Digital nomad worden: wat is het en hoe doe je dat?

Digital nomad worden begint steeds meer een trend te worden. Logisch ook. Tegenwoordig is het normaler dan ooit om met een laptop overal te wereld te kunnen werken. Vanaf het strand, tussen de rijstvelden of ergens op de top van een berg. Waarom niet? Alleen hoe pak je dat precies aan?

Wat is een digital nomad? (+ betekenis)

Een digital nomad is iemand die volledig locatie onafhankelijk kan werken en die de digital nomad leefstijl ook leeft. Over het algemeen heeft deze persoon geen vaste verblijfplaats.

In de video ontdek hoe je meer over digital nomad worden en wat het precies is. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De digital nomad leefstijl is niet voor iedereen

Steeds meer mensen vragen me: ”hoe word ik een digital nomad”?

De verandering naar digital nomade maken is toch net iets moeilijker dan gedacht. En er komt ook veel bij kijken. De digital nomad leefstijl is de meest onafhankelijke leefstijl die je kunt hebben.

Je creëert je eigen digital nomad baan en moet zelf voor je inkomsten zorgen. En dat terwijl je ondertussen dus het werken en reizen combineert. Het is dus niet alleen het werk waar jij voor moet zorgen, maar ook de gehele leefstijl die erbij hoort.

Verderop in dit artikel deel ik een video met je over mijn leven als digital nomad in Boekarest. Vanuit deze prachtige stad leg ik je uit wat er allemaal bij komt komen om een digital nomad beroep en leefstijl te creëren.

Digital nomad worden in 5 stappen

Naar mijn mening zijn er 5 stappen belangrijk voordat je een goede digitale nomade kunt worden:

Stap 1: Weet wat een digital nomad is

Wat is een digital nomad? Een digital nomad is iemand die volledig locatie onafhankelijk kan werken. Of nog mooier gezegd: iemand die kan werken waar, wanneer en met wie die maar wil.

Het maakt dus niet of je in Berlijn, Londen of ergens in Azië werkt. Jouw werk kun je overal doen!

Let op: een digital nomade is géén baan, job of beroep. Het is een leefstijl. Zo kun je bijvoorbeeld als online coach, trainer of programmeur een digital nomad zijn. Bij deze leefstijl kies je er dus voor om in vrijheid te kunnen leven.

Voordat je deze leefstijl kunt leven heb je natuurlijk een online business nodig. Ontdek hier de 5 stappen om een succesvolle online business te starten.

digital nomad worden beroepen uitdagingen digital nomad leefstijl

.

Stap 2: Creëer je eigen digital nomad leefstijl

Bij volledig remote werken heb je letterlijk alle vrijheid en kun jij jezelf de vraag stellen: hoe wil ik leven?

Er zijn in de basis drie type digital nomads te onderscheiden van elkaar. Ten eerste de basis digital nomads. Dit zijn de mensen die vanuit een vaste thuisbasis werken. Je woont bijvoorbeeld gewoon in Nederland en gaat een X aantal maanden per jaar op reis. Vaak kan dit maximaal een maand omdat je bijvoorbeeld nog wel met werk gebonden bent aan Nederland.

Ten tweede de semi remote werkers. Ook wel de parttime digital nomads genoemd. Zij zijn helemaal locatie onafhankelijk maar hebben nog wel ergens een thuisbasis, en kiezen er bewust voor om dit op deze manier te doen. Ze reizen bijvoorbeeld 6 maanden en blijven 6 maanden thuis.

Ten derde de totale digital nomads. Dit zijn de mensen die nergens staan ingeschreven en dus ook geen vaste thuisbasis hebben. Zij hoppen van hostel/appartement naar het volgende.

Welke leefstijl voor remote werken spreekt jou het meeste aan?

.

Stap 3: Werk met twee dingen

In feite heb je maar twee dingen nodig voor je digital nomad leefstijl: een laptop en internet. That’s it 😉

Natuurlijk komt er wel wat meer bij kijken, want afhankelijk van je werk heb je wellicht ook nog andere apparatuur nodig. En je zult alles wat je hebt moeten digitaliseren. Het moet immers allemaal in een backpack/koffer passen. Hou hier dus rekening mee voordat je vertrekt!

Stap 4: Oefen jezelf in de kunst van locatie onafhankelijk werken

Je hoeft de sprong niet in één keer te maken. Werk je nu bijvoorbeeld in loondienst en wil je een volgende stap zetten? Dan is een kleine stap al voldoende. In mijn artikel ‘’Van Werknemer Naar Ondernemer’’ ontdek je waardevolle strategieën om dit voor elkaar te krijgen.

Hoe locatie onafhankelijk ben je nu op een schaal van 1 op 10? En wat kun je doen om één cijfer hoger te scoren? Start daarmee. En oefen je daarna in de kunst van locatie onafhankelijk werken.

Dit kan betekenen dat je eerst eens één dag ergens anders gaat werken. Daarna een heel weekend (dus met overnachting en misschien wel vanuit het buitenland?). Vervolgens kun je een hele week gaan en dit steeds verder opbouwen als het allemaal goed gaat.

Zo ontdek je of het iets voor je is én wat je allemaal nog mist/nodig hebt onderweg!

digital nomad worden beroepen uitdagingen digital nomad leefstijl 2

.

Stap 5: Digitaliseer je business

Eerder in dit artikel heb ik het al even genoemd: het digitaliseren. Voor iemand die aan volledig locatie onafhankelijk werken doet is dit essentieel.

Leer jezelf aan om in de cloud te werken. Dit kun je onder andere doen via Dropbox, iCloud, OneDrive of Google Drive. Op deze manier kun je – zelfs als je laptop het begeeft – doorwerken via een computer of nieuwe laptop. Zo kan je werk gewoon doorgaan.

De voordelen van de digital nomad lifestyle

Één van de mooiste voordelen van de digital nomade leefstijl is dat je kunt werken vanaf jouw droomplek. Zo werkte ik de afgelopen maand vanuit een prachtig appartement in Boekarest.

Vanaf het balkon had ik uitzicht op het mooiste park van Boekarest, zag de zon iedere avond boven het park ondergaan, woonde zelf in een rustige wijk, en toch op maar 5/10 minuten lopen naar het centrum. Ideaal voor mij!

Leven als digital nomade mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, focus en discipline. Wil jij een digital nomad worden of regelmatig locatie onafhankelijk werken?

Krijg hier direct toegang tot de 18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business.