Leven als digital nomad in Hanoi, Vietnam (+ tips en inspiratie)

Leven als digital nomad in Hanoi (Vietnam). Hoe ziet dat eruit? En wat zijn de voordelen en nadelen van locatie onafhankelijk werken in deze stad? In dit artikel deel ik meer met je over één van de meest traditionele steden én tegelijkertijd de hoofdstad van Vietnam: Hanoi!

Waarom locatie onafhankelijk werken in Hanoi?

Hanoi is interessant voor digital nomads die graag in een meer authentieke cultuur verblijven, maar tegelijkertijd ook de gemakken van een grote stad willen ervaren. Ook wanneer je soms verkoeling zoekt in Azië, dan kun je die hier in de winter vinden. Het kan dan best ‘’koud’’ worden met 10 graden!

Een ander enorm pluspunt van Hanoi is de ligging. Noord-Vietnam staat bekend om zijn prachtige natuur en vele bergen. Hanoi kan daarom voor digital nomads een uitstekende uitvalsbasis zijn om de omringende steden en gebieden te verkennen in je vrije tijd.

Hieronder vind je een video van mijn leven als digital nomad in Vietnam. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie (en meer vlogs!).

.

De voordelen van leven als digital nomad in Hanoi

Zelf heb ik veel gesprekken gevoerd met andere digital nomads in Vietnam. Wonen en werken in Hanoi heeft de volgende drie grote voordelen:

 1. De ligging. Hanoi is omringt met natuur, mooie steden en toffe bezienswaardigheden. Zo is Hanoi de makkelijkste stad om een bezoek te brengen aan Halong Bay, Ninh Binh, Sapa, Ha Giang en nog veel meer (onbekende) mooie plekken.
 2. De cultuur. Hanoi wordt ook wel het cultureel centrum van Vietnam genoemd. Ondanks dat toeristen hier komen en gaan, is de hoofdstad nog steeds ‘’Vietnamees’’.
 3. Het eten. De Vietnamese hoofdstad heeft verschillende gerechten die je nergens anders in Vietnam kunt vinden óf die nergens zo lekker zijn. Probeer zeker de Bun Cha in Hanoi en dan begrijp je wel wat ik bedoel 😉

Good to know: de meeste digital nomads en expats bevinden zich naast het grootste meer van Hanoi (West Lake). Voor een langer verblijf zou ik die locatie aanraden. Is het je plan om een paar dagen in Hanoi te blijven? Dan is het centrum een betere optie.

Mocht je toevallig veel met dansen doen, dan zijn Hanoi (in het bijzonder de dansstijl Kizomba!) en Ho Chi Minh de twee plekken waar ‘’het gebeurd’’ en het niveau vrij hoog ligt.

Wil jij digital nomad worden? Check dit volledige digital nomad stappenplan. 

.

De nadelen van leven als digital nomad in Hanoi

Naast de voordelen zijn er wat mij betreft drie nadelen van wonen, werken en leven in Hanoi:

 1. Kleine digital nomad community. Ondanks het feit dat Hanoi de hoofdstad van het land is, is er nog verbazingwekkend weinig iets van een digital nomad community.
 2. Het weer. Misschien niet perse een nadeel, maar als je hier voor een langere tijd wilt verblijven dan is het verstandig om rekening te houden met de seizoenen. In de zomer is het heet en in de winter is het koud (voor Aziatische begrippen).
 3. Hanoi is en blijft een grote stad en dat betekent heel veel scooters die dagelijks op pad zijn. De luchtvervuiling en hoge luchtvochtigheid zijn niet altijd even prettig.

Persoonlijk zou ik niet te lang in Hanoi willen wonen tenzij je van plan bent om dit als uitvalsbasis te pakken voor de omringende gebieden of een voor jou andere goede reden natuurlijk. Voor de plek zou ik eerder voor Da Nang gaan en ga je meer voor het netwerken dan zou ik voor Ho Chi Minh City kiezen. Mijn ervaringen na meer dan 1 jaar werken, wonen en leven in Da Nang.

Hoeveel kost het leven in Hanoi?

Vietnam is een heel goedkoop land en dat geldt ook voor Hanoi. De stad is wel wat duurder dan bijvoorbeeld Dalat of Da Nang. Verder is het natuurlijk heel persoonlijk wat duur of goedkoop is.

Om je een beeld te geven van de prijs van een aantal producten en diensten:

 • Kop koffie: 0,5 – 3 euro (goedkoopst is lokaal, duurder is meer toeristisch)
 • Smoothie: 1 – 2 euro
 • Tros grote bananen (10 stuks): 50 cent (lokale markt)
 • Mango’s (1 kilo): 60 cent (lokale markt)
 • Uiteten streetfood: 1 – 3 euro
 • Uiteten restaurant (hoofdgerecht + drankje): 4 – 7 euro
 • Bier: 1 – 2 euro
 • Boodschappen: je vindt hier verschillende mini-markten en supermarkten waar je boodschappen kunt doen. Hetzelfde geldt voor de lokale markten.
 • Scooterverhuur: 6 euro per dag (of 60 euro per maand)
 • Appartement verhuur: 250 – 500 euro (voor 2-kamer appartement)

Hoe ziet een leven als digital nomad in Hanoi eruit?

Naar mijn mening hangt dit heel erg af van de plek waar je zit, maar in het algemeen kun je hier een mooi leven leiden. Je vindt hier veel leuke koffieshops en eetplekken die je kunt ontdekken.

Verder zul je voldoende evenementen vinden of mensen ontmoeten om ook sociaal iets op te bouwen. Natuur in de stad is vrij beperkt, maar op een paar uur rijden buiten de stad heb je de mooiste natuurgebieden van Vietnam die je kunt ontdekken.

Hieronder een kort overzicht van een paar mooie plekken om te bezoeken in Noord-Vietnam:

 • Halong Bay. Type de naam even in Google en je begrijpt waarom je direct door dit gebied wilt cruisen en kajakken.
 • Ninh Binh. Verblijf in een bamboe bungalow in Tam Coc (net naast Ninh Binh stad), maak een boottrip door het ‘’Halong Bay op land’’, beklim de Hang Mua voor een epische foto, bezoek de ananasvelden in Tam Diep en maak een korte of lange wandeling door het nationale park Cuc Phuong. En vergeet ook niet om lekker door de omgeving te crossen met een scooter!
 • Dé plek voor trekkingen, verblijf bij een local homestay, eet de lokale paarden en/of zalm hotpot, beklim de hoogste berg van Vietnam (Fansipan) en bezoek de lokale Hmong dorpen rondom Sapa. Bonustip: rij minimaal 2 uur naar het westen (richting Lai Chau, NIET Lao Chai) en/of oosten van Sapa (richting Thanh Kim) voor minder toerisme en meer rust.
 • Ha Giang. Dit gebied is waarschijnlijk voor velen het mooiste stuk natuur van Vietnam (en misschien wel van heel Azië). De Ha Giang motorroute is enorm bekend.
 • Andere plekken die zeker de moeite waard zijn in Noord-Vietnam: Phu Luong, Mai Chau, Moc Chau en Cao Bang.

Wonen en werken als digital nomad in Hanoi, Vietnam

Kortom: Hanoi is zeker een plek om op je lijst te zetten. Of dit nu voor een paar maanden is of voor een vakantie binnen Vietnam. Beiden zijn goede opties. Voor een langer verblijf zou ik persoonlijk voor Da Nang gaan.

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

Ik ben benieuwd: ben jij als digital nomad al eens in Hanoi geweest? Of zou je dit juist graag willen doen? En wat zijn jouw ervaringen met Hanoi?

Laat het me in een reactie onder dit bericht weten!

.

Boekentips artikel