Leven als digital nomad in Vietnam (+ remote tips en inspiratie)

Leven als digital nomad in Vietnam. Hoe ziet dat eruit? En is dit een goed land voor locatie onafhankelijk werken? Ik woonde meer dan een jaar in Vietnam en neem je in dit artikel mee in mijn ervaringen met dit fantastische land. Ook deel ik een aantal waardevolle digital nomad inzichten met je!

Waarom locatie onafhankelijk werken in Vietnam?

Vietnam heeft wat mij betreft alles in huis om een leven als digital nomad of expat te leiden. Ten eerste is het internet vrijwel overal goed. Vooral in de grotere steden is dit gewoon super snel en ik heb misschien een enkele keer een dag zonder stroom gezeten.

Dit is voor Aziatische begrippen gewoon heel erg goed. Ook kun je in Vietnam makkelijk een appartement vinden. De Vietnamezen doen zelf heel veel met Facebook en ook je appartement kun je gemakkelijk via Facebook vinden. Het is ook makkelijk om met de lokale bevolking in aanraking te komen.

Naast het gemak is Vietnam een ontzettend goedkoop land en omdat het rond de evenaar ligt zijn er drie verschillende seizoenen (noord, centraal en zuid). De diversiteit in Vietnam is enorm. Van prachtige natuur tot indrukwekkende cultuur. Van hoge bergen tot vlakke gebieden. En vergeet niet de vele stranden in dit land!

Wil jij weten hoe je een digital nomad en/of wat er allemaal bij komt kijken? Check dan even de video hieronder. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De voordelen van leven als digital nomad in Vietnam

Er zijn drie dingen die ik als grote voordelen heb gezien van wonen, werken en leven in Vietnam:

 1. De stranden. Zelf heb ik meer dan een jaar gewoond in de beachcity Da Nang en dat was voor mij geweldig. Naast Da Nang zijn er verspreid van noord naar zuid overal stranden te vinden.
 2. De verschillende klimaten. In het noorden vind je prachtige natuur en bergen terwijl het zuiden in beslag wordt genomen door Saigon en de Mekong Delta. In het centrum heb je landinwaarts bergdorpen zoals Dalat en aan het strand Da Nang en Hoi An.
 3. Een leven als digital nomad in Vietnam is mogelijk één van de goedkoopste manieren om je digital nomad lifestyle vorm te geven.

Good to know: Vietnam heeft zoals al eerder benoemd verschillende klimaten en seizoenen. Dit maakt het land extra interessant. Ieder gebied (noord, centraal en zuid) hebben hun eigen seizoenen. Daarom is het oneerlijk om te zeggen dat bijvoorbeeld de zomer of winter het beste is. Iedere periode heeft zijn eigen charme in elk gebied. Iets om rekening mee te houden!

Hoe word je een digital nomad? Check hier de gouden tips + inspiratie!

.

De nadelen van leven als digital nomad in Vietnam

Van iedere plek maak ik een lijst van voordelen en nadelen. Om eerlijk te zijn kan ik voor Vietnam geen grote nadelen ontdekken, dus heb ik meer een lijst gemaakt van dingen ‘’waar je aan zou moeten denken’’ wanneer je gaat wonen, werken en leven in Vietnam:

 1. Het weer. Eigenlijk is dit niet perse een nadeel, maar wel iets om rekening mee te houden. Veel periodes zijn sowieso voor mij als Nederlander wel echt te warm. Om je een beeld te geven: in mijn volle jaar in Vietnam heb ik maximaal een paar weken een t-shirt aan gehad wanneer ik in mijn appartement aan het werken was!
 2. Weinig frisse lucht. Dit geldt voor heel Azië en dus ook voor Vietnam. Er is weinig frisse lucht. Toch kun je dit wel degelijk vinden in de bergen en aan zee in een aantal seizoenen.
 3. De taal. Vietnamees is een toontaal wat het voor buitenlanders niet makkelijker maakt om de taal te leren. Zeker als je als digital nomad voor een paar maanden of zelfs jaren blijft, is dit misschien te weinig om gemotiveerd te zijn de taal te leren. Maar voor alles geldt: wanneer je het echt wilt is dit natuurlijk geen obstakel.

In de grote steden (Saigon en Hanoi) gebeurt het meeste maar tegelijkertijd zijn dit de meest drukke en vervuilde steden. De kleinere steden hebben meer charme maar ook minder evenementen. Het is daarom altijd een persoonlijke afweging van wat jij zoekt en wilt. Hoe dan ook, wat je ook zoekt, je kunt het vinden in Vietnam!

Hoeveel kost het leven in Vietnam?

De grotere steden zijn over het algemeen duurder dan de kleinere steden. Daarom vind je hier alleen globale indicaties. Je kunt hier rondkomen voor 500 euro, maar ook voor 1200 euro. Het is allemaal mogelijk en uiteindelijk heb je dit helemaal zelf in de hand. Om je een beeld te geven van de prijs van een aantal producten en diensten:

 • Accommodatie
 • Transport: het huren of kopen van een scooter is de meest gebruikte optie. Ook de Grab bike is een hele goedkope optie om jezelf te verplaatsen wanneer je geen scooter hebt.
 • Kop koffie: 0,5 – 3 euro (goedkoopst is lokaal, duurder is meer toeristisch)
 • Smoothie: 1 – 3 euro
 • Tros grote bananen (10 stuks): 50 cent (lokale markt)
 • Mango’s (1 kilo): 60 cent (lokale markt)
 • Uiteten streetfood: 0,80 (!) – 3 euro
 • Uiteten restaurant (hoofdgerecht + drankje): 2 (!) – 25 euro
 • Bier: 0,5 – 4 euro
 • Boodschappen: Vinmart is in heel Vietnam de populairste supermarkt, maar ook de kleinere supermarkten en lokale markten zijn populiar om heen te gaan.
 • Scooterverhuur: 4/6 euro per dag (of 50 euro per maand)

Hoe ziet een leven als digital nomad in Vietnam eruit? (+ Bezienswaardigheden)

Dit hangt dus echt van je persoonlijke smaak af. Zoek je de drukte in Saigon, de cultuur in Hanoi, de rust in Dalat of de stranden van Da Nang? En natuurlijk zijn er nog veel meer andere opties mogelijk.

Verder vind je hieronder een overzicht en aantal bezienswaardigheden en dingen die je als digitale nomade in Vietnam kunt doen:

 • Doe de motorbike loop bij Ha Giang. De meest indrukwekkende natuur van Vietnam vind je in Noord-Vietnam en in het bijzonder in Ha Giang.
 • Vergeet de rest van Noord-Vietnam niet. Hanoi, Sapa, Ninh Binh, Moc Chau en Halong Bay zijn een paar andere plekken die je in het noorden niet wilt missen.
 • Check de stranden (en strandsteden). Vietnam heeft een overvloed aan stranden die de moeite waard zijn om te checken of om er als digital nomad te leven. Da Nang, Hoi An, Vung Tau, Phu Quoc, Nha Trang, Whale Island, Quy Nhon, Mui Ne en Cat Ba zijn een aantal van deze strandplaatsen.
 • Ervaar de drukte. Ho Chi Minh en Hanoi zijn de twee grootste en drukste steden. Je vindt hier in tegenstelling tot andere steden in Vietnam veel grote evenementen. Ook vind je – vooral in Ho Chi Minh City – veel meer digital nomads.

En er is nog zoveel meer over te schrijven! Daarom heb ik ook van een aantal afzonderlijke Vietnamese plekken een apart blog geschreven met uitgebreide tips. Wil je die bekijken? Check dan even deze artikelen:

Waarom ik Da Nang koos als mijn digital nomad thuisbasis voor Vietnam

In mijn digital nomad leven is er één ding waar ik niet zonder kan en dat is het internet. Dit is in Vietnam zo goed geregeld en daarom is het voor digital nomads een makkelijke plek om werken en reizen te combineren.

Verder vind ik het belangrijk om mezelf voor een minimale periode op één plek te settelen. Het is heel persoonlijk waar in Vietnam je langer wilt blijven. Ik verbleef gedurende mijn verblijf in Vietnam vooral in Da Nang. Deze stad past precies bij wat ik zoek:

 • Niet te groot, maar ook niet te klein. De stad is van alle gemakken voorzien om er voor langere tijd te verblijven.
 • Meer frisse lucht dan andere plaatsen en omringt met natuur.
 • Mooi, lang en rustig strand.
 • Vriendelijke mensen. Buiten het expat gebied kun je heel lokaal wonen en toch dicht bij de plekken blijven waar ze evenementen organiseren.
 • Super goedkoop.
 • Onderscheid tussen stad en strand met in het midden een mooie rivier.

Nogmaals. Dit zijn slechts een paar dingen die mij enorm aanspraken aan Da Nang. Dit kan voor jou dus helemaal anders zijn. Meer over mijn verblijf in Da Nang lees je in mijn artikel ‘’Leven als een digital nomad in Da Nang (+ tips en inspiratie)’’.

Wonen, werken en reizen als digital nomad in Vietnam

Persoonlijk ben ik zeer positief over een leven als digital nomad in Vietnam. Relatief gezien kiezen digital nomads meer voor Thailand of Bali, maar ik denk dat Vietnam in de toekomst steeds meer gekozen gaat worden. Waar zou jij de voorkeur aan geven en waarom?

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

Ik ben benieuwd: ben jij als digital nomad al eens in Vietnam geweest en wat zijn jouw ervaringen? Of zou je dit juist graag willen doen?

Laat het me in een reactie onder dit bericht weten!

.

Boekentips artikel