Digital nomad uitschrijven Nederland BRP: hoe zit dat precies?
Zit jij eraan te denken om je als digital nomad uit te schrijven in Nederland? Maar weet je niet precies wat de gevolgen zijn? Lees in dit artikel hoe het precies zit!
Update: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2020. Regels kunnen in de tussentijd veranderd zijn. Doe altijd ook je eigen onderzoek.
Moet ik mij wel of niet uitschrijven als digital nomad in Nederland?
Dit is voor elke (startende) digital nomad één van de eerste vragen die wordt gesteld. En terecht! Je wilt natuurlijk het liefst compleet zorgeloos aan je digital nomad lifestyle starten. Toch zijn er nog zoveel onduidelijkheden dat het best lastig is om het helemaal goed te doen.
Zit je net in de startfase? In onderstaande video leer je meer over hoe jij een digital nomad kunt worden. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.
.
Wanneer moet je je uitschrijven uit Nederland?
De officiële regel die nu geldt is de 8×4 regel. Dit betekent dat je maximaal 8 maanden van de laatste 12 maanden in het buitenland mag verblijven. En andersom betekent dit dus dat je minimaal 4 maanden in Nederland moet verblijven.
Let op: dit gaat dus over de totaalsom van de afgelopen 12 maanden. Het maakt dus niet uit hoe vaak je Nederland in of uitgaat, zolang je maar aan die 4 maanden voldoet.
Ben je van plan langer in het buitenland te verblijven? Dan moet je je officieel uitschrijven uit het BRP (Basisregistratie Personen) in Nederland. In de praktijk werkt het vaak net iets anders en dat heeft een goede reden.
De gevolgen van uitschrijven uit Nederland voor digital nomads
Stel je voor dat jij je wilt uitschrijven uit Nederland omdat je van plan bent langer dan 8 van de 12 maanden in het buitenland te verblijven. Wat zijn de gevolgen van uitschrijven bij het BRP? Hieronder vind je naar mijn mening de belangrijkste gevolgen voor digital nomads:
- Je hebt officieel geen woonadres meer in Nederland. Dit is het grootste bezwaar voor veel digital nomads om zich bijvoorbeeld toch niet uit te schrijven. Bij veel dingen die je moet regelen moet je ook een adres opgeven. Maar wat als je geen adres meer hebt en nergens ingeschreven staat?
- Voor ieder jaar dat je niet ingeschreven staat in Nederland verlies je 2% van je toekomstige AOW.
- Wanneer je meer dan 12 maanden in het buitenland hebt verbleven, dan pas kun je je zorgverzekering in Nederland opzeggen. Dit betekent dus ook dat je dit allemaal internationaal moet gaan regelen.
- Je recht op een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en nabestaandenuitkering komt te vervallen.
- Hou er rekening mee dat je EERST contact opneemt met de KvK voordat jij je uitschrijft. Schrijf je je eerst uit, dan wordt ook je bedrijf uitgeschreven. Leg daarom eerst je situatie voor bij de KvK en zorg ervoor dat zij bevestigen dat je gewoon ingeschreven kunt blijven met je bedrijf in Nederland.
Digital nomad uitschrijven Nederland BRP: wel of niet doen?
Hier kan ik natuurlijk niet zomaar een antwoord op geven. Iedere situatie is anders. En uiteindelijk is het ook een persoonlijke keuze. Blijf je langer dan 8 maanden weg, maar schrijf je je niet uit? Dan loop je een risico toch uitgeschreven te worden.
In de praktijk blijven veel digital nomads ingeschreven in Nederland. Niet alleen omdat het uitschrijven veel gedoe kan geven, maar ook omdat er nog veel onbekend over is.
Een briefadres is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk. Stel je voor dat jij in het buitenland een auto wil huren, dan kan dit al tot problemen leiden. Hiervoor is nu nog niet echt een heldere en goede oplossing mogelijk, maar er is goed nieuws: er zijn constant nieuwe ontwikkelingen!
Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?
Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.