Leven als digital nomad in Sofia, Bulgarije (+ remote werken tips)

Leven als digital nomad in Sofia (de hoofdstad van Bulgarije). Hoe ziet dat er precies uit? Hieronder meer informatie over werken, wonen en leven in Sofia!

Waarom locatie onafhankelijk werken in Sofia?

Sofia is een interessante stad om voor een langere tijd te verblijven. Het is de hoofdstad van Bulgarije en daarmee redelijk groot. Het voordeel is dat je hier dus alles kunt vinden en hebben wat je zoekt.

Zoek je een plek in Oost-Europa, dan kan Sofia voor digital nomads een goede optie zijn. Alles binnen handbereik, relatief goedkope appartementen en gewoon een meer dan prima prijs-kwaliteit verhouding.

Wat ik zelf in opvallende zin positief vond waren de grote parken ten zuiden van het centrum. Het internet is snel. En er zijn voldoende mogelijkheden om mensen te ontmoeten. Let wel even op in welke tijd je wilt gaan. In de zomer is het vrij warm en in de winter juist koud.

Hieronder vind je een video van mijn leven als digital nomad in Bulgarije. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie (en meer vlogs!).

.

De voordelen van leven als digital nomad in Sofia

Hieronder lees je wat mij betreft de drie grootste voordelen van wonen, werken en leven in Sofia:

 1. De prijs-kwaliteit verhouding. Met gemak voor minder dan 1000 euro leven in een hoofdstad is gewoon goud.
 2. De locatie. Vanuit Sofia kun je makkelijk dagtrips of weekenden boeken naar de drie grootste berggebieden (Rila, Pirin, Rodope) en diverse interessante steden om Sofia heen (zoals Plovdiv).
 3. De parken. Sofia heeft aardig wat parken wat ik zelf altijd een dikke pré vindt wanneer ik in een grote stad ben!

Good to know: ten zuiden van het centrum vind je twee grote parken. Dat kan een mooie uitvalsbasis zijn wanneer je niet perse in het hart van het centrum hoeft te wonen (en wellicht wat goedkoper wilt wonen).

Hoe word je een digital nomad? Check hier de gouden tips + inspiratie!

.

De nadelen van leven als digital nomad in Sofia

Wanneer je benieuwd bent naar een leven als digital nomad in Sofia, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee wilt houden en die je zou kunnen zien als nadelen van wonen, werken en leven in Sofia:

 1. Beperkte digital nomad events. Sofia is nog niet echt een grote digital nomad plek. Het is groeiende, maar wel langzaam. Hou er dus rekening mee dat het wat lastiger kan zijn om digitale nomaden te ontmoeten.
 2. Het weer. Ik noem het hier als ‘’nadeel’’, omdat het vaak in de zomer te warm is en in de winter te koud. De lente en herfst zouden daarom de meest geschikte opties zijn.
 3. Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en daarmee ook gelijk het drukste plekje van het land. Toch viel het mij persoonlijk mee hoeveel toeristen er waren. Eerder merkte ik overigens hetzelfde met mijn eerste maand als digital nomad in Boekarest. Oost-Europa is nog vrij onbekend en mede daarom zo fantastisch om doorheen te reizen!

Zoals met zoveel zaken geldt dat de voordelen en nadelen voor digital nomads in Sofia super persoonsafhankelijk zijn. Check daarom zelf wat bij jou past. Misschien vind jij het in de zomer juist heerlijk weer en dan kun je natuurlijk ook de zomer mee pakken.

Hoeveel kost het leven in Sofia?

In Sofia kun je rondkomen voor 700/800 euro, maar ook voor aanzienlijk meer. Dat is uiteindelijk helemaal aan jezelf. Om je een beeld te geven van de prijs van een aantal producten en diensten:

 • Studio/eenkamerappartement: 250 – 500 euro
 • Kop koffie: 1,5 – 3 euro (goedkoopst is lokaal, duurder is meer toeristisch)
 • Smoothie: 2 – 6 euro
 • Tros grote bananen (10 stuks): 1 euro (supermarkt)
 • Appels (1 kilo): 1.50 euro (lokale markt)
 • Paprika (1 kilo): 0,50/1,50 euro (lokale markt)
 • Rijst (1 kilo): 0,50/1 euro (supermarkt)
 • Kip (1 kilo): 4/5 euro (supermarkt)
 • Uiteten lokaal restaurant (hoofdgerecht + drankje): 3 – 10 euro
 • Uiteten Westers restaurant (hoofdgerecht + drankje): 5 – 20 euro
 • Bier: 1,5 – 2 euro (met deze prijs krijg je meestal een 0,5 liter bier!)
 • Boodschappen: er zijn veel supermarkten en een aantal lokale markten waar je boodschappen kunt doen. Goedkopere supermarkten zijn de Lidl, BG Market en T-Market.

Hoe ziet een leven als digital nomad in Sofia eruit? (+ Bezienswaardigheden)

Een leven als digital nomad in Sofia betekent veel verschillende opties. Ook hier geldt weer: het is maar net wat jij er graag wilt doen.

Zoals in elke hoofdstad heb je vrijwel alle faciliteiten zoals gyms, ziekenhuizen, tandartsen, uitgaansleven etcetera om je heen. Het aantal sociale events is in het begin een beetje zoeken, maar ook daar zul je na verloop van tijd wel uitkomen.

En niet geheel onbelangrijk: het internet is vrijwel overal in Bulgarije van een goede kwaliteit. Ook daar hoef je dus geen problemen van te verwachten (misschien een paar kleine storingen).

Verder vind je hieronder een aantal bezienswaardigheden en dingen die je in de omgeving kunt doen:

 • Hiken als dagtrip/weekend/vakantie in één van de drie hooggebergten van Bulgarije (Rila, Pirin en Rodope).
 • Bezoek de Alexander Nevski kathedraal.
 • Struin rond over de Vitosha boulevard.
 • Beklim de 2200 meter hoge Vitosha berg dichtbij Sofia.
 • Struin rond in de omringende parken zoals de Borisova Gradina Park.
 • Volg workshops en lessen in iets dat je leuk vindt om te doen.
 • Drink de heerlijke Bulgaarse wijnen.
 • Proef typische Bulgaarse gerechten zoals Banitsa, Tarator, Tribe soep en de Shopska salade.

Wonen, werken en reizen als digital nomad in Sofia, Bulgarije

Sofia is een hoofdstad en daarmee best goed te vergelijken met anderen hoofdsteden zoals Boekarest (check hier ook het artikel over mijn digital nomad leven in Boekarest). Het heeft alle voordelen en nadelen van een grote stad en het is daarmee aan jou of je dit juist wel of niet wilt.

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

Ik ben benieuwd: ben jij als digital nomad al eens in Sofia geweest en wat zijn jouw ervaringen? Of zou je dit juist graag willen doen?

Laat het me in een reactie onder dit bericht weten!

.

Boekentips artikel