Digitale nomade: wat is het en hoe ziet een leven als digitale nomade eruit?

Digitale nomaden komen steeds meer op en de kans is groot dat je deze term al eens hebt gezien. Wat is een digitale nomade? En hoe leven zij? In dit artikel ontdek je het!

Wat is een digitale nomade?

Een digitale nomade is iemand die volledig locatie onafhankelijk kan werken. Zij hebben maar twee dingen nodig om in hun levensonderhoud te voorzien: een laptop en internet.

In de video hieronder leer je meer over een leven als digitale nomade en waarom ik nu bijvoorbeeld vanuit Boekarest werk. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Digitale nomaden is een leefstijl en geen functie

Een belangrijke misvatting rondom digitale nomaden is dat het een beroep is. Dat is niet zo. Je kunt namelijk met heel veel beroepen een digitale nomade worden.

Zowel een programmeur als een online marketeer kan een digitale nomad zijn. Het is een leefstijl. Geen functie. Voor die leefstijl krijg je veel terug maar het is ook veeleisend.

Ze creëren meer vrijheid in hun leven met de juiste mindset.

De voordelen van een leven als digitale nomade

Voor iedereen zijn de voordelen wel bekend. Je ziet ze veel op social media voorbij komen: de foto’s van een laptop aan het strand. Dit is een soort idyllisch plaatje geworden.

Ondanks het feit dat werken aan een strand – ook voor veel digitale nomaden – niet heel praktisch is, zit er wel een kern van waarheid in. Het grootste voordeel is dat je overal ter wereld kunt werken.

En ja, dat kan dus elke dag vanaf het strand zijn. Of tussen de rijstvelden. Of aan het zwembad. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er werken.

Vrijheid en onafhankelijkheid. Dat zijn de twee woorden die de grootste voordelen vormen voor een leven als digitale nomade. Zo zag mijn eerste maand als digitale nomade eruit vanuit Boekarest!

De nadelen van een leven als digitale nomade

Het is jammer dat veel mensen het harde werken van digitale nomaden vaak niet zien of herkennen. Op reis werken is anders dan thuis werken. Je bent en blijft afhankelijk van internet. Je bent vaak en veel alleen of ontmoet alleen voor een korte tijd mensen. Iedereen gaat zijn of haar eigen pad op.

Één van de grootste nadelen onder digitale nomaden is eenzaamheid. Je moet jezelf continu voorstellen aan nieuwe mensen. En daar komt geen einde aan.

Iets anders is het aanpassen aan nieuwe culturen. Dit is natuurlijk ook een voordeel. Maar er kleeft ook een nadeel aan. Het kost tijd om je aan te passen. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe omstandigheden. En als digitale nomade heb je ook geen vaste thuisbasis.

De digitale nomaden leefstijl is niet voor iedereen weggelegd

In de praktijk zie je dat veel online ondernemers kiezen voor een andere leefstijl omdat het ‘standaardleven’ niet meer bij ze past. Ze vinden de 9 tot 5 kantoorbaan maar niets. En ze voelen gewoon dat er meer in het leven is dan een groot deel van de tijd alleen maar werken.

Vrijheid staat voor hun boven werken. Wat dus niet betekent dat ze niet werken. Integendeel. Ze werken heel veel. Maar dan wel vanaf mooie plekken. En op rustdagen kunnen ze nieuwe culturen in zich opzuigen.

Wat denk jij? Zou de digitale nomaden leefstijl iets voor jou zijn?

Digitale nomade worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, focus en discipline. Wil jij een succesvolle online business starten? Leven van het internet? En meer tijd, geld en vrijheid creëren voor jezelf én anderen?

Krijg hier direct toegang tot de 18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business.