middelgrote stad!

.

Ga op avontuur naar jouw favoriete digital nomad landen en plekken

Zoals al eerder gezegd: er zijn talloze andere opties! Zo zijn er ook voldoende mogelijkheden in bijvoorbeeld Albanië, Kroatië en Griekenland om maar een paar voorbeelden uit Europa te noemen.

Deze korte lijst is opgesteld voor de beginnende digital nomad en gebaseerd op eerder genoemde 3 selectiecriteria. Uiteindelijk is het aan jou welke digital nomad landen en bestemmingen jij het liefste wilt bezoeken. Er is voor ieder wat wils!

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Heb jij ambities om een digital nomad te worden? Of wil je gewoon meer vrijheid in je leven creëren?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimme stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

.

Boekentips artikel