Leven als digital nomad in Ho Chi Minh City, Vietnam (+ tips en inspiratie)

Leven als digital nomad in Ho Chi Minh City (Vietnam) – vroeger en nu nog steeds ook wel bekend onder de naam Saigon. Hoe ziet dat eruit? En wat zijn de voordelen en nadelen van locatie onafhankelijk werken in deze stad? In dit artikel deel ik meer met je over de meest drukke én Westerse stad van Vietnam: Ho Chi Minh City!

Waarom locatie onafhankelijk werken in Ho Chi Minh City?

Ho Chi Minh City is interessant voor digital nomads die graag in een meer Westerse stad in Azië willen leven. Zo is de taalbarrière hier het kleinst. Veel mensen spreken Engels, er heerst een meer prestatiemaatschappij en werk wordt over het algemeen als zeer belangrijk beschouwd.

Ook vind je hier het échte nachtleven en is er veel meer glitter en glamour te vinden. De Vietnamezen zien Ho Chi Minh City ook wel als dé plek om het te maken in eigen land. Dit zijn allemaal grote contrasten met vrijwel elke andere stad in Vietnam.

Hieronder vind je een video van mijn leven als digital nomad in Vietnam. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie (en meer vlogs!).

.

De voordelen van leven als digital nomad in Ho Chi Minh City

Zelf heb ik veel gesprekken gevoerd met andere digital nomads in Vietnam. Wonen en werken in Ho Chi Minh / Saigon heeft de volgende drie grote voordelen:

 1. Westerse cultuur. Het gemak en comfort van deze stad is groot voor buitenstaanders. Veel Engelssprekende mensen en ook de mentaliteit is meer zoals wij dat zelf gewend zijn. Je kunt je hier dus snel thuis voelen als je graag in Azië wilt wonen, maar tegelijkertijd ook de Westerse cultuur enigszins wilt behouden.
 2. Er zijn veel evenementen waar je aan deel kunt nemen en ook de digital nomad community is hier een stuk groter dan in andere Vietnamese steden. Ook zijn de meeste Vietnamezen hier een stuk meer open minded en dat zorgt ervoor dat je snel een sociaal netwerk kunt opbouwen. Vietnamese vrienden maken voor buitenlanders gaat waarschijnlijk nergens zo makkelijk als in Ho Chi Minh City.
 3. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn, dan is Ho Chi Minh City the place to go!

Good to know: Ho Chi Minh City bestaat uit heel veel districten en sommige districten liggen zo 20 minuten rijden met de scooter uit elkaar. Hou hier dus rekening mee met je bezoek aan de stad. District 1 is het centrum van de stad. Voor korte verblijven ideaal.

Voor langere verblijven kun je beter iets buiten het centrum zoeken. Hoewel het noorden van district 1 (alles boven het Herenigingspaleis en het Da Kao gebied) ook een prima optie kan zijn.

Wil jij digital nomad worden? Check dit volledige digital nomad stappenplan.

.

De nadelen van leven als digital nomad in Ho Chi Minh City

Naast de voordelen zijn er wat mij betreft drie nadelen van wonen, werken en leven in Ho Chi Minh Stad:

 1. Saigon is de grootste stad van Vietnam en het is dan ook heel druk. Je ziet ook dat veel mensen toch meer stress hebben en gehaast leven. Een groot contrast met andere steden en plekken in Vietnam.
 2. Zoals al aangegeven is het een grote stad en dat betekent heel veel scooters die dagelijks op pad zijn. De luchtvervuiling en hoge luchtvochtigheid zijn niet altijd even prettig.
 3. De omgeving. Ho Chi Minh City ligt in Zuid-Vietnam en dat is in mijn ogen het minst interessante deel van Vietnam. Ja, je kunt de Mekong Delta bezoeken (zeker een aanrader!) en trips maken naar het strand, maar het is allemaal iets verder weg en toch net iets minder mooi dan andere plekken in Vietnam.

Naar mijn mening is de belangrijkste reden om je te vestigen in Ho Chi Minh City het opbouwen van je sociale netwerk. Hier is het echt een perfecte stad voor en na mijn verblijf in verschillende delen van Vietnam was ik aangenaam verrast door de openheid van de mensen hier en het gemak van communiceren.

De omgeving is hier echter het minst interessant en ook als je meer rust zoekt, dan is dit niet de plek voor jou. Zelf woonde ik voor een langere tijd in Da Nang. Voor mij de beste plek in Vietnam om te verblijven als digital nomad. Mijn ervaringen na meer dan 1 jaar werken, wonen en leven in Da Nang.

.

Hoeveel kost het leven in Ho Chi Minh City?

Overal in Vietnam is het goedkoop, maar een grote (meer Westerse) stad als Ho Chi Minh City is altijd wat duurder dan andere plekken. Het gaat dan vooral om de accommodatie en het eten. Verder is het natuurlijk heel persoonlijk wat duur of goedkoop is.

Om je een beeld te geven van de prijs van een aantal producten en diensten:

 • Kop koffie: 0,5 – 3 euro (goedkoopst is lokaal, duurder is meer toeristisch)
 • Smoothie: 1 – 2 euro
 • Tros grote bananen (10 stuks): 50 cent (lokale markt)
 • Mango’s (1 kilo): 60 cent (lokale markt)
 • Uiteten streetfood: 1 – 3 euro
 • Uiteten restaurant (hoofdgerecht + drankje): 4 – 20 euro
 • Bier: 1 – 3 euro
 • Boodschappen: je vindt hier verschillende mini-markten en supermarkten waar je boodschappen kunt doen. Hetzelfde geldt voor de lokale markten.
 • Scooterverhuur: 6 euro per dag (of 60 euro per maand)
 • Appartement verhuur: 300 – 600 euro (voor 2-kamer appartement)

Hoe ziet een leven als digital nomad in Ho Chi Minh City eruit?

Leven als digital nomad in Ho Chi Minh City heeft een super groot voordeel ten opzichte van andere steden en dat ene voordeel is ook vaak waar digital nomads een grote waarde aan hechten: een digital nomad community.

Juist dat ene onderdeel is waar deze stad naar mijn mening in uitblinkt. Je zult hier ook meer buitenlanders tegenkomen dan in elke andere Vietnamese stad.

Ook vind je hier een kort overzicht van een paar mooie plekken om te bezoeken in Zuid-Vietnam:

 • Mekong Delta. Met stipt op 1! Dit gebied is een geweldig gebied om te verkennen met de scooter of door lokale bussen te nemen. Je kunt hier makkelijk een paar dagen doorbrengen, maar ook een dikke week als je hier alles wilt zien. Doe ook zeker een boottrip. Plaatsen die zeker de moeite waard zijn: Ben Tre, Vinh Long, Can Tho, Bac Lieu en het nationale park U Minh Thuong.
 • Phu Quoc. Dit Vietnamese eiland is bekend onder toeristen en het is vooral een heerlijke plek om tot rust te komen. Huur ook een scooter om het eiland lekker over te crossen.
 • Vung Tau. Deze beachcity ligt het dichts bij Ho Chi Minh City en is daarmee de beste en snelste optie om aan de grote stad te ontvluchten. Binnen 2/3 uur van Saigon kun je aan het strand liggen.

Wonen en werken als digital nomad in Ho Chi Minh City, Vietnam

Persoonlijk ben ik niet zo’n grote fan van drukke en grote steden, maar ik moet zeggen dat het ontzettend interessant is om het grote contrast tussen Ho Chi Minh City en elke andere stad in Vietnam te zien. Het is zo anders dat het zeker de moeite waard is om in ieder geval een bezoekje te brengen. Dan kun je het verschil met eigen ogen zien!

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

Ik ben benieuwd: ben jij als digital nomad al eens in Ho Chi Minh City geweest? Of zou je dit juist graag willen doen? En wat zijn jouw ervaringen met Ho Chi Minh City?

Laat het me in een reactie onder dit bericht weten!

.

Boekentips artikel