Digital nomad lifestyle: de voordelen en nadelen van locatie onafhankelijk werken en reizen

Digital nomad lifestyle leven? Steeds meer mensen omarmen de digital nomad lifestyle omdat deze leefstijl enorm veel vrijheid geeft in je werk én leven. Maar wat zijn nu de grootste voordelen en nadelen van de digital nomad lifestyle?

Wat is de digital nomad lifestyle precies?

De digital nomad lifestyle is een manier van leven waarin iemand geen vaste thuisbasis heeft en ondertussen overal ter wereld kan leven, werken en reizen. Het is een steeds meer opkomende leefstijl omdat de behoefte van vrijheid voor veel mensen steeds groter word.

In de video deel ik de voordelen en nadelen van de digital nomad lifestyle met je. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De voordelen en nadelen van de digital nomad lifestyle

Wanneer je plaatjes op social media ziet, dan lijken er alleen maar voordelen te zijn aan deze leefstijl. Werken vanaf het zwembad, chillen aan het strand en ondertussen ook nog reizen. Toch zijn er ook de nodige nadelen. Hieronder vind je zowel de digital nomad voordelen als nadelen.

Digital nomad voordelen

Het grootste voordeel van de digital nomad lifestyle is de vrijheid. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Zelf te bepalen waar, wanneer en met wie je wilt werken. En de vrijheid om je leven zo in te richten zoals jij dit wilt. Dit zijn de ultieme stappen om een digital nomad te worden.

Daarnaast is dit een fantastische manier om veel sneller en meer levenservaringen op te doen. Het kan aanvoelen als een levenslange vakantie (al moet er natuurlijk ook gewerkt worden!). Vooral wanneer je langzaam reist (slow travel) kun je ook écht de tijd nemen om meer ervaringen op te bouwen.

Dit zijn wat mij betreft de twee grootste voordelen. Ook ontmoet je veel meer mensen van verschillende culturen. Dit geeft je als mens weer een bredere blik op de wereld. Welke bestemming zou jij als eerste willen kiezen?

Digital nomad nadelen

Inmiddels heb ik zelf met honderden digital nomads van vrijwel alle nationaliteiten gesproken. Vrijwel alle digitale nomaden zeggen hetzelfde: eenzaamheid is het grootste nadeel. Juist doordat je zoveel vrijheid hebt kan het soms ook eenzaam voelen.

Zo is het veel moeilijker om duurzame sociale relaties op te bouwen. Dit geldt voor zowel vriendschappen als een relatie met een partner. Iedereen is tenslotte continu ‘’on the move’’, dus je hebt weinig tijd om iemand écht goed te leren kennen.

Een ander veel genoemd nadeel is het gebrek aan structuur en routines. Het is lastig om routines te ontwikkelen wanneer je steeds weer op nieuwe plekken komt. En in het verlengde hiervan kan het lastiger zijn om de balans te bewaken tussen werken en leuke dingen doen. Overwin je uitstelgedrag en creëer meer discipline met deze 17 tips.

.

Afleidingen (zoals een mooi strand) kunnen het lastiger maken om gefocust te blijven werken aan je business. Alleen al om deze reden is deze leefstijl zeker niet voor iedereen. Persoonlijk vind ik dat deze leefstijl veel meer uitdagingen met zich mee brengt dan het aannemen van een ‘’traditionele leefstijl’’.

Hoe pas je de digital nomad leefstijl toe in de praktijk? (+ digital nomad e-book)

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

.

Boekentips artikel